Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı: Uçsun dronelar… Teknik direktörler yeni takımlarında göreve başladı!

Yaz aylarında, bizim gibi tek spora düğümlenmiş olan coğrafyalarda futbol haberi üretmek çok zor. Ligler tatilde, oyuncular tatilde, dolar/euro kuru uçmuş, transfer heyecanı taraftarı sarıyor ama Anelka, Drogba, Guti dönemlerinden çok uzakta artık kulüpler. Peki bu kulüp muhabirleri taş mı yiyecek? Tabii ki hayır! Uçurun droneları, atın eski antrenman tekniklerini… Ketçap ve mayonezin futbolculara yasaklandığı döneme girdik (!)

Yabancı hocaların üç büyüklerden ikisinde göreve başlamasıyla, bendenizi de bir mutluluk sardı. Yılların bitmeyen klişelerine, uzun zaman sonra görünce mutlu olunan bir dost gibi sarılma vakti. Valerien Ismael, her ne kadar geçen yıl sezon sonuna doğru göreve gelmiş olsa da Beşiktaş’ta kendi antrenman sistemlerini şimdi çalışmaya başladı. Fenerbahçe’de ise Jorge Jesus’un göreve başlamasıyla, hocanın meşhur aksiliğinin medyamızdaki yansımalarını okumak için sabırsızlanmamak elde değil. Lakin önce kamplardaki kuralların manşete çekilme vakti.

Öncelikle şuna bir açıklık getirmek gerekiyor. Spordaki teknolojik gelişimlerin kullanılması, droneların uçurulması, oyuncuları monitörize etmek için kullanılan bileklikler, kemerler marjinal farklar değil ciddi performans artışlarına olanak sağlıyor. Teknoloji ile en barışık kulüp olan Borussia Dortmund’a, parlayan genç oyuncuların ilk olarak gitmek istemesi de bu gelişime olan inançları. Biz ise işin doğasında olması gereken gelişmeleri her yıl ilk defa duyuyormuşçasına manşetlere taşıyoruz.

Göreve yeni gelen hoca, takımının dizilişini görmek için teknolojik nimetlerden faydalanır. Haber hazırdır “Ersun Yanal drone uçurdu!”. Futbol dediğimiz olgu, 22 noktası olan bir geometrik düzlemde, bilinmezin hareketlerinin (top) yönelmesiyle oluşan geometri. Portekizli teknik direktör Jorge Jesus’un, antrenmanda dronelar ile oyuncuların dizilişini takip etmesi çok doğal. Valerien Ismael’in oynanan her maçın kaydedilmesinin haber yapılması da enteresan. 6-7 yıldır gelen tüm teknik direktörler için aynı haberi okumuşsunuzdur.

Başka bir klişe de yeni takımlarındaki teknik direktörlerin mutfak dokunuşları. Her kulüpte diyetisyenler ve beslenme düzenini ayarlayan profesyoneller vardır. Lakin yeni takımlarında göreve başlayan teknik direktörler sofradaki bazı şeyleri kafaya takar. Kimisi ketçap, mayoneze savaş açarken kimisi de kökten değişime gider ve sabahtan akşama protein ağırlıklı beslenme planları oluşturur. Bunlar arasında en unutulmazı ise Beşiktaş’ın FEDA sezonundaki (2012-2013) teknik direktörü Samet Aybaba’nın “menemen” tarifleriydi.

Hocaların mutfak dokunuşlarının ölçeklendirilebilir bir başarı yaratması zor fakat şampiyonluk hikayelerinde daima yer alır. En yakın örneklerden biri de 2020-2021 şampiyonu Inter idi. Takımın teknik direktörü Antonio Conte, yıldızı Lukaku’ya ekmeği, tüm takıma da pizza ve makarnayı yasaklamıştı. Ekmeksiz götüren Inter takımı da 11 yıllık aranın ardından İtalya Serie A’da şampiyonluğa ulaşmıştı. Glutensiz beslenme işe yaramış gibi gözüküyor.

En hakiki klişeyi sona bıraktım. İstisnasız yeni gelen her hoca için yazılan bir haber: “X, oyuncuları çok zorladı”. Burada futbolcuların da yorumları eklenir: “X hocamız bizi çok yordu. Eski hoca ile bu kadar çalışmıyorduk” Direkt eski hoca taca atılır. Baba şefkati önemlidir. Her Türk oyuncu nedense teknik direktörünü överken aynı bir baba gibi diye cümleye başlar. Yabancı karşılığı var mıdır bilmiyorum ama Liverpool’un teknik direktörü Jurgen Klopp’a kaptan Virgil Van Dijk’ın “aynı benim peder bey” dediğini hayal etmek zor. Zaten bir önceki hoca için eleştiriler serttir fakat bilmezler ki Türkiye’deki teknik direktör havuzu 20 kişinin etrafında dönmektedir. Orada eleştirdiğin hoca, 2-3 yıl sonra gene futbolcunun patronu olacaktır.

Neyse ki ortak bir görüş var… Bu yıl herkesin kampı harika başladı (!) Tüm takımlar geçen yıldan daha hazır durumda. Tüm futbolcuların gözlerinden ateş çıkıyor. Hocalar yeni antrenman metotları uyguluyor, dronelar uçuyor, teknik direktörler mutfağa bile el attılar. Bu yaz azalan transferlerle bol bol “Florya’da devrim gibi kararlar”, “Oyunculara baba sevgisi”, “Hoca kimsenin gözünün yaşına bakmadı”, “Antrenmanı sık sık durdurarak talimatlar verdi” haberlerini okuyacağız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.