Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Fransa Bisiklet Turu: 12. etabın ardından

Fransa Bisiklet Turu’nun Briançon-Alpe D’Huez arasında koşulan 12. etabını Ineos Grenadiers takımından Thomas Pidcock kazandı.

Fransa Bisiklet Turu’nun Briançon ile Alpe D’Huez arasında koşulan 165.1 kilometre uzunluğundaki 12. etabını Ineos Grenadiers takımından 22 yaşındaki Britanyalı bisikletçi Thomas Pidcock kazandı. Son 10 kilometrede yaptığı atakla tek başına galibiyete giden Pidcock, tur tarihinde Alpe D’Huez’de etap kazanan en genç bisikletçi olarak da tarihe geçti. 48 saniyelik farkla Intermarchee-Wanty-Gobert Materiaux takımından 30 yaşındaki Güney Afrikalı Louis Meintjes ikinci sırayı alırken, Israel-Premier Tech takımından dört kez tur genel klasman şampiyonu 37 yaşındaki Britanyalı Chris Froome üçüncü sırayı elde etti. 

12. etabın profili

Etabın son 50 kilometresinde yaşananlar ise şöyle

50 kilometre kala: Yeşil mayolu Wout van Aert pelotonun önünde kaçış grubu ile aradaki farkı kapatmak adına tempo yapıyor. İniş bölümüne girerken fark 4:20’ye düştü. Tom Pidcock iniş bölümünde kusursuz.

40 kilometre kala: Son tırmanış öncesinde kaçış grubu farkı 4:55’e kadar çıkarıyor. Pidcock, Ciccone, Meintjes, Powless, Froome yarışa liderlik ediyor.

35 kilometre kala: Beşli lider grup pelotonla aralarındaki farkı 5 dakikanın üzerine çıkartıyor. Pidcock iniş bölümündeki performansı ile saatte 100 kilometrenin üzerine çıktı. 

25 kilometre kala: Kaçış grubu farkı 5:55’e kadar çıkardı. Jumbo-Visma pelotonun önünde toplanarak Alpe D’Huez öncesi yerlerini alıyor.

20 kilometre kala: Beşli kaçış grubunun 6 dakikalık avantajı devam ediyor. Ciccone ve Froome dışında daha önce kariyerlerinde etap galibiyeti kazanmış bir isim yok.

13.8 kilometre kala: Kaçış grubu son tırmanışa başladı. Ortalama yüzde 8.1 eğime sahip 13.8 kilometrelik tırmanışta 21 keskin viraj var. Bisiklet sporunun efsanevi yerlerinden birisi. 

12.5 kilometre kala: Pidcock kaçış grubunda tempoyu belirliyor. Sarı mayo grubunda ise Benoot ve Wout van Aert lider Vingegaard için çalışıyor. 

12 kilometre kala: Kaçış grubundaki Powless düşüyor. Sarı mayo grubunda ise Benoot bırakıyor. Vingegaard’ın yanında hâlâ Roglic, Kuss, Kruijswijk ve Van Aert var. Pogacar’ın ise yalnızca Majka.

8.5 kilometre kala: Meintjes lider Pidcock’a biraz yaklaşıyor. Sarı mayo grubunda ise takımı için yeterince çalışan Wout van Aert geri çekiliyor.  Pidcock’un sarı mayo grubuna karşı 5:10’luk avantajı devam ediyor. 

7.5 kilometre kala: Pidcock’un takipçileri Meintjes’e 10, Froome’a ise 20 saniye avantajı bulunuyor. 

6.5 kilometre kala: Genç Pidcock kariyerinde ilk kez Dutch Corner (Hollandalı ateşli seyircilerin kalabalık oluşturduğu viraj) tecrübesini yaşıyor. Meintjes’e karşı avantajı 22 saniyeye çıkarttı. Froome ise 42 saniye geride. 

4.5 kilometre kala: Sarı mayo grubundaki genel klasman ikincisi Romain Bardet geri kalmaya başlıyor. Vingegaard için takım arkadaşı Kuss hâlâ çalışıyor. Pogacar ve Thomas ise hemen arkalarından takip ediyor.

3.2 kilometre kala: Pogacar, Vingegaard’a karşı atak yapmaya çalışıyor ancak Vingegaard hepsine cevap veriyor. Geraint Thomas bu ataklarda geri kalmış gibi gözükse ikili tekrardan yakalıyor. 

2.5 kilometre kala: Pidcock etap galibiyetine doğru giderken, Meintjes ile arasındaki farkı 36 saniye. Sarı mayo grubu ile arasındaki fark ise 3:40.

1.5 kilometre kala: Pogacar, Vingegaard’ı düşürmek adına tekrar atağa kalkıyor ama Vingegaard yine takip ediyor. Thomas ise yine geri kalmasına rağmen ikiliyi yakalıyor.

Son kilometre: Thomas Pidcock tek başına finişe geliyor ve Alpe D’Huez’i kazanan en genç bisikletçi olarak tarihe geçiyor. Meintjes ikinci sırayı alırken Froome ise üçüncülüğü elde ediyor. Pogacar, Vingegaard ve Thomas üçlüsü ise aralarında herhangi bir zaman farkı yakalayamadan yarışı tamamlıyor. Bardet ise kaybettiği zaman sonrasında genel klasman dördüncülüğüne iniyor.

12. etabın özeti:

12. etapta ilk 10 sıra ise şöyle şekillendi:

12. etabın ardından genel klasman ilk 10:

12. etabın ardından mayo tablosu:

Tur bugün Le Bourg D’Oisans- Saint-Etienne arasında koşulacak 192.6 kilometre uzunluğundaki 13. etap ile devam edecek.

13. etabın profili

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.