Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Fransa Bisiklet Turu: Beşinci etabın ardından

Fransa Bisiklet Turu’nun Lille-Arenberg arasında koşulan beşinci etabını Israel-Premier Tech takımından Simon Clarke kazandı. 

Fransa Bisiklet Turu’nun Lille-Arenberg arasında koşulan 157 kilometre uzunluğundaki beşinci etabını Israel-Premier Tech takımından 35 yaşındaki Avustralyalı bisikletçi Simon Clarke kazandı. Son metreleri kaçıştaki dörtlü arasında büyük çekişmeye sahne olan etapta, Intermarche-Wanty-Gobert Materiaux takımından Hollandalı Taco Van Der Hoorn çok az bir farkla ikinci sırayı elde ederken, Total Energies takımından Norveçli Edvald Boasson Hagen de üçüncü oldu. EF Education-Easypost takımından Birleşik Amerikalı Neilson Powless ise dördüncü olarak podyumun dışında kaldı. 

Genel klasman iddialılarından Jumbo-Visma takımının Sloven bisikletçisi Primoz Roglic kazaya karıştı ve genel klasmanda 44. sıraya kadar geriledi. Jumbo-Visma takımından sarı mayolu Wout van Aert ise etap içerisinde düşmesine rağmen genel klasman liderliğini korudu.

Beşinci etabın profili

Etabın son 50 kilometresinde öne çıkanlar ise şöyle:

50 kilometre kala: Taşlı sektöre girilirken kaçış grubunun 3 dakikalık zaman farkı var. AG2R -Citroen takımından Ben O’Connor mekanik sorun yaşıyor.

49 kilometre kala: Etabın başlarında kazaya karışan Peter Sagan ve 4 kez turu kazanmış Chirs Froome geri kalmaya başlıyor. Yine kazaya karışan sarı mayolu Wout van Aert gerilerden tek başına pelotonu yakalamaya geliyor. Mathieu van der Poel ise pelotonun hala gerisinde.

47 kilometre kala: Fransa şampiyonu Florian Senechal arka tekerlek değişimine ihtiyaç duyuyor. Luke Rowe ve Alexander Kristoff da mekanik sorunlar yaşıyorlar. Ben O’Conner ise pelotonun 1 dakika gerisine düştü. Şimdi Jumbo-Visma takımıyla birlikte pelotonu yakalamaya çalışıyor. Bu yıl Fransa ormanları yeteri kadar yağış alamadığı için dışarısı inanılmaz derecede tozlu.

41 kilometre kala: Tadej Pogacar’ın takım arkadaşı George Bennett kazaya karışıyor. Ineos Grenadiers takımından Dylan van Baarle ve Geraint Thomas önde tempo yapıyor. Tadej Pogacar da hemen arkalarında yerini aldı. Kaçış grubu ile aralarındaki fark 2:05

38 kilometre kala: Mathie van der Poel ve Fabio Jakobsen ana gruptan iyice koptular. Sagan grubu ise pelotona 1:45 uzaklıkta. 

37 kilometre kala: Mekanik sorun yaşayan Jumbo-Visma takımından Jonas Vingegaard takım arkadaşı Stephan Kruiswijk ile bisiklet değiştirmeyi deniyor. Ancak arkadaşının bisikleti kendisine çok yüksek geldiği için takım arabasını bekliyor. 

31 kilometre kala: Sarı mayolu Wout van Aert takım arkadaşı Jonas Vingegaard’ı bekliyor. Takip grubunda şimdi dört Jumbo-Visma bisikletçisi ana grubu yakalamaya çalışacak. 

30 kilometre kala: Jumbo-Visma için şanssızlıklar bitmiyor. Yol kenarındaki saman balyasına çarpan Primoz Roglic, Lotto-Soudal takımından Caleb Ewan ile birlikte düşüyor. 

26 kilometre kala: Tadej Pogacar ön tarafa gelerek tempoyu arttırıyor. Yanında herhangi bir takım arkadaşı olmamasına rağmen genel klasman rakiplerini zor duruma düşürüyor.

22 kilometre kala: Wout van Aert’in geri kalmasıyla birlikte sanal sarı mayo tablosunda Neilson Powless hala lider gözüküyor. Ancak Pogacar’ın temposu ile arkadaki grup farkı kapatmaya başlıyor. 

20 kilometre kala: Bora Hansgrohe takımı Alexander Vlasov için lider grubu yakalamak adına çaba sarf ediyor. Jasper Stuyven ve Tadej Pogacar da tempoları ile farkı 50 saniyeye kadar indirdi.

17 kilometre kala: Lotto-Soudal’den Florian Vermeersch de son taşlı etapta çıkarken kaza yapıyor. Bugün çok fazla kaza meydana geldi. 

13 kilometre kala: Jasper Stuyven ile tempoyu iyice arttıran Tadej Pogacar sanal sarı mayonun da sahibi oldu. Lider grupla aradaki fark 40 saniyeye iniyor. Pogacar’ın tüm genel klasman rakipleri özellikle Roglic ve Vingegaard olmak üzere düşerek zaman kaybetti. 

10 kilometre kala: Jumbo-Visma takımı zaman kayıplarını azaltmak için çalışıyor. Laporte, Van Aert ve Vingegaard grubu Pogacar ve Stuyven grubunun 1 dakika gerisinde. Roglic ise onlardan da 1 dakika daha geride. Ineos Grenadiers ekibi de sarı mayo grubunun içerisinde ve Jumbo-Visma ile ortaklaşa çalışarak Pogacar’ı yakalamak istiyorlar.

6 kilometre kala: Magnus Cort Nielsen, Neilson Powless, Simon Clarke, Edvald Boasson Hagen ve Taco van der Hoorn’dan oluşan kaçış grubu Stuyven ve Pogacar’a karşı farkı 50 saniyeye çıkarıyor. Etap galibiyeti bu grup içerisinden birisine gidecek.

4 kilometre kala: Sarı mayolu Van Aert takım arkadaşları için bir domestik gibi çalışıyor.

2 kilometre kala: Sarı mayo grubu Pogacar ile arasındaki farkı 30 saniyeye kadar indirdi. Wout van Aert acayip bir gün geçirdi ve şimdi sarı mayosunu korumaya çok yaklaştı. 

Son kilometre: Öndeki dörtlü kendi aralarında teker teker hamlelerini yapıyorlar. İlk atak yapan Neilson Powless farkı açsa da arkadaki üçlü tempoyu yaparak Powless’ı geride bırakıyor. Ardında Edvald Boasson Hagen atağını yapıyor ama onu da Clarke ve Van der Hoorn ikilisi geride bırakıyor. Taco van der Hoorn tam galibiyeti aldım derken milimetrelik farkla arkadan yetişen Simon Clarke etap galibiyetini elde ediyor. 

Son kilometrede yaşanan dörtlü çekişme:

Omzu çıkan Primoz Roglic, seyircinin sandalyesine oturarak omzunu yerine taktı:

Beşinci etabın ardından mayo tabloları:

Beşinci etabın özeti:

Tur bugün Binche-Longwy arası koşulacak, 220 kilometre uzunluğundaki altıncı etap ile devam edecek.

Altıncı etabın profili

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.