Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupalı belediye başkanları İmamoğlu ile dayanışmak için İstanbul’da: “Şehirlerde doğan demokrasiler yine şehirlerde inşa olacak”

Avrupa Şehirler Birliği (Eurocities) üyesi kentlerin belediye başkanları, iki yıl yedi ay 15 gün hapis cezası verilen ve siyasi yasak getirilen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile dayanışmak için dün (28 Aralık 2022) Saraçhane’de bir araya geldi. “İstanbul Dayanışma Toplantısı” adlı buluşmaya Floransa, Atina ve Hannover belediye başkanı düzeyinde katılırken Utrecht, Linz ve Hamburg belediye başkanları da video mesaj yolladı. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ise 23 Aralık’ta üç kişinin yaşamını yitirdiği saldırı nedeniyle yazılı mesaj gönderek İmamoğlu’na desteğini iletti.

İtalya’nın Floransa Belediyesi, kentlerinde düzenlemeyi planladığı “Büyüyen ve Gelişen Şehirler Belediye Başkanları ile Buluşma” toplantısını İstanbul’a taşıdı. Avrupa Şehirler Birliği (Eurocities) üyesi yedi belediye başkanı, “İstanbul Dayanışma Toplantısı”nda İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi. 

Toplantıya Eurocities Başkanı ve Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella, Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis, Hannover Belediye Başkanı Belit Onay ile Eurocities Genel Sekreteri Andre Sobczak katıldı. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo yazılı, Utrecht Belediye Başkanı Sharon Dijksma, Linz Belediye Başkanı Klaus Luger ve Hamburg Belediye Başkanı Dr. Peter Tschentscher de video mesaj yolladı. Buluşmanın moderatörlüğünü ise Koç Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Somer üstlendi.

İmamoğlu: “Adalet duygusunu yitirmiş bir iktidar varlık sebebini kaybeder”

Uluslararası dayanışma ziyaretleri için İstanbul’a gelen ve toplantıya mesaj yollayan belediye başkanlarına teşekkür ederek konuşmasına başlayan İBB Başkanı İmamoğlu, şehirler ve demokrasilerin tarihsel olarak birlikte geliştiğini belirterek şunları söyledi:

Bana kalırsa, bu birlikteliğin en önemli nedeni şehir hayatının da demokratik hayatın da karşılıklı güven üzerinde yükselmesidir. Bu nedenle, insanlar arasındaki güveni sarsan her şey, şehirleri de demokrasiyi de tehdit ediyor. Örneğin adaletsizlik gibi; örneğin siyasal ve kültürel kutuplaşma gibi; örneğin hakikat ötesi dönemde yalanlarla adaleti dejenere etmek ve yargıyı muhalefete karşı silah olarak kullanmak gibi. Adalet için, erdemlerin en büyüğü ve en değerlisidir derler, öyledir. Adalet duygumuzu kaybedersek, insan olmaktan çıkarız. Adalet duygusunu kaybeden bir toplum, uygar olma şansını yitirir. Adalet duygusunu yitirmiş bir iktidar varlık sebebini kaybeder.

Nardella: “Toplumların sesi olan belediye başkanlarının sesi duyulsun”

Eurocities Başkanı ve Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella ise “Toplumların sesi olan belediye başkanlarının sesi duyulsun” mesajını verdi. “İmamoğlu, Avrupalı ve Avrupalı olmayan belediye başkanları olarak, bizim için kesinlikle önemli bir ilham kaynağıdır” diyen Nardella, şunları söyledi: “Biz belediye başkanları, toplumun en uç noktalarında yer alanlar, en savunmasız olanlar ve giderek daha değişken hale gelen ekonomik ve sosyal dengelerin risklerine en fazla maruz kalanlar için de fırsatları korumak ve yaratmak üzere bir ilhamı somut bir stratejiye dönüştürürüz. Bugün hepimiz için dileğim, çalışmalarımız aracılığıyla diyaloğu teşvik etmeye devam edebilmemiz ve korumamız gereken insanların eylemlerinin ve seslerinin duyulması için daha yüksek yönetim kademelerine de dâhil olmak üzere bir örnek teşkil edebilmemizdir.”

Bakoyannis: “Yıllar önce de bir Atina Belediye Başkanı bir İstanbul Belediye Başkanı’nı aynı sebeple ziyaret etmişti”

Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis da konuşmasında “Demokrasi için, İstanbul halkının ve Ekrem’in yanındayız” dedi. Bakoyannis, “Bizler, büyük laflar etmeye değil, Ekrem İmamoğlu’na desteğimizi pratik ve tek yürek olarak ifade etmeye geldik. Türkiye’nin en büyük şehrinde, demokrasiye layıkıyla hizmet eden ve daha geniş Balkan bölgesinde işbirliğini, barışı ve refahı destekleyen bir Belediye Başkanı… Yıllar öncesine dayanan bir davada, özgürlüğünden ve medeni haklarından yoksun bırakılma cezasıyla karşı karşıya kalan sevilen bir halk figürü… Bu davanın önemi büyüktür. Bu, sadece geçici bir keder ve öfke kaynağı değildir. Ne yazık ki bu, Türkiye’nin Avrupa umutları için ciddi sonuçları olan kaygan bir yokuştur. Türkiye, bizim komşumuz ve mahallemizin iyiliğini istiyoruz. Yani Türkiye’nin iyiliğini… Demokrasi için İstanbul halkının yanında, Ekrem’in yanındayız. Tarihin doğru tarafındayız. Ekrem’in siyasi gücüne güvendiğim için temyiz sürecinde mahkemenin tarafsız kararına güveniyorum. Adalet hakim olacak” diye konuştu.

Bakoyannis toplantıya katılan gazetecilerin kendisine ve diğer Avrupalı belediye başkanlarına yönelik “Ankara tarafından, Saray tarafından bu toplantının farklı şekilde algılanacağını düşündünüz mü?” sorusuna da “Çok net bir cevap vereceğim. Bundan yıllar önce, 90’ların sonuna doğru, şehrimde benden önce görev yapan belediye başkanlarından biri çok doğru bir şekilde o zaman da kendisi haksız yere hapse atılan bir İstanbul Belediye Başkanı’nı (Recep Tayyip Erdoğan) ziyaret etmişti. Bugün de ben aynısını yapıyorum. Ümit ediyorum ki bizim gibi başka bir belediye başkanı daha böyle bir desteği ifade etmek zorunda kalmaz” yanıtını verdi.

Hidalgo’dan İmamoğlu’na destek ve Kürt meselesi mesajları

Paris’te 22 Aralık’ta Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne düzenlenen ve 3 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı nedeniyle toplantıya katılamayan Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ise “Değerli Ekrem; Türkiye’de olduğu gibi, Fransa’da da hepimizin derinden bağlı olduğu demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün en temel ilkelerini baltalayan bu kabul edilemez durum ve akıl almaz ceza karşısında tam dayanışma ve desteğime sahipsiniz” diyerek İmamoğlu’na destek mesajı gönderdi.

Hidalgo mesajında şunları kaydetti: “Kürt meselesinin Türkiye’de ne kadar önemli ve hassas bir konu olduğunu biliyorum. Fransa, Türkiye gibi merkezi bir ülke ve farklı kültürlere yer açan bir ülke. Bu doğrultuda bizim her zaman arzumuz demokrasi, hukuk devleti ve temel haklardır. Ancak bu şekilde farklı toplumlar bir arada yaşayabilir.

Onay: “Demokrasilerde kimin belediye başkanı olacağına mahekemeler değil halk karar verir”

Almanya’nın Hannover kentinin Belediye Başkanı Belit Onay ise Almanca ve Türkçe yaptığı konuşmasında “Bugün bu şehrin insanlarıyla ve sevgili İmamoğlu ile dayanışmak için buradayız. Değerli, başkanım sizin hep söylediğiniz gibi ‘Her şey çok güzel olacak.’ Biz de buna inanıyoruz” dedi ve şunları söyledi:

“Bir Türk vatandaşı olarak Ekrem İmamoğlu’nun tüm bu zorluklara göğüs gerebilecek gücü olduğunu görüyoruz. Kendisi hiçbir zaman insanları birbirinden ayıran bir dil kullanmıyor. Başkanlar, halk tarafından seçilmektedir. Dolayısıyla halk tarafından seçilen kişinin başkanlığını sürdürmesi yasal bir beklentidir. Bunların hepsi demokrasinin nüveleridir. Kendisi iki kere seçilmiştir. Sadece İstanbul’da değil tüm ülkede halk tarafından çok seviliyor ve birçok insanın da ümidini taşıyor. 14 Aralık sonrasında bir hayal kırıklığı gerçekleşti ama bir demokraside kimin belediye başkanı olacağına mahkemeler değil halk karar verir.”

Hollanda’nın Ultrecht Belediyesi Başkanı Sharon Dijksma da gönderdiği video mesajda demokrasi ve hukukun üstünlüğüne vurgu yaptı. Dijksma, “Siyasi tercihlerimiz ne olursa olsun, hükümetin tüm kademeleri belediye başkanlarıyla birlikte çalışmak, demokrasimizi savunmak ve hukukun üstünlüğünü korumakla yükümlüdür. Belediye Başkanı İmamoğlu bu misyonu nedeniyle engellenmek ve yargılanmak yerine desteklenmelidir. Onu ve demokratik değerlerimizi korumadaki önemli rolünü tamamen destekliyorum” dedi.

Hamburg Belediye Başkanı Dr. Peter Tschentscher de “Sayın İmamoğlu, 2019 yılında iki kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini kazandınız. Bu önemli, geleneksel şehrin belediye başkanı olarak görevlerinizi yerine getirmeniz ve siyasi çalışmalarınızı sürdürmeniz için size tüm başarı dileklerimi iletiyorum” diye konuştu.

Luger: “Umarım İstanbul’da, Türkiye’de kazanan demokrasi olur”

Avusturya’nın Linz Belediyesi Başkanı Klaus Luger de gönderdiği video mesajda “Sevgili dostum Ekrem, sana sadece bir şeyi vurgulamak istiyorum: Sen, demokrasi için çok şey yapmış insanlardan birisin. Siz ve İstanbul’daki çalışma arkadaşlarınız, adil ve sosyal bir kentin bir metropoliten alanın mümkün olduğunu gösterdiniz. Umarım önümüzdeki haftalarda ve aylarda İstanbul’da, Türkiye’de kazanan demokrasi olur” dedi.

Belediye başkanlarının konuşmalarından sonra İmamoğlu, “Her birinize 16 milyon İstanbullu adına, uluslararası demokratik dayanışma ziyaretiniz için teşekkür ederim” sözleriyle toplantıyı noktaladı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.