Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Fransa Bisiklet Turu: Yedinci etabın ardından

Fransa Bisiklet Turu’nun Tomblaine-La Super Planche Des Belles Filles arasında koşulan altıncı etabını UAE Team Emirates takımından Tadej Pogacar kazandı.

Fransa Bisiklet Turu’nun Tomblaine-La Super Planche Des Belles Filles arasında koşulan, 176 kilometre uzunluğundaki yedinci etabını UAE Team Emirates takımından 23 yaşındaki Sloven bisikletçi Tadej Pogacar kazandı. Üst üste ikinci etap galibiyetini elde eden sarı mayolu Pogacar’ın ardından Jumbo-Visma takımından Danimarkalı bisikletçi Jonas Vingegaard ikinci sırayı elde ederken yine Jumbo-Visma takımından Sloven Primoz Roglic üçüncü sırada yer aldı.  

Yedinci etabın profili

Etabın son 50 kilometresinde öne çıkanlar ise şöyle:

50 kilometre kala: 
Schahmann, Kamna, Teuns, Geschke, Durbridge, Erviti ve Barthe’den oluşan yedili kaçış grubu pelotona karşı 3 dakikalık avantajı elinde bulunduruyor. 

40 kilometre kala: Cofidis takımından Alman bisikletçi Simon Geschke tırmanış bölümünde 2 puanı daha hanesine yazdırarak Dağların Kralı klasmanında ikinci sıraya yükseliyor. Eğer benekli mayoyu Magnus Cort Nielsen’den almak istiyorsa, La Super Planche Des Belle Filles zirvesini ilk ikide geçmesi gerekiyor. Peloton ile aralarındaki fark hâlâ 3 dakika fakat UAE Team Emirates yakalamak adına hazırlık yapıyor. 

25 kilometre kala: UAE Team Emirates takımı, pelotonun önünde yaptığı tempo ile lider grup ile aralarındaki farkı 2:35’e indirdi. Kaçış grubu kategori dışı Col de la Chevestraye tırmanışına başlıyor. 

20 kilometre kala: Marc Hirschi ve Mikkel Bjerg öncülüğünde peloton, kaçış grubu ile arasındaki farkı 2 dakikaya kadar indirdi. Arkea, Cofidis, Movistar ve İneos Grenadiers takımları pelotonun ön kısmına kalabalık şekilde geliyor. 

18 kilometre kala: La Super Planche Des Belle Filles zirve finişi bisikletçileri bekliyor. Son metrelerde yüzde 24’e kadar çıkan eğim bir hayli zorlu. İki yıl önce Tadej Pogacar, Primoz Roglic’i zamana karşı etapta burada alt etmiş ve sarı mayoyu ele geçirmişti. 

15 kilometre kala: Ineos Grenadiers’in Pidcock, Thomas ve Yates’ten oluşan Britanyalı üçlüsü Tadej Pogacar’a karşı baskı kurmaya çalışıyor. Jumbo-Visma takımında da Jonas Vingegaard ve Primoz Roglic de Pogacar için diğer bir tehdit. Kaçış grubu ile aradaki fark 1:47.

10 kilometre kala: Son tırmanışa doğru girilirken Filippo Ganna’nın tempoyu belirlediği Ineos Grenadiers ekibi pelotonun en önünde. Thomas, Pidcock, Yates ve Martinez, treni oluşturmuş durumda Dylan Teuns’ün liderlik ettiği kaçış grubu ise hala 1:45’lik avantaja sahip.

7 kilometre kala: Kaçış grubundaki Imanol Erviti, Max Schahmann ve Cyril Barthe peloton tarafından yakalanıyor. Kaçıştaki bisikletçi sayısı şimdi dörde düştü. Teuns, Durbridge, Kamna ve Geschke’den oluşan dörtlü hâlâ 1:25’lik avantaja sahip.

6.5 kilometre kala: Simon Geschke ilk atağı yapıyor. Durbridge ayak uyduramadı ve düştü. Teuns ve Kamna ise takibi sürdürüyor. 

6 kilometre kala: UAE Team Emirates tekrar pelotonun önüne geliyor. Majka, McNulty ve Bennett, Arkea-Samsic ikilisi Warren Barguil ve Nairo Quintana ile birlikte tempo yapıyor. Kaçış grubu ile aradaki farkı 1:15’e kadar indirdiler. Kaçış grubunda ise Dylan Teuns de düştü. Kamna ise Geschke’yi yakaladı, kaçışta yalnızca iki isim kaldı. 

5 kilometre kala: Kamna kaçışla birlikte etabı çalmaya doğru gidiyor. Pelotonda ise Thibaut Pinot ve Ben O’Connor düştü. Peloton ile kaçışın arasındaki fark 1:05

4 kilometre kala: Peloton Schahmann ve Teuns’ü geride bıraktı. Kamna liderliğini sürdürse de aradaki fark erimeye başladı. Geschke’ye karşı 25 saniye, UAE Team Emirates’in liderlik ettiği genel klasmancıların olduğu gruba karşı ise 50 saniye avantajı var.

3.5 kilometer kala: Kamna 50 saniyelik avantajını sürdürürken, takım arkadaşı ve genel klasman iddialısı Alexander Vlasov geri düşüyor. Neilson Powless da geri düşen diğer bir isim.

3 kilometre kala: Kamna hariç kaçıştaki herkes yakalandı. Tek başına liderlik eden Kamna’nın ise 45 saniyelik avantajı sürüyor. 

2 kilometre kala: Kamna son rampaya doğru çıkarken etap galibiyetine de epey yakın. Takip grubu ile arasındaki fark 50 saniye. 

1.5 kilometre kala: Yüksek eğimden dolayı Kamna bir hayli zorlanıyor artık. Majka’nın liderlik ettiği grupta Ineos Grenadiers’ten Yates ve Thomas, Tadej Pogacar’ın tekerine yapışık şekilde ilerliyor. Ineos Grenadierslilerin arkasında ise Roglic, Vingegaard ve Kuss’tan oluşan Jumbo-Visma triosu geliyor. 

Son kilometre: Kamna taşlı yola girerken, Pogacar takip grubunun en önünde artık. Jonas Vingegaard ise Pogacar’ın hemen arkasında Thomas, Yates, Mas ve Roglic ise ikiliyi takip ediyor. 

300 metre kala: Kamna etabı alamayacak gibi. Pogacar yaklaşıyor, Vingegaard ise hemen arkasında atağa kalkıyor. Vingegaard geriden çıkarak Pogacar’ı geçiyor. Ancak tam finiş çizgisinde Pogacar tekrar atağa kalkıyor ve Vingegaard’ın önünde etap galibiyetini elde ediyor. Tadej Pogacar asla durdurulamıyor. İkilinin arkasında Primoz Roglic de üçüncü sırayı elde ediyor. 

Son anları büyük heyecana sahne olan etap finişi:

Yüksek eğimden ötürü zorluk yaşayan Louis Meintjens bisikletinden inip iterek finiş çizgisini 16. sırada geçiyor:

Yedinci etabın özeti:

Yedinci etabın ardından oluşan mayo tablosu:

Tur bugün Dole-Lausanne arası koşulacak 186 kilometre uzunluğundaki sekizinci etap ile devam edecek.

Sekizinci etabın profili

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.