Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Turkagean krizi: Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim turizm alanına sıçradı

Türkiye siyasî tarihinde her zaman inişli-çıkışlı seyreden Ankara-Atina ilişkileri şu günlerde en gergin dönemlerinden birini yaşıyor. Türkiye’nin Ege kıyılarını tanıtmak için hazırladığı “TurkAegean: Mutluluk Sahili” kampanya filminde tarihi Rum yapılarının gösterilmesi Atina’da tepkiyle karşılandı.

Ege Denizi’nin bir turizm noktası olarak sadece Yunanistan ile bağdaştırılmaması için Ege kıyılarının tanıtımına hız veren Türkiye, geçen aralık ayında Türk Ege anlamına gelen “TurkAegean” ifadesini tescil ettirmek için Avrupa Birliği’ne (AB) başvurmuştu. AB Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO), Türkiye’nin tescil başvurusunu kabul ettiğini kamuoyuna geçen hafta açıklamıştı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise bu karara, “Bazı insanlar işlerini pek de iyi yapamadı” diyerek tepki göstermişti. Miçotakis, 28-30 Haziran günleri arasında İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken de “Hükümetimiz bu gelişme ile mücadele etmek için tüm imkanlarını kullanacaktır” demişti.

Yunanistan’ın Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, bu açıklamaların ardından AB Komisyonu İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton’a bir mektup gönderdi ve kararın gözden geçirilmesini talep etti.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Financial Times’a verdiği demeçte, Ege bölgesinde çok sayıda tarihi eser ve cennet gibi kumsallar bulunduğuna dikkat çekerek, “Türk Egesi, Türkiye’nin sunduğu en seçkin bölgelerden biridir” dedi.

“Bu sadece masum bir reklam değil

Bazı Yunan politikacılar, söz konusu kampanyanın AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 yılında düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinden ayrı değerlendirilemeyeceğini iddia etti. Eski Dışişleri Bakanı ve SYRIZA Milletvekili Georgios Katrougalos şöyle konuştu:

“Bu sadece masum bir reklam değil. Bu söylem Ege’deki Yunan adalarının egemenliğini ve münhasır ekonomik bölgelerimizi sorgulamanın başka bir yolu. Eğer sadece Ege’ye kıyıları olduğunu söyleseler bu tabii ki coğrafi olarak doğru olurdu. Ancak ifade propaganda olarak tüm Ege’nin Türk olduğunu söylüyor. Bu doğru değil.”

Ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Mayıs’taki kabine toplantısının ardından Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’e yönelik “Artık benim için Miçotakis diye biri yok” ifadelerini kullanmış, partisinin 1 Haziran’daki TBMM grup toplantısında Atina’ya seslenerek “Türkiye ile dans etmeye kalkma. Yolda kalırsın. Arkadaşlarıma da söyledim, ikili görüşmeler yapmayacaklar” diyerek Yunanistan’a gözdağı vermişti.

Erdoğan, NATO Zirvesi öncesi kendisine yöneltilen “Miçotakis ile görüşecek misiniz?” sorusuna ise “O kapıyı kapattık, bitti o iş” yanıtını vermişti. Erdoğan ile Miçotakis, NATO Zirvesi’nde bir araya gelmemişti.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.