Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Artvin’de 1 kişinin öldüğü heyelanın ardından Esenkıyı Köyü Muhtarı Yaşar Papila Medyascope’a konuştu: “Taşocağı yapılırken patlatılan dinamitler toprak katmanını oynattı”

Artvin’in Kemalpaşa ile Hopa ilçeleri arasında heyelan meydana geldi, bir kişi hayatını kaybetti, 1 kişi ise yaralandı. Hopa’nın Esenkıyı Köyü Muhtarı Yaşar Papila, yaşanan heyelanla ilgili son durumu Medyascope’a anlattı. 

Papila, olayın yaşandığı Hopa-Sarp Uluslararası Sahil Yolu’nun trafiğe kapalı olduğunu belirtti ve bir kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Papila, “Hopa-Esenkıyı arasında Kanlıdere’ye varmadan orada heyelan oldu. Büyük taş kütleleri geldi. İki-üç tane tır heyelan altında kaldı. Önce üç tane diye duymuştuk, az önce polis ile görüştüm bir ölü var. İki de yaralı var. Yol trafiğe kapalı eski Hopa-Sarp yolu vardı, Esenkıyı’dan sonra üst yola trafik yönlendirildi. Şu an Hopa-Sarp uluslararası sahil yolu trafiğe kapalı” dedi. 

“Dinamit atışları yüzünden olduğunu düşünüyorum”

Papila, Artvin-Hopa’da son 15 sene içerisinde üç kez heyelan yaşandığını söyledi. Taşocağı yapılırken büyük ölçekli dinamit patlamalarının, toprak katmanının oynadığını belirtti ve yaşanan heyelanın nedeninin dinamit atışlarından dolayı olabileceğini söyledi. Papila, şöyle konuştu: 

“Doğu Karadeniz kayalık bir bölge. Kayaları hep oyduk, kırdık ya da çakılın üstüne toprağı döktük, yol yapmaya çalıştık. Benim köyümün makus talihi de şu oldu: Hopa-Sarp sahil yolu benim köyümde açılan iki tane taşocağındaki taşlarla deniz takibatları yapıldı. İki taşocağı yıllarca kullanıldı. Büyük ölçekli dinamit atışları yapıldı. Karadeniz’de toprak katmanı azdır, 2,5-3 metreden sonra salt kayalıktır. Devamlı bu sarsıntılar toprak katmanını oynattı ve araya su girdi, yağmur yağdı ve yağışlı bölge. Üst katmana ait toprağı, ağacı aldı sürükledi ve alttan kayalık katman çıktı. Biz bile son 15 sene de Hopa olarak bu heyelanları yaşadık. ‘Ne için diye?’ soruluyorsa ben, dinamit atışları yüzünden olduğunu düşünüyorum. Çünkü topoğrafik olarak sarsıldı bu mekanlar. Emanet duran taşlar, dört sene önce yine heyelan olmuştu. Her an her yerde heyelanla karşılaşabilir Hopa’da.”

“Devamı geliyor”

Papila, heyelanların devamının geleceğini söyledi ve “Bu dediğimiz alan salt kaya. Hopa’dan Kemalpaşa’ya kadar ya deniz ya da salt kaya. Oralardan yol geçirdik. Burada yapılaşma ile ilgili bir ilgisi yok ama dikkat çekmeye çalıştığım şey şu: Taşocağı olarak buralar kullanıldı, kayalar kırıldı. Devamı geliyor. Yaralı kalan katman zamanla gelecektir” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.