2022’nin ilk yarısında en az 842 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) 2022’nin ilk altı ayını kapsayan “İş Cinayeti Raporu’na” göre; en az 842 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Günde en az beş işçi, çalışırken öldü. İSİG Meclisi üyesi Murat Çakır, bu sene genç sanayi işçilerinde geçmiş yıllara göre artışın fazla olduğunu belirterek, genç sanayi işçilerinin yaşamını yitirmesinin nedenini, “çok çalışma ve iş güvenliği önlemlerinin rafa kaldırılması” olarak açıkladı.

İSİG verilerine göre; ocak ayında 120, şubat ayında 109, mart ayında 121, nisan ayında 129, mayıs ayında 179 ve haziran ayında 187 işçi çalışırken öldü. Şubat ayından temmuz ayına kadar iş cinayetlerinin arttığı görüldü. 

İş cinayetinde hayatını kaybeden işçilerin 165’i inşaat, yol işkolunda, 144 işçi ise tarım, orman işkolunda çalışıyordu. Taşımacılık işkolunda ise 98 işçi çalışırken öldü. 

İş cinayetlerinin nedenlerinin çoğunluğunu trafik, servis kazası, ezilme, göçük, yüksekten düşme ve kalp krizi oluşturdu. İntihar nedeniyle 46 işçi ve koronavirüs nedeniyle 42 işçi hayatını kaybetti.

2022 yılının ilk altı ayında 48 mülteci/göçmen işçi hayatını kaybetti. 19 Suriyeli işçi, 12 Afganistanlı işçi iş kazalarında ölenler arasında ilk sırayı yer alırken, ölen diğer 17 işçi ise farklı 11 farklı ülkeden gelenler.

Hayatını kaybeden işçilerin sadece yüzde 3’ü sendikalıyken, yüzde 97’si sendikasız çalışıyordu. 

Bu yıl genç işçilerin ölümlerinde artış olduğunu belirten İSİG Meclisi üyesi Murat Çakır, “Nisan ayı ile başlayan artış ekim sonuna kadar devam edecektir. Bu seneye özgü olan durum ise genç işçi kuşağının ölümlerinde artış olmasıdır. Önceki yıllarda orta yaş işçilerde gördüğümüz bir durum şimdi genç işçilerde yaşanıyor. Bunu iki nedene bağlıyorum: Çok yoğun çalışıyorlar ve iş güvenliği önlemleri rafa kaldırıldı. Daha fazla çalıştırma, üç kişi yerine iki kişinin iş yapması gibi unsurlardan dolayı genç işçi ölümleri artıyor” diye konuştu. 

“En çok ölüm tarım ve inşaat sektörlerinde yaşanıyor”

İSİG Meclisi üyesi Murat Çakır, işçi ölümlerinin önceki yıllara göre benzer seyrettiğini ancak yaz aylarında arttığını söyledi. Sendikasızlığın en yaygın olduğu sektörlerde ölümlerin daha fazla olduğunu belirten Çakır şöyle devam etti:   

OHAL döneminde ve pandemi döneminde işçi ölümleri artmıştı. Bu aylarda artışın temel sebebi şu: Yaz aylarına geçişle beraber özellikle inşaat ve tarımda yoğun bir biçimde işçi ölümleri yaşanıyor. İnşaattan, yüksekten düşme nedenli ölümler yaşanıyor. Tarımda ise uygun olmayan minibüs gibi araçlarla ulaşım nedeniyle servis kazaları ve uygun barınma koşulları sağlanamadığı için mevsimlik tarım işçileri serinleme ihtiyaçlarını gölet benzeri yerlerden karşılaşıyorlar ve bu nedenle ölüyorlar. Bu iki sektörde örgütsüzlük, sendikasızlık hakim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.