Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vakıf üniversitelerinin ücretleri 120-240 bin TL arasında – Öğrenciler zamlara tepkili: “Önümüzü göremiyoruz”

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasına bir hafta kala vakıf üniversiteleri yeni akademik yıl için ücretlerini ilan etmeye başladı. Öğrenciler ise 120-240 bin lira arasında değişen ücretlere tepki gösterdi.

Vakıf üniversiteleri, 2022-2023 yılı öğretim ücretlerini YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yayımlayacak. Bazı üniversiteler ise yeni akademik yıl için ücretlerini internet sitelerinde açıklamaya başladı. Artan enflasyon oranlarının ardından vakıf üniversitelerinin önceki yıllara kıyasla yüksek zamlar yaptığı görüldü. 

Ankara’daki İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, 2021-2022 akademik yılında 62 bin 100 TL olan öğrenim ücretini 118 bin TL olarak açıkladı. Yapılan zam oranı yüzde 90’a yaklaştı. 

İstanbul’daki Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) bu yıl ücretlerine yüzde 73,5 oranında zam yaptı. Üniversite internet sitesinde yer alan bilgiye göre okulun 2022-2023 akademik yılı için ücreti 5 bin 750 dolar oldu. Öğrenciler zamlara tepki göstererek sosyal medyadan “Zammı geri çek İZÜ” etiketini paylaştı ve imza kampanyası başlattı.  

En pahalı bölüm tıp fakültesi

Bazı üniversitelerde ücretler tüm bölümler için aynı olarak belirlenirken bazılarında ise bölümlere göre ücretlerin değiştiği görüldü. Üsküdar Üniversitesi’nde en yüksek ücret 147 bin 630 TL ile tıp fakültesinin oldu. Üniversitenin iletişim fakültesi için ücreti ise 60 bin 345 TL olarak belirlendi. Peşin ödemelerde ücretlerde yüzde 5 indirim uygulanıyor. 

Dolar ile ücret tarifesi 

İzmir’deki İzmir Ekonomi Üniversitesi önceki yıllardan farklı olarak internet sitesinde ücretini bu yıl dolar ile açıkladı. Üniversitenin eğitim ücreti 8 bin dolar olarak belirlendi. 

“İlk girdiğim yıl 60 bin TL olan fiyat 170 bin TL’ye dayandı”

Vakıf Üniversiteleri Komitesi, öğrencilerin üniversitede yaşadıkları sorunlara tepki gösteriyor. Özyeğin Üniversitesi’nde okuyan Vakıf Üniversiteleri Komitesi Üyesi Zeynep Çakır, okulunun daha ücretini duyurmadığını ancak yüksek fiyat belirlenmesinin kendilerini mağdur ettiğini söyledi. 

Özyeğin Üniversitesi’nin ücretinin 12 bin dolar olduğunu belirten Çakır, 50-70 bin TL arasında bir zam uygulanacağını tahmin ettiğini belirterek, “Her yıl bu tarz aşırı fiyat artışlarıyla karşılaşıyoruz. İlk girdiğim yıl 60 bin TL olan fiyat şu an 170 bin TL’ye çıkacak. Önümüzü göremiyoruz artık. Ben seneye mezun olacağım için kendimi şanslı sayıyorum ama kalanlar için her yıl bu fiyat artış prosedürü devam edecek. İnsanlar gelecek planı yapamıyor” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.