Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Açık Oturum (356): Muhalefet neyi ne zaman yapacak?

“Açık Oturum“un 356’ncı bölümünde Edgar Şar, konukları siyaset bilimciler Prof. Dr. Tanju Tosun ve Dr. Onur Alp Yılmaz ile altılı masanın seçimlere giderkenki yol haritasını, adaylık meselesini ve HDP faktörünü tartıştı.

“Altılı masa belirli ve tüm liderlerin üzerinde anlaştığı bir plan dahilinde ilerliyor”

Prof. Dr. Tanju Tosun altılı masanın, belirli ve tüm liderlerin üzerinde anlaştığı bir plan dahilinde ilerlediğini söylüyor: “Öte yandan kamuoyunun beklentisi adayın açıklanması ve seçimler sonrasında Türkiye’nin nasıl yönetileceği konusunda bir program koyulması yönünde. Altı parti henüz bir ittifak oluşturmadı ancak benim izlediğim kadarıyla bu bir seçim ittifakına gidiyor. Önemli olan aday ve program konusunda bir mutabakat ortaya çıkması. Ben sayın Kılıçdaroğlu’nun aday gösterileceği konusunda bir mutabakat olduğunu düşünüyorum.”

“Muhalefet kanadında adı geçen tüm aday adayları bir şekilde adaylığı almak için ilerliyorlar. Ancak ortak aday kim olursa olsun hem altılı masadaki partilerin liderleri hem de belediye başkanlarının tam desteği gerekecek. Kanımca süreç oraya doğru ilerleyecek. Sayın İmamoğlu ve Sayın Yavaş, Sayın Kılıçdaroğlu’nun adaylığının kesinliği konusunda daha net sinyaller alır almaz her konuşmalarında bunu vurgulayacaklardır diye düşünüyorum. Sayın Kılıçdaroğlu’nun adaylığının ardından bir CHP Genel Başkanlığı tartışması başlayacak. Burada Kemal Bey’in pozisyonu da önemli olacak. Eğer Kemal Bey seçilirse CHP’de bir geçiş dönemi yaşanacak. Yerel seçimler sonrasında ise CHP içi gerçek bir liderlik yarışı olacak diye düşünüyorum.”

“Sayın Kılıçdaroğlu’nun desteği giderek artıyor”

Dr. Onur Alp Yılmaz ise altılı masanın çok emin adımlarla ilerlediğini düşünmüyor: “Altılı masa toplantıları olmasaydı, siyasal ve toplumsal hayatımızda ne değişirdi tam bilmiyorum. Henüz ekonomi ve mülteciler konusunda bir ortak program açıklanamaması muhalefet açısından büyük bir handikap. Ekonomi sahasında muhalefet içinde bir rekabet var ancak geçiş süreci planı çerçevesinde ortak bir programda hareket edilmeli.”

“Sayın Kılıçdaroğlu’nun desteği giderek artıyor, çünkü hem toplumdaki negatif kimliklenme hem de Kılıçdaroğlu’nun helalleşme tarzı çıkışları özellikle genç ve Kürt seçmende karşılık buldu. Özellikle ortak adayın Kürtlere ve HDP seçmenine bir şeyler söylemesi lazım. Bunu da yapabilecek iki kişi var: Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu. Fakat ekip açısından sayın İmamoğlu’nun eli çok zayıf. Öte yandan CHP genel merkezinin uzun zamandır seçim sonrasıyla ilgili bir çalışma yaptığını biliyoruz. Tüm bunlar Sayın Kılıçdaroğlu’nu işaret ediyor. Kemal Bey’in zayıf yönü ise yıllara yayılan yıpranmışlığı. Ancak bence bu da bir avantaj, çünkü Kemal Bey’in de önümüzeki seçimlerle daha fazla yıpratılması mümkün değil. Halbuki İmamoğlu ve Yavaş konusunda iktidarın elinde ne gibi kartlar olduğunu bilmiyoruz.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.