Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe öldürüldü

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Batı Japonya’daki Nara kentinde düzenlenen mitingde seçim konuşması yaparken uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. 67 yaşındaki Abe, Japonya’nın en uzun süre görevde kalan başbakanıydı.

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe, bu sabah uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Abe’nin hayatını kaybettiği Nara Tıp Üniversitesi’ndeki doktorlar, kurşun yarasının kalbine ulaşacak kadar derin olduğunu ve operasyonun dört buçuk saat sürdüğünü belirtti. Kanamayı durdurmaya çalıştıklarını ve 100 üniteden fazla kan nakli yaptıklarını belirten doktorlar, ameliyat sırasında mermiyi de bulamadıklarını açıkladı.

Abe, yerel saat ile 11:30 sularında Batı Japonya’daki Nara kentinde seçim konuşması yaptığı sırada sırtından isabet eden kurşun sonucu yere yığılmıştı. Sosyal medyada yayınlanan videolarda ise sağlık görevlilerinin Abe’nin etrafında toplandığı ve müdahalede bulunduğu görülmekteydi.

Taziye mesajları

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abe’nin ölümüne dair bir taziye mesajı yayımladı ve “Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyorum” dedi.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, İsrail Başbakanı Yair Lapid, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, eski İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Abe’nin ölümünün ardından taziye mesajları yayımladı.

“Hayati belirtisi yok”

62 yaşındaki eski başbakan, tahliye helikopteri eşliğinde Nara Tıp Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilmiş, doktorlar hayati bir belirti göstermediğini söylemişti. Nara İtfaiyesi ise Abe’nin boynunun sağından vurulduğunu ve sol köprücük kemiğinden yaralandığını aktarmıştı. Yetkililer iç kanaması olan Abe’ye kan nakli yapıldığını belirtmişti.

Eski Tokyo Valisi Yoiçi Masuoze de sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında Abe’de ani kalp durması olduğunu yazmıştı.

Olay yerinden gelen ilk incelemeler sonucunda Abe’ye iki kez ateş edildiği; ilk atışın hedefini bulmadığı fakat ikincisinin Abe’nin sırtına isabet ettiği belirtilmişti.

“Hoşnut değildim”

Görgü tanıkları, pazar günü parlamentonun üst kanadı için düzenlenecek seçimlere yönelik kampanya yürüten Abe’nin uğradığı silahlı saldırıdan önce, büyük bir silah çıkartan bir adam gördüklerini söyledi.

Polis de 41 yaşındaki bir şüphelinin olay yerinde gözaltına alındığını açıkladı. NHK, saldırı şüphelisinin Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri’ne bağlı eski bir asker olduğunu belirtti ve saldırıda el yapımı bir silah kullanıldığını aktardı. Yerel medya, saldırganın isminin Tetsuya Yamagami olduğunu yazdı.

Deniz Öz Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Kazunori Mitsuhaa ise şüpheli ile aynı ismi taşıyan bir kişinin 2002 ile 2005 yılları arasında donanma için çalıştığını söyledi.

Nara-nishi Polis Merkezi’nde sorgulanan Yamagami, ilk ifadesinde, Abe’den hoşnut olmadığı için kendisini öldürmeyi planladığını söyledi. Yerel basında çıkan haberlere göre ise Yamagami’nin evinde yapılan arama sonucunda patlayıcı maddeler ele geçirildi.

Kabine Genel Sekreteri Hirokazu Matsuno gazetecilere verdiği demeçte, “Eski başbakan Abe, Nara’da yerel saat ile 11:30 sularında vuruldu. Tetikçi olduğuna inanılan 41 yaşındaki bir adam gözaltına alındı. Başbakanın durumu ise belirsizliğini koruyor” dedi.

Şinzo Abe

Japonya’nın en uzun süre görev yapan başbakanı Abe, sağlık nedenleri yüzünden 2020’de istifa etmişti. Abe daha sonra bağırsak hastalığına yakalandığını kamuoyu ile paylaşmıştı. Abe’nin yerine ilk önce Yosişide Suga gelmiş; daha sonra ise Fumio Kişida başbakan olmuştu.

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.