Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’ye yabancı diplomatik temsilcilerle görüşmek için Dışişleri’nden izin alma şartı geldi – İBB Başkanvekili Ülkü Sakalar: “Bakanlıktan böyle bir izin alınsın’ diye kanun yok”

İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yabancı diplomatik temsilcilerle görüşmek için Dışişleri Bakanlığı’ndan izin alınması gerektiğini bildiren bir yazı gönderdi. İBB Başkanvekili avukat Ülkü Sakalar, yazıyı Medyascope’a değerlendirdi. 

İstanbul Valiliği, “Yabancı temsilcilik mensuplarının randevu talepleri” başlığıyla İBB’nin tüm kuruluşlarına yazı gönderdi. Valiliğin İBB’ye gönderdiği yazıda, belediye başkanlarının yabancı diplomatik temsilcilerle görüşme yapmak için Dışişleri Bakanlığı’ndan izin almaları gerektiği belirtildi. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, valiliğin gönderdiği bu yazıyı “çürümüşlük” olarak adlandırırken şunları söyledi: 

“Benim büyükelçiliklerle görüşmem konusunda bana kısıt getirmeye karar verdiler ve derhal mektup yazdılar bu hafta. Bu hamlelerin, sadece ve sadece merkezi idarenin, toplum nezdindeki ne yazık ki çürümüşlüğünü göstermek konusundan başka bir sürece dair anlamı yoktur.”

“Hukuki dayanağı yok”

İBB Başkanvekili avukat Ülkü Sakalar, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 74. maddesine işaret etti ve dış ilişkilerde belediye meclisi onayı olmadan görüşülemeyeceğini söyledi. Valilik yazısının kanunen bir karşılığının olmadığı ifade eden Sakalar şu sözleri söyledi: 

“Aslında herhangi bir hukuki dayanak gösterilmedi. Gelen yazı valilikten geldi. Sadece İBB’ye değil bütün ilçe belediyeleri dahil. Yazı içeriğinde, ‘Bundan sonra büyükelçilik, maslahatlar vesaire ile görüşüleceği zaman randevuları, siz vermeyin bundan sonra Dışişleri Bakanlığı’na yönlendirin oradan randevu alınsın, bu görüşmeler bizim kontrolümüzde yapılsın. Biz randevu verirsek yapılsın’ gibi bir amacı var. Bunun yasal bir dayanağı yok. Dışişleri Bakanlığı’ndan böyle bir izin alınsın diye kanun yok. Belediye Kanunu’nun 74. maddesinde ‘Yurtdışı ilişkiler’ maddesi vardır. Orada zaten, belediyelerin yurtdışı ilişkilerine dair faaliyet yapması, belediye meclise bağlı olarak kabul edilmiş. Dolayısıyla, telefonla dahi görüşme yapmak için bir yerlerden izin alınması diye bir kural kanunlarda yok. Bu tamamen idari bir tasarruf. Nedenini bilmiyoruz ama zamanlama manidar.” 

Yazıdan sonraki süreçte “izinsiz” bir görüşme yapılması takdirde müdahale edilmesini beklediğini belirten Sakalar, ilçe belediyelerine de aynı yazının gittiğini söyledi. İlçe belediyelerinin büyükelçiliklerle görüşmediğini belirten Sakalar, “Bu yazı, ‘siz kendi kendinize randevu veremezsiniz, hiç kimseyle görüşemezsiniz’ diyor. Bu yapılmazsa ne olur? Bunun bir yaptırımı yok, izinsiz bir şey yapılırsa, ‘Bizim iznimiz yok’ diyerek müdahale edecekler diye düşünüyorum. Uygulamasının nasıl olacağını bilmiyorum kanuni dayanağı olmadığı için. Bugüne kadar da yaşanmış bir örnek olmadığı için nasıl bir yaptırım olacağını bilmiyoruz. İdarelerde her türlü işlem kanuna dayalıdır. İdarelerde her türlü işlem ve eylem kanuna dayanır. Kanunda genel çerçeve vardır, tebliğler vardır ama bu sadece bir yazı. Şahsi fikrim, yazının amacının İBB’ye yönelik olduğunu düşünüyorum” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.