Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sri Lanka’da akaryakıt satışı askıya alındı, insanlar ülkeyi terk etmeye başladı

Sri Lanka, bugün (28 Haziran) sağlık hizmetleri dışındaki akaryakıt satışlarını iki hafta süreyle durdurduğunu açıkladı.

Güney Asya ülkesi Sri Lanka, bugün (28 Haziran) temel hizmet alanları dışındaki tüm akaryakıt satışlarını iki hafta süreyle askıya aldığını açıkladı. Hükümet sözcüsü Bandula Gunewardena, “Bu gece yarısından itibaren sağlık sektörü gibi temel hizmetler haricindekilere yakıt satışı olmayacak. Elimizdeki küçük rezervi korumak istiyoruz” dedi.

Gunewardena, 10 Temmuz’a kadar yalnızca gıda taşıyan ya da tıbbi hizmet sağlayan araçlara yakıt verileceğini söyledi. İller arasındaki otobüs seferlerinin de sınırlandırılacağını ve herkesin evden çalışmaya çağrıldığını belirten Gunewardena, “Sri Lanka, tarihinde hiç bu kadar şiddetli bir ekonomik krizle karşılaşmadı” diye konuştu.

İnsanlar ülkeyi terk etmeye başladı

Ülkede beş kişiden dördü, yemek yiyemedikleri için öğün atlamaya başladı. Ülkeyi botla terk etmeye çalışan 54 kişi geçen hafta yakalandı. Devlet okulları kapatılırken devlet kurumları da petrol kullanımını azaltmak için esnek çalışma modeline geçti.

Birleşmiş Milletler, ülkenin “korkunç bir insani krizle” karşı karşıya olduğunu belirtti. Hükümet, olası bir kurtarma planı için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşürken ülkedeki pasaport başvurularının sayısı da arttı.

Neler olmuştu?

Ülkedeki enflasyon oranı ve uzun süreli elektrik kesintisi, protestolara neden olmuş; Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa’ya istifa çağrısı yapılmıştı. Ülke genelinde devam eden protestoların ardından Başbakan Mahinda Rajapaksa istifa etmişti. Cumhurbaşkanı Rajapaska, aynı görevi daha önce beş kez yürüten Wickremesinghe’yi başbakanlığa getirmişti. Protestocular ise Cumhurbaşkanı Rajapaska görevinden ayrılana kadar protestolara devam kararı almıştı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.