Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çerkeslerden Kayseri’deki ırkçı saldırıya tepki: ”Yarattığınız Türkiye sizin eserinizdir”

Demokratik Çerkes Kongresi Girişimi ve Çerkes Dernekleri Federasyonu, Kayseri’de bir otobüste telefonda Çerkesçe konuşan bir gencin otobüsteki başka bir yolcu tarafından sözlü tacize maruz bırakılmasına tepki gösterdi.

Demokratik Çerkes Kongresi Girişimi ve Çerkes Dernekleri Federasyonu, Kayseri’de bir otobüste telefonda annesiyle Çerkesçe konuşan bir gencin otobüsteki başka bir yolcunun sözlü tacizine uğramasına ilişkin açıklama yaptı.

Demokratik Çerkes Kongresi Girişimi’nin açıklamasında şu görüşler dile getirildi: “Türkiye, geçmişte ulus devlet anlayışına, tektipleştirmeye kurban edilmek istenen halklar ve diller ülkesidir. Günümüz Türkiye’sinde ise iktidarın sadık taraftarlar yaratmak adına, ırkçı, milliyetçi, cinsiyetçi, muhafazakâr, dindar ve kindar bir nesil yaratma çabası sebep; sağlık çalışanlarına saldırı, kadın cinayetleri, doğa katliamı ve ırkçı saldırılar sonuçtur. Yarattığınız Türkiye sizin eserinizdir. Kayseri’de Çerkesçe konuşan gençlere yapılan sözlü saldırı aynı zihniyetin ürünüdür. Dünyanın tüm renklerine, dillerine ve halklarına saygılı biz Çerkesler, kendi halkımızın diline olan bu saldırıda taraf olduğumuz gibi tüm halkların uğradığı haksızlıklarda da taraf olmaya devam edeceğiz.”

Çerkes Dernekleri Federasyonu da konuya sosyal medyada tepki gösterdi. Federasyon, “Kayseri’de toplu taşıma aracında (belediye otobüsü) annesi ile telefonda anadilinde (Çerkesçe) konuştuğu için bir gencimize, kin ve nefret kusarak sözlü tacizde bulunan ırkçı faşisti şiddetle kınıyoruz. Konu hakkındaki gelişmeleri ve süreci yakından takip edeceğiz” açıklamasını paylaştı.

Neler olmuştu?

Kayseri’de bir genç, toplu taşıma aracında annesiyle telefonda Çerkesçe konuşurken başka bir yolcunun sözlü tacizine maruz kalmış; yolcu, gence “Burası Türkiye, resmi dili Türkçe. Ne Kürt ne Çerkes, ikinci bir dili yok bu ülkenin” demişti.

Olayın yaşanmasının ardından sosyal medyada bir kullanıcı, ”Belediye otobüsünde şarkı söyleyen Çerkes gençleri” mesajıyla aşağıdaki videoyu paylaştı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.