Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Lewis Hamilton’dan özür dileyen Nelson Piquet, ırkçılık yaptığı iddialarını reddetti

Brezilyalı eski şampiyon F1 pilotu Nelson Piquet, Mercedes-AMG pilotu Lewis Hamilton’a yönelik söylemleri nedeniyle İngiliz pilottan özür diledi. Ancak Piquet, ırkçılık yaptığı iddialarını reddetti. 

Lewis Hamilton-Nelson Piquet olayına kısa bir bakış

Formula 1 dünyası, Nelson Piquet’in Lewis Hamilton’a yönelik ırkçı sözlerini tartışmaya devam ediyor. Brezilya’nın çıkarmış olduğu en başarılı Formula 1 pilotlarından olan Nelson Piquet, 2021 yılının Kasım ayında yaptığı bir röportajda Silverstone’da yaşanan Max Verstappen-Lewis Hamilton kazasına değinmiş ve Hamilton için “neguinho” (küçük zenci) ifadesini kullanmıştı.

Halihazırda Max Verstappen’in de kayınpederi olan Nelson Piquet’in Lewis Hamilton’a yönelik sözleri, Formula 1 dünyasında derin yankı buldu ve F1 yönetimi başta olmak üzere çoğu kurum tarafından kınandı. 

F1 yönetiminden yapılan açıklamada, “Ayrımcı veya ırkçı bir dil kullanımının toplumda hiçbir yeri yoktur ve hiçbir şekilde kabul edilemez. Lewis, sporumuz için inanılmaz bir elçi rolü üstleniyor ve saygıyı hak ediyor. Çeşitliliği ve kapsayıcılığı artırmaya yönelik bitmek bilmeyen çabaları birçok kişiye ders veriyor, bu F1’de bulunmasını da taahhüt ettiğimiz bir şey” ifadelerine yer verildi. 

F1 yönetiminin ardından Mercedes de bir açıklama yayımladı. Alman ekibi tarafından yapılan açıklamada, “Her türlü ırkçılığı ve ayrımcı dil kullanımını en güçlü şekilde kınıyoruz. Lewis, spordaki ırkçılıkla mücadele çabalarına öncülük etti ve hem pistte hem de pist dışında, çeşitliliği artırmak söz konusu olduğunda gerçek bir şampiyon gibi davrandı. Birlikte, çeşitli ve kapsayıcı bir motor sporları vizyonunu paylaşıyoruz ve bu olay, daha parlak bir gelecek için çabalamaya devam etmenin ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor” denildi.

Formula 1’de yedi kez mutlu sona ulaşarak tarihe adını altın harfler ile yazdıran Lewis Hamilton ise Nelson Piquet’in kendisine yönelik sözlerine “Eski zihniyetlerin değişmesi gerekiyor ve sporumuzda yeri yok. Bu tutumlarla çevriliydim ve hayatım boyunca hedef alındım. Öğrenmek için çok zaman vardı. Eylem için harekete geçme vakti geldi” diyerek yanıt verdi.

Nelson Piquet, ırkçılık iddialarını reddetti

Formula 1 dünyası tarafından hedef tahtasına konuun Nelson Piquet, “F1 padokuna dönmesine izin verilmeyeceği” kararının alınmasının ardından açıklamalarda bulundu. Piquet, sözlerinden dolayı Lewis Hamilton’dan özür diledi fakat yanlış anlaşıldığını söyledi:

“Söylediklerim düşüncesizceydi ve savunmuyorum ama kullanılan terimin yaygın olarak kullanılan bir terim olduğunu açıklığa kavuşturmalıyım. Bazı çevirilerde itham edildiğim kelimeyi hiç kullanmadım. Söylediğim ifade, Portekizcenin Brezilya versiyonunda yaygın olarak ‘adam’ veya ‘kişi’ kelimelerinin eşanlamlısı olarak kullanılıyor ve asla hakaret olarak kullanılmadı. Kelimenin tarafımca bir sürücüyü ten renginden dolayı küçümsemek amacıyla kullanıldığına dair her türlü iddiayı şiddetle kınıyorum. İnanılmaz bir sürücü olduğunu düşündüğüm Lewis de dahil olmak üzere, etkilenen herkesten içtenlikle özür diliyorum. Şu anda sosyal medyada dolaşan ve bazı basın kuruluşlarının ait olan çeviri doğru değil. Ayrımcılığın F1’de veya toplumda yeri yok ve bu konudaki düşüncelerimi açıklayabiliyor olmaktan dolayı mutluyum.”

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.