Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şinzo Abe suikastında yeni detaylar: Polis güvenlik zafiyeti olduğunu kabul etti, saldırganın “kin güttüğü” için Abe’yi öldürdüğü ortaya çıktı

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe suikastı ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Japonya polisi, Abe’nin öldürüldüğü olayda güvenlik zafiyeti olduğunu kabul etti. Öte yandan 41 yaşındaki saldırganın da “kin güttüğü” için Abe’ye saldırdığı ortaya çıktı. 

Batı Japonya’daki Nara kentinde düzenlenen mitingde seçim konuşması yaparken uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden 67 yaşındaki eski Başbakan Şinzo Abe suikastı ile ilgili yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Nara kentinin polis şefi Tomoki Onizuka, “Güvenlikte sorunlar yaşandığı inkâr edilemez” diyerek saldırıda güvenlik zafiyeti yaşandığını kabul etti. 

Onizuka, “1995’ten bu yana polis memuruyum, böylesine bir pişmanlık yaşamadım” dedi ve kapsamlı bir soruşturma yapılacağına dair söz verdi.

Japonya’da halk bugün parlamentonun üst kanadının seçimleri için sandık başına gidiyor. Analistler, eski Başbakan Abe’nin öldürülmesinin iktidardaki Liberal Demokrat Parti’ye (LDP) olan desteği artırabileceğini iddia ediyor. 

Şüphelinin Abe’yi kişisel nedenlerle öldürdüğü ortaya çıktı

Polis, 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami isimli saldırganın belirli bir örgüte karşı kin beslediğini söyledi. Japon medyası soruşturmaya yakın kaynaklara dayandırdığı haberlerinde, saldırganın, ailesinin dağılmasına yol açan dini bir örgütle olan bağlantısı nedeniyle Abe’ye kin güttüğünü belirtti. 

Polis, Yamagami’nin Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri’ne bağlı eski bir asker olduğunu ve donanmaya üç yıldan fazla bir süre hizmet ettiğini; daha yakın bir zamanda ise Batı Japonya’da bir fabrikada çalıştığını aktardı. 

Öte yandan polis, Abe’nin neden hedef alındığını ve katilin tek başına hareket edip etmediğini araştırmaya devam ediyor. 

Ölüm nedeni açıklandı: Kan kaybı

Bugün (10 Haziran) yapılacak seçimler için Batı Japonya’daki Nara kentinde LDP adına bir konuşma yapan eski Başbakan Abe, miting esnasında saldırıya uğramış ve sırtından isabet eden kurşun sonucu yere yığılmıştı. 

Güvenlik görevlileri kaçmaya teşebbüs eden saldırganın üzerine atlamış ve saldırganı yakalamıştı. Yamagami’nin evinde yapılan aramalar sonucunda da çok sayıda el yapımı silah ve patlayıcı ele geçirilmişti.

62 yaşındaki eski başbakan, tahliye helikopteri eşliğinde Nara Tıp Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilmiş ve doktorlar hayati bir belirti göstermediklerini söylemişti. Doktorlar Abe’nin cuma günü (8 Haziran) yerel saat ile 17:03’te öldüğünü açıklamıştı.

NHK kanalı, cesedine dün otopsi yapılan Abe’nin sol kolunun üst kısmından giren bir merminin köprücük kemiğinin altında bulunan atardamara zarar verdiği ve eski başbakanın kan kaybı nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Cenazesi Tokyo’daki evine getirildi 

Otopsi işlemlerinin ardından Abe’nin cenazesi eşi Abe Akie tarafından evlerinin bulunduğu başkent Tokyo’nın Şibuya bölgesine getirildi. Japonya halkı, Abe’nin vurulduğu yere gelerek çiçekler bıraktı. Çiçek bırakanlardan biri, “Japonya’da hâlâ böyle şeylerin olmasına şaşırıyorum. Beni çok üzüyor. Böyle bir şeyin güpegündüz gerçekleşmesi nasıl mümkün olabilir ki?” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.