Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üç milyon kişinin KYK borcundan, 26 milyar lira faiz siliniyor 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü (18 Temmuz) kabine toplantısının ardından, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kredilerinin geri ödemesinde faizlerin kaldırıldığını açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, KYK kredi borçlarına isyan eden gençlere “Ödemeyin” çağrısının hemen sonrasında yapılan düzenleme ile 3 milyon 157 bin kişinin yalnızca aldıkları parayı geri ödeyeceği açıklandı. Erdoğan “26 milyar liranın üzerinde bir yükü gençlerimizin üzerinden kaldırmış oluyoruz” derken, bazı öğrenciler sosyal medyada, faiz tutarlarının anaparaya eklendiğini iddia etti.

Üniversite öğrencilerinin aldıkları öğrenim kredisi borçları yurtiçi üretici fiyat endeksine (ÜFE) bağlı olarak artıyordu. Haziran 2022 itibariyle yıllık yüzde 138’e ulaşan ÜFE’ye endeksli borçların, alınan öğrenim kredisinin iki-üç katını aşması sosyal medyada gündem oldu. Kılıçdaroğlu, gençlerin tepkisine “Faizli KYK borçlarını ödemeyin! Bir sene içinde iktidara geliyoruz; sözünü verdiğim gibi, sizden sadece ana para talep edilecek, o da iş bulduğunuzda” diyerek destek oldu. 

Faizleri kaldırdıklarını açıklayan Erdoğan: “Hiçbir zaman faiz uygulamadık”

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının ardından, önce Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, daha sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK kredileri için düzenleme yapılacağını, uzun süredir bu konuda çalışmaları olduğunu duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü açıklamasında ÜFE’ye endeksli olarak geri ödeme tutarının artmasının faiz olmadığını iddia etti ve “Hiçbir zaman bir faiz uygulaması yapmadık. Ama Bay Kemal, yalan bol. Utanmadan, sıkılmadan, faizden bahsediyor. Yok, hiçbir şey yok. Eğer sıkıyorsa gel kendin bunu ispatla. Kimden faiz almışız, bunu ortaya koy” diyerek konuyu gündemine alan CHP liderini hedef aldı.

Feragat edilen tutar 26 milyar TL

Son dönemde “arzu edilmeyen” enflasyon düzeyi nedeniyle, KYK kredisi geri ödemelerinin “beklenmedik” şekilde arttığını söyleyen Erdoğan, haftalar öncesinden talimat verdiğini belirtti ve şöyle konuştu:

Gençlerimizi elbette böyle bir yükün altında bırakamazdık. Kabine toplantımızda kredi geri ödemelerinin, herhangi bir enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın, sadece alınan kredi rakamı, yani anapara üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Aldığımız bu kararla kredi geri ödemelerinde toplam 26 milyar liranın üzerinde bir yükü gençlerimizin üzerinden kaldırmış oluyoruz.

AKP, iktidara geldiği 2002 yılından bu yana yüzde binin üzerinde artan enflasyonu görmezden gelmesiyle eleştirilirken Erdoğan, 20 yılda kredi/burs miktarlarını 14 kat artırdıklarını, lisans kredi/burs tutarının 45 TL’den 850 TL’ye çıkarıldığını söyledi. 2002’de bir lisans öğrencisi kredi/bursuyla tanesi 32 TL olan 1,5 çeyrek altın alabilirken, 2022’de 1600 TL’nin üzerinde olan çeyrek altın için iki aylık kredi/burs gerekiyor.

3 milyon 157 bin öğrenci yararlanacak

Halen öğrenimine devam eden burs alan 520 bin, kredi alan 881 bin kişi bulunuyor. Erdoğan’ın açıklamasına göre, mezun olup geri ödemesi başlayacak 1 milyon 49 bin, kredi almış ancak henüz mezun olmamış 812 bin, geri ödemesi vergi dairelerince takip edilen 1 milyon 295 bin olmak üzere, yaklaşık 3 milyon 157 bin kişi kredilerdeki faizlerin silinmesi düzenlemesinden yararlanabilecek.

Erdoğan konuşmasında, “Önümüzdeki yıldan itibaren kredi ödemesi başlayacak öğrencilerimiz de artık sadece aldıkları kredi rakamı kadar sorumlu olacaklar” dedi. Bu ifadelerden ÜFE’ye endeksli faiz ödemelerine ilişkin ödeme yükümlülüğünün ortadan kalkması gerektiği anlaşılıyor ancak düzenlemeye ilişkin Resmi Gazete’de bir karar veya yönetmelik yayımlanmaması soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. 

Faizler, anaparaya mı ekleniyor?

Faiz indirimi açıklaması sonrasında borç durumunu kontrol eden gençlerden bazıları, daha önce anapara ve faizin toplamı olan tutarın, anapara olarak gösterilmeye başladığını iddia etti. Bazıları ise e-devlet üzerinden sorgulanan KYK kredi geri ödemesinin düzenlemeden önce de aynı şekilde göründüğünü, yükümlü olunan tutarın daha önce de anapara ve faizi içerdiğini belirtti.

Gençlerin paylaşımını, karar tarihine kadar işlemiş faizin silinmemiş olabileceği şeklinde yorumlayan eski Merkez Bankası Başkanı, İYİ Partili Durmuş Yılmaz, Medyascope’a konuştu ve “Hükümet vatandaşa, öğrencilere ‘aldığınız krediyi faizsiz olarak geri ödeyeceksiniz’ demiş oldu ancak öğrencilerin. Sosyal medyadaki paylaşımlardan benim edindiğim intiba, faiz tutarlarının anaparaya ilave edildiği yönünde ancak bir yönetmeliğe, ilave açıklamaya ihtiyaç var” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.