Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Lewis Hamilton, Nelson Piquet’in ırkçı söylemlerine cevap verdi: “Eski zihniyetlerin değişmesi gerekiyor”

Mercedes-AMG pilotu Lewis Hamilton, Brezilyalı eski Formula 1 şampiyonlarından Nelson Piquet’in ırkçı söylemlerine cevap verdi. 

Nelson Piquet’in ırkçı söylemleri, Formula 1 dünyasını sarstı

Formula 1 dünyası, eski şampiyon pilotlardan Nelson Piquet’in Lewis Hamilton’a yönelik ırkçı sözlerini tartışıyor. Brezilya’nın çıkarmış olduğu en başarılı Formula 1 pilotlarından olan Nelson Piquet’in, 2021 yılının Kasım ayında yaptığı bir röportajda Britanyalı şampiyon F1 pilotu Lewis Hamilton hakkında ırkçı ifadeler kullandığı ortaya çıktı. 

Kariyerinde üç kez dünya şampiyonluğu sevinci yaşayan Piquet, verdiği röportajda, Silverstone pistinde yaşanan Max Verstappen-Lewis Hamilton kazasına değinmiş ve Hamilton için “neguinho” (küçük zenci) ifadesini kullanmıştı. Halihazırda Max Verstappen’in de kayınpederi olan Piquet’in bu sözleri, Formula 1 dünyasında derin yankı buldu. İlk tepki ise olayı kınadığına yönelik bir açıklama yayınlayan F1 yönetiminden geldi: “Ayrımcı veya ırkçı bir dil kullanımının toplumda hiçbir yeri yoktur ve hiçbir şekilde kabul edilemez. Lewis, sporumuz için inanılmaz bir elçi rolü üstleniyor ve saygıyı hak ediyor. Çeşitliliği ve kapsayıcılığı artırmaya yönelik bitmek bilmeyen çabaları birçok kişiye ders veriyor, bu F1’de bulunmasını da taahhüt ettiğimiz bir şey.” 

F1 yönetiminin ardından Mercedes de bir açıklama yayımladı. Alman ekibini açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Her türlü ırkçılığı ve ayrımcı dil kullanımını en güçlü şekilde kınıyoruz. Lewis, spordaki ırkçılıkla mücadele çabalarına öncülük etti ve hem pistte hem de pist dışında, çeşitliliği artırmak söz konusu olduğunda gerçek bir şampiyon gibi davrandı. Birlikte, çeşitli ve kapsayıcı bir motor sporları vizyonunu paylaşıyoruz ve bu olay, daha parlak bir gelecek için çabalamaya devam etmenin ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor.”

Lewis Hamilton, Nelson Piquet’e: “Eski zihniyetlerin değişmesi gerekiyor”

Formula 1’de yedi kez mutlu sona ulaşarak tarihe adını altın harfler ile yazdıran Lewis Hamilton, Nelson Piquet’in kendisine yönelik yapmış olduğu ırkçı söylemlere daha fazla sessiz kalamadı. İngiliz pilot, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada “Eski zihniyetlerin değişmesi gerekiyor ve sporumuzda yeri yok. Bu tutumlarla çevriliydim ve hayatım boyunca hedef alındım. Öğrenmek için çok zaman vardı. Eylem için harekete geçme vakti geldi” dedi.

Öte yandan Guardian, Lewis Hamilton’dan kamuoyu önünde özür dilememesi durumunda Nelson Piquet’in Formula 1 padokuna girişinin yasaklanabileceğini yazdı.  

Kaynak: The Guardian

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.