Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Fransa Bisiklet Turu: 13. etabın ardından

Fransa Bisiklet Turu’nun Le Bourg D’Oisans-Saint-Etienne arasında koşulan 13. etabını Trek-Segafredo takımından Mads Pedersen kazandı.

Fransa Bisiklet Turu’nun Le Bourg D’Oisans-Saint-Etienne arasında koşulan 192.6 kilometrelik 13. etabını Trek-Segafredo takımından 26 yaşındaki Danimarkalı Bisikletçi Mads Pedersen kazandı. Fred Wright ve Hugo Houle ile birlikte yaptığı kaçışla galibiyeti elde eden Pedersen kariyerinde ilk büyük tur etap zaferini elde etti. Bahrain-Victorious takımından Britanyalı bisikletçi Fred Wright ikinci sırada yer alırken, Israel-Premier Tech takımından Kanadalı Hugo Houle üçüncü oldu. 

13. etabın son 50 kilometresinde yaşananlar ise şöyle:

50 kilometre kala: Yüzde 4,7 ortalama eğime sahip 7 kilometre sürecek son kategorize tırmanış başlıyor. Kaçış grubundakiler için iyi bir fırsat.

46 kilometre kala: Pelotonda Ineos Grenadiers, Jumbo-Visma ve UAE Team Emirates takımları öne geçerek çalışıyor. Kaçış grubunda ise Mads Pedersen için çalışan Quinn Simmons bırakıyor ve geri çekiliyor. Kaçış grubunun peloton önünde yaklaşık 3 dakikalık avantajı var.

40 kilometre kala: BikeExchange-Jayco takımı öne gelerek çalışmaya başlıyor. Ancak kaçış grubunu yakalamak için çok geç olabilir.

31 kilometre kala: Rüzgar şiddetini artırırken, gruplar içinde bölünmeler de meydana geliyor. Peloton kaçış grubu ile arasındaki farkı 30 saniye kadar azaltsa da BikeExchange-Jayco’ya yardım etme niyetinde bir takım gözükmüyor.

Etabın başlarında Caleb Ewan’ın öncülüğünde neredeyse tüm Lotto-Soudal takımının karıştığı kaza:

25 kilometre kala: BikeExchange-Jayco Jack Bauer öncülüğünde kaçış grubunu yakalamak için tempo yapmaya çalışsa da farkı yeterince indiremiyor. 

20 kilometre kala: Bisikletçiler finiş öncesi son takviye ve içeceklerini teslim alıyor.

13 kilometre kala: BikeExchange-Jayco takımı pelotonda yardım edecek bir takım bulamayınca kendileri de pes ediyor. Kaçış grubunda ise Mads Pedersen, Fred Wright ve Hugo Houle üçlüsü etaba liderlik ediyor. Ganna, Küng ve Jorgensen ise biraz gerilerinde.

10 kilometre kala: Yapılan ataklar sonrası lider grup kategori dışı tırmanışta 10 saniye zaman kaybetti. 

5 kilometre kala: Kaçıştaki üçlü için 27 saniyelik avantaj sürüyor. 

Son kilometre: Son kilometreye üçlü beraber girerken, 400 metre kala atağını yapan Pedersen’e Wright ve Houle cevap veremiyor. Pedersen etap galibiyetini elde ediyor. Wright ikinci sırayı alırken, Houle ise üçüncü oluyor. 

Üçlü arasında büyük çekişme, Pedersen son düzlükte fark yaratıyor:

13. etabın özeti:

13. etabın ardından oluşan mayo tablosu:

Mads Pedersen: “Sonunda etap galibiyetini elde etmiş olmam inanılmaz. İlk günlerde fırsatları tepmiştim. Son iki haftada benim gibi bisikletçiler için pek uygun etap yoktu. Bugün bu şansı elde ettim, inanılmaz.”

Tur bugün Saint-Etienne-Mende arasında koşulacak 192.5 kilometre uzunluğundaki 14. etap ile devam edecek.

14. etabın profili

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.