Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KYK borçlarında faizler silindi: “Ana parayı bile ödeyecek durumda değiliz”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü (18 Temmuz) kabine toplantısının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun üniversite mezunlarına “Ödemeyin” dediği Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredisi borçlarının faizlerinin silindiğini açıkladı. Peki, KYK borçluları ne diyor?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından KYK borçlarına yönelik bir açıklama yaptı. Erdoğan, “Kredi geri ödemelerinin faizi uygulaması olmaksızın sadece alınan ana para tutarı üzerinden yapılandırmasını kararlaştırdık” dedi. KYK borçlusu öğrenciler ise faiz indirimin yeterli olmadığını ve borçların tamamının silinmesi gerektiğini söyledi.

“İnsan hayatını çok kötü etkiliyor”

Medyascope’a konuşan Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi Candeniz Aksu, “13-14 bin Türk Lirası (TL) civarı burs aldım. Temmuz başındaki hesaplamadan sonra 25 bin 510 TL borcum oldu. Gelen yüzde 100’lük bir faiz var. Benim borcum pek çok arkadaşa göre az kalıyor ama bu borcu bilmek bile pek çok bağlamda insan hayatını çok kötü etkiliyor” dedi.

Aksu sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstedikleri kadar faizi silebilirler, bunların hiçbiri benim desteklediğim bir şey değil. Ben doğrudan borçların silinmesi taraftarıyım. Çünkü faizleri bir kereye mahsus silip daha sonra borcu tekrar faizlendirebileceklerini düşünüyorum. Daha önce de yaptılar bunu. Bu tamamen KYK borçlularının gazını almak için kullanılan bir yöntem.”

“Muhalefetin bir çözüm üreteceğini düşünmüyorum”

Aksu, muhalefetin de olası bir iktidar değişiminde KYK borçlarının tamamını silmeyeceği görüşünde:

“Muhalefetin bu konuda isterse gerekli çözümleri üretebileceğini düşünüyorum. Bunları rahatlıkla yapabilir ama bunları yapacaklarını düşünmüyorum. Zaten hiçbir iktidar adayı da bunu söylemiyor. Faizlerin silineceğini ve sadece aldığımız parayı ödeyeceğimizi söylüyorlar. Her şekilde bizi Ziraat Bankası’na ve KYK’ya bağlı tutan bir yapı var ama biz bu yapıyı istemiyoruz. Çünkü bu bizim eğitimimiz için zorunda kalarak aldığımız bir para. Keyfe keder aldığımız bir para değil. Bu zorunluluğu bize dayatıp, sonra da bizi bir bankaya bağlı kılmalarını istemiyoruz.”

“Krediyi ödeyemeyeceğim için iptal etmek zorunda kaldım”

Mersin Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Rojda Öncel ise gözaltına alındıktan sonra bursunun krediye çevrildiğini belirtti ve “Bir dönem burs alıyorken, bursum krediye çevrildi ve gözaltına alındığım için geçmişte aldığım bursların tamamı da kredi olarak işleme sokuldu. Henüz mezun olmadım ama şu an borçluyum. Krediyi ödeyemeyeceğim için iptal etmek zorunda kaldım” diye konuştu.

Rojda yüksek lisans planları yaparken de bu borcu düşünmek zorunda kaldığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Borç miktarı sıklıkla aklıma geliyor. Lisansı bitirdikten sonra yüksek lisans yapmayı düşünüyorum, daha doğrusu düşünüyordum. Ama bu borçla ve bu ekonomik krizde nasıl yapacağımı bilemiyorum. Yeniden kredi almak zorunda kalacağım ve yeniden borçlanmış olacağım.”

“Borçların tamamı silinmeli”

Rojda, faizlerin silinmesinin çözüm olmadığını düşündüğünü vurguladı ve “Faiz zaten silinmeli ama biz daha fazlasını istiyoruz. Borçların tamamı silinmeli ve ihtiyacı olan öğrencilere burs verilmeli. Patronların borçları silinirken, öğrencilerin borçlarının silinmemesi bu ülkenin gençlerinin hiçbir değerinin olmadığı anlamına geliyor” dedi.

Ödememenin kendisi için bir tercih değil zorunluluk olduğunu söyleyen Rojda, KYK borçlarını ödeyemeyenlere yönelik “Ödeyemeyeceğinizin farkında değil miydiniz?” sorularına ise şöyle cevap verdi:

“Bize sürekli deniyor ki ‘Alırken farkında değil miydiniz?’ Farkındaydık ama buna mecbur bırakıldık, bir özgürlüğümüz yoktu. Ben bu krediyi almasaydım okuyamayacaktım yani kalacak yer bulamayacaktım. O yüzden tek çözüm yolu kredilerin tamamının silinmesi. Çok basit, ödeyemiyoruz. Gelsinler alsınlar. Benim verebilecek herhangi bir şeyim yok.”

Kılıçdaroğlu “Ödemeyin” demişti

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun sosyal medya hesabından yaptığı “Faizli KYK borçlarını ödemeyin! Bir sene içinde iktidara geliyoruz; sizden sadece ana para talep edilecek, o da iş bulduğunuzda” paylaşımına Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Programı’ndaki konuşmasında şöyle tepki göstermişti: “Bay Kemal çıkmış, üniversiteli gençlerimizi, aldıkları burslarla ilgili onlara faiz yükü bindiriyormuşuz. Faizin en büyük düşmanı biziz. Gençlerimizi faize kurban etmeyiz.”

Nebati 2002 ve 2022 yıllarındaki bursları karşılaştırdı

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati ise 17 Temmuz’da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 2002 ve 2022 yıllarında verilen KYK öğrenim kredilerini karşılaştırdı. “2002’de lisans öğrencilerine 45 TL aylık öğrenim kredisi verilirken; 2022’de lisans öğrencilerine 850 TL burs veriyoruz” dedi.

https://twitter.com/NureddinNebati/status/1548596975989293057?s=20&t=LiE1wkwmgTYPP0TNe9uh5w

400 bin öğrenci icralık

Toplam KYK öğrenim kredisi borcu miktarı ile ilgili detaylı bilgiler paylaşılmasa da 5 milyondan fazla borçlunun olduğu ve bunların arasında da 400 bin kişinin icralık olduğu biliniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.