Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Fransa Bisiklet Turu: Sekizinci etabın ardından

Fransa Bisiklet Turu’nun Dole-Lausanne arasında koşulan sekizinci etabını Jumbo-Visma takımından yeşil mayolu Wout van Aert kazandı.

Fransa Bisiklet Turu’nun Dole-Lausanne arasında koşulan, 186 kilometrelik sekizinci etabını Jumbo-Visma takımından 27 yaşındaki Belçikalı bisikletçi Wout van Aert kazandı. Topladığı sprint puanları ile yeşil mayodaki liderliğini pekiştiren van Aert bu yıl ki ikinci etap galibiyetini de elde etmiş oldu. Team BikeExchange-Jayco takımından Avustralyalı Michael Matthews ikinci sırayı elde ederken, UAE Team Emirates takımından genel klasman lideri Sloven Tadej Pogacar üçüncülüğü elde etti. 

Sekizinci etabın profili

Etabın son 50 kilometresinde yaşananlar ise şöyle: 

50 kilometre kala: Kaçış grubundaki Mattia Cattaneo ve Fred Wright tırmanış zirvesine geliyor. Cattaneo zirveden ilk sırada geçerek puanı alıyor ve Dağların Kralı klasmanında yedinci sıraya yükseliyor.

48 kilometre kala : Thibaut Pinot bir dakika içinde iki kez üst üste kazaya karışıyor. İlkinde pelotonun içinde kazaya karışarak düşmüştü. İkincisinde ise Trek-Segafredo Soigneur’ünün (sporculara yiyecek-içecek vs. teslim eden takım çalışanı) kolu kafasına çarptı ve düşmesinde sebep oldu. 

40 kilometre kala: Kaçıştaki iki lider pelotona karşı 1:45’lik avantajını sürdürüyor. Thibaut Pinot ise 2:18 geride. 

34 kilometre kala: 
Pinot pelotona yetişti. İkili liderin pelotona karşı hâlâ 1:40’lık avantajı sürüyor. Pelotonun önünde Team BikeExchange-Jayco’dan Luke Durbridge takım arkadaşı Michael Matthews için çalışıyor. 

25 kilometre kala: İki lider için fark 1:15’e kadar düştü. Şimdi önümüzde 4.9 kilometre ve %4.5 ortalama eğime sahip son tırmanış var. Eğim bir noktada %12’ye kadar yükseliyor. 

20 kilometre kala: Kaçıştaki iki lider için fark 1:05’e kadar düştü. 20 kilometre kapısından geçilirken Wright, Catteneo’nun önünde çalışıyor. 

15 kilometre kala: Pelotonun önündeki temponun artmasıyla birlikte herkes pozisyonunu almaya çalışıyor. Jumbo-Visma, Alpecin Deceuninck ve Ineos Granadiers de önlere gelerek yer kapma savaşında. Total Energies takımından Pierre Latour, Cofidis’ten Victor Lafey ve Lac Leman ise tempoya ayak uyduramayarak düştü.

10 kilometre kala: Genel klasman takımları pelotonun önüne akın ediyor ve gerginlik artıyor. Bugün son 3 kilometre kuralı olmadığı için sarı mayo iddiasında olanların da sonuna kadar mücadele etmesi gerekiyor. Kaçış ikilisinin avantajı 40 saniyeye kadar düştü.

8 kilometre kala: Mattia Cattaneo düştü ve kaçışta Luke Wright tek başına kalıyor. Hala 35 saniye avantajı var ama Bora-Hansgrohe de pelotonun önüne gelerek Alpeci-Deceuninck ile birlikte tempo yapıyor.

5 kilometre kala: Son tırmanış başlıyor. Ortalama %4.9 ama bir noktasında %12’ye kadar yükselen eğime sahip. Wright’ın sadece 15 saniyelik avantajı kaldı. Takip grubunun en önündeki isim ise sarı mayolu Tadej Pogacar.

2 kilometre kala: Tadej Pogacar ve onu korumak için Rafal Majka önde. Vingegaard, Michael Matthews ve van Aert de her an için tehdit durumunda.

Son kilometre kala: Rafal Majka çekildikten sonra Michael Matthews arkadan çıkarak hamlesini yaptı. Ancak yeşil mayplu Wout van Aert son anlara yaptığı hamle ile hem Pogacar’ı hem de Matthews’ü geride bırakarak etap galibiyetine gidiyor. Matthews ikinci gelirken, Pogacar ise üçüncülük yetiniyor.

Etabın son anlarında yaşanan büyük çekişme:

Sekizinci etabın ardından mayo tabloları: 

https://twitter.com/LeTour/status/1545807742677295106?s=20&t=9EjF0sICSB9M_pse1m0iuw

Sekizinci etabın özeti:

Tur bugün Aigle-Chatel Les Portes Du Soleil arasında koşulacak 193 kilometre uzunluğundaki dokuzuncu etap ile devam edecek.

Dokuzuncu etabın profili

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.