Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Fransa Bisiklet Turu: 16. etabın ardından

Fransa Bisiklet Turu’nun Carcassonne-Foix arasında koşulan 16. etabını Israel-Premier Tech takımından Hugo Houle kazandı.

Fransa Bisiklet Turu’nun Carcassonne-Foix arasında koşulan 178.5 kilometre uzunluğundaki 16. etabını Israel-Premier Tech takımından 31 yaşındaki Kanadalı bisikletçi Hugo Houle kazandı. Kariyerindeki ilk büyük tur etap galibiyetini elde eden Houle, 1998’den beri Fransa Bisiklet Turu’nda etap kazanan ilk Kanadalı oldu. 1 dakika 10 saniye farkla Groupama-FDJ takımından Fransız bisikletçi Valentin Madouas ikinci gelirken, Israel-Premier Tech takımından bir başka Kanadalı Michael Woods ise üçüncü sırayı elde etti. 

16. etabın profili

Etabın son 50 kilometresinde yaşananlar: 

50 kilometre kala: Tadej Pogacar atak yapıyor, mümkün olan her fırsatta atak yapacağını söylemişti. Ancak diğer genel klasman iddialıları Pogacar’ı takip ediyor. Pogacar ilk atağının ardından ikinci kez atağını yapıyor, pelotonda dağılmalar meydana geliyor.

47 kilometre kala: Pogacar’ın atakları sonrasında sarı mayo grubundaki bisikletçi sayısı bir hayli azaldı. Düşenlerden birisi de genel klasman dördüncüsü DSM takımından Romain Bardet.

46 kilometre kala: Tadej Pogacar üçüncü atağını yapıyor. Jonas Vingegaard, Pogacar’ın arka tekerleğine tutunuyor. 

41 kilometre kala: Kaçış grubundaki sekiz bisikletçi (McNulty, van Aert, Jorgenson, Geschke, Caruso, Teuns, Storer ve Woods) Vlason, Houle ve Izagirre de peşlerinde.

38 kilometre kala: Kanadalı Hugo Houle atağını yaparak liderliği eline alıyor. Tırmanış öncesi kendine avantaj yakalıyor.

34 kilometre kala: Lider Houle’ün peşinde Caruso, Jorgenson, Madouas, Storer ve Woods yakalamaya çalışıyorlar. Sarı mayo grubunda ise yer kapma mücadeleleri devam ediyor. 

31 kilometre kala: Houle arkasındaki takip grubuna karşı 50 saniyelik avantaja sahip. Genel klasman grubundan atak yapan Louis Meintjes farkı açıyor.

29 kilometre kala: Rafael Majka takım arkadaşı Pogacar için sarı mayo grubunun önüne gelerek tempoyu artırıyor. Onun temposuyla Pidcock, Bardet, Meintjes, Gaudu ve Mas başta olmak üzere birçok isim geride kalıyor. 

28 kilometre kala: Majka ve Pogacar tempo yaparken, Kuss ve Vingegaard onlara cevap veriyor. Yates ve Thomas da orada. Üç takım da ikişer sporcuyla kaldı. Nairo Quintana da yanında bir takım arkadaşı olmaksızın grubun peşinde. Rafael Majka mekanik sorun yaşıyor hemen yeni bir bisiklet istiyor takım aracından.

27 kilometre kala: Lider Houle arkasındaki Jorgenson ve Woods’a karşı hala 25 saniyelik avantaja sahip. McNulty ve van Aert takım arkadaşları Pogacar ve Vingegaard’ı zirvede bekliyor. 

25 kilometre kala: Geraint Thomas biraz geri kalıyor. Ancak onun kendi temposuyla tekrar gelebildiğini önceki etaplarda da görmüştük. 

16. etap içinde Pogacar’ın yaptığı ataklar:

20 kilometre kala: Kaçıştaki Daniel Felipe Martinez, takım arkadaşı Geraint Thomas için bekliyor. Onun tekrar sarı mayo grubunu yakalamasını sağlıyor. 

15 kilometre kala: Hugo Houle arkasındaki Michael Woods ve Matteo Jorgenson’a karşı 30 saniyelik avantajını koruyor. Madouas ve Storer’e karşı da 45 saniye avantajı var.

13 kilometre kala: Matteo Jorgenson kaza yapıyor. Israel-Premier Tech şimdi ilk iki sıraya sahip.

10 kilometre kala: Israel-Premier Tech takımından iki Kanadalı Houle ve Woods, ilk iki sırayı koruyor. Houle’nin takım arkadaşına karşı 40 saniye avantajı var. Kaza sonrası Jorgenson, Woods’tan 10 saniye geride.

7 kilometre kala: Jorgenson, Woods’u tekrardan yakalıyor. Houle’ün ikiliye karşı 50 saniyelik avantajı sürüyor.

5 kilometre kala: Houle galibiyete giderse Israel-Premier Tech Simon Clarke ile kazandığı etap galibiyetinin ardından ikinci etabını alacak. Sarı mayo grubunda ise sakinlik hakim.

2 kilometre kala: İlk üç bu şekilde sonlanırsa Fransa Bisiklet Turu tarihinde ilk kez podyum Kuzey Amerikalı sporculardan oluşacak.

Son kilometre: Houle avantajını koruyor ve etap galibiyetini elde ediyor. Gerilerden gelen Valentin Madouas ikinci sırayı elde ediyor. Michael Woods ise üçüncü oldu. Kazaya karışan Matteo Jorgenson podyumdan düştü ve dördüncü sırada kaldı. 

Etabın galibi Hugo Houle galibiyetini 10 yıl önce antrenman esnasında alkollü bir sürücünün çarpması sonrası hayatını kaybeden kardeşine armağan etti:

Genel klasmanda ise ilk üç sırada herhangi bir fark olmazken, dördüncü sıradaki Romain Bardet zaman kaybederek dokuzuncu sıraya kadar geriledi. Yeni dördüncü Nairo Quintana oldu.

16. etabın özeti:

16. etabın ardından mayo tablosu:

Tur bugün Saint-Gaudens-Peyragudes arasında koşulacak 129.7 kilometre uzunluğundaki 17. etap ile devam edecek. 

17. etabın profili

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.