Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Astronotların uzayda onlarca yıllık kemik kütlesi yitirdiği ortaya çıktı

Kanada’da yürütülen bir araştırma, astronotların uzayda onlarca yıllık kemik kütlesi yitirdiğini ve çok sayıda astronotun Dünya’ya geri döndükten yaklaşık bir yıl sonra dahi iyileşemediğini ortaya koydu.

Kanada’da araştırmacılar, astronotların uzayda geçirdikleri süre içinde onlarca yıllık kemik kütlesi kaybettiğini ve birçoğunun Dünya’ya geri döndükten bir yıl sonra bile iyileşemediğini tespit etti. Bu durumun, astronotların çıkacağı yeni görevler için endişeye sebep olduğunu belirten araştırmacılar Mars’a düzenlenecek yeni görevlere yönelik uyarıda da bulundu.

Önceki araştırmalar, astronotların kemik kütlelerinde yüzde 1 ya da yüzde 2 oranında kayıp olduğunu ortaya koymuş; uzayda yer çekiminin olmaması ve insanların yürüme konusunda sıkıntı yaşamaları gerekçe gösterilerek bacaklarındaki kasların zayıfladığına dikkat çekilmişti.

Kanada merkezli McCaig Kemik ve Eklem Sağlığı Enstitüsü’nün direktörü Dr. Steven Boyd tarafından yürütülen araştırmada, 17 astronotun dünyaya dönmelerinin ardından el ve ayak bilekleri incelendi.

Araştırmacılar: “Uzayda ne kadar uzun süre kalırsanız, o kadar çok kemik kaybedersiniz”

Araştırma sonucunda, dokuz astronotun kaval kemiği yoğunluğunun Dünya’ya döndükten sonra geçen bir yıl içinde tam olarak düzelmediği belirlendi. Bu astronotların, yaklaşık on yıllık kemik kütlesinden yoksun olduğu belirlendi. Dört ila yedi ay süren bir göreve giden astronotların ise iyileşmekte diğerlerine göre daha fazla zorlandığı açıklandı.

Boyd, konuya ilişkin “Uzayda ne kadar uzun süre kalırsanız, o kadar çok kemik kaybedersiniz” dedi. Kemiklerin durumunun iyiye ya da kötüye gidip gitmeyeceğini söylemenin şu an mümkün olmadığını belirten Boyd, “Bir süre sonra sabit bir duruma gelmeniz veya kemik kaybetmeye devam etmeniz mümkün. Ama geriye hiçbir şey kalmayana kadar kemik kaybetmeye devam edeceğinizi hayal edemiyorum” diye konuştu.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.