Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özel liselerde eğitim ücretleri 100 bin liranın üzerinde, bu rakama servis, kitap, yemek dahil değil

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında devlet okulları için tercih işlemleri bugün (20 Temmuz) sona eriyor. Büyükşehirlerde özel liselerin eğitim ücretleri 48 bin Türk Lirası ile 116 bin Türk Lirası arasında değişiyor. Uluslararası liselerde ise 100 bin TL’den başlıyor. Özel Okul Velileri Platformu Sözcüsü Özgür Özkan, eğitim ücretlerinde gelecek yıl yapılacak artışa dikkat çekti ve yemek, kitap setleri, servis fiyatları gibi ek hizmetlerde yapılan artışın eğitim ücretlerinden oran olarak daha fazla olduğunu söyledi. 

LGS tercihlerinin sona ermesiyle birlikte, özel liseler 2022-2023 yılı öğretim fiyatlarını duyurdu. Özel liselerin çoğunda öğrenim fiyatları taksitle ya da peşin ödenebiliyor. Peşin ödenmesi durumunda ise okullar indirim yapıyor. 

Fiyatlar şehirlere göre değişiyor

Bahçeşehir Lisesi’nin Adana, Ankara, İstanbul, Gaziantep, İzmir’deki okullarında lise fiyatları farklılık gösteriyor. Büyükşehirlerde 75 bin ile 97 bin 500 TL arasında değişen eğitim fiyatlarına öğle yemeği, ek eğitim ve genel gider masrafları eklendiğinde okulların ücretlerinin yaklaşık 15 bin TL arttığı liste fiyatlarında yer aldı. 

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları’nda da farklı şubelere göre fiyatlar 65 bin 250 TL olarak belirlendi. 

TED Ankara Lisesi’ne yeni kayıt yaptıracak ve hazırlık sınıfı okuyacak öğrenciler için 2022-2023 yılı eğitim fiyatı 79 bin 690 TL oldu. Önceki yıllarda hazırlık sınıfı okuyup bu yıl 9. sınıfa devam edecek öğrenciler için ise eğitim fiyatı 69 bin 400 TL olarak belirlendi.  

TED İzmir koleji okul ücreti

Fiyatlar, kayıt yapılan aylara göre değişiyor

Özel liselerde kayıt dönemi de fiyatların değişiminde belirleyici oluyor. Antalya’da bulunan Sınav Koleji, erken kayıtlarda öğrencilere yüzde 10 indirim uyguladı. Sınav Anadolu Lisesi’ne şubat ayında kayıt yaptırmanın bedeli 43 bin 377 TL olurken, mayıs-eylül döneminde kayıt yaptıranlar için fiyat 48 bin 57 TL’ye yükseldi. Sınav Koleji Fen Lisesi’nin kayıt fiyatı ise şubat ayında 47 bin 377 TL iken mayıs-eylül döneminde 52 bin 41 TL oldu. 

Uluslararası okullarda fiyatlar 100 bin TL’den başlıyor

Kayıt yenileme işlemleri için fiyatını 112 bin 577 TL olarak belirleyen Saint Michel Fransız Lisesi yeni kayıtlar için ise 169 bin 42 TL talep ediyor.  

Sanint Michel okul ücreti

İstanbul Saint Joseph Fransız Lisesi’nin fiyatı ise 165 bin 148 TL olarak belirlendi. Saint Benoit Fransız Lisesi’nde eğitim ücreti 169 bin 215 TL, Alman Lisesi’nde ise 126 bin TL oldu. 

“Gelecek yıl fiyatların yüzde 100 artacağını öngörüyoruz”

Özel Okul Velileri Platformu Sözcüsü Özgür Özkan, Kovid-19 salgını döneminde yapılan düzenleme ile fiyatlarda yüzde 36’nın üzerinde artış yapılamadığını ancak yemek, kitap setleri, servis fiyatlarındaki artışın yüzde 100’ün üzerinde olduğunu söyledi. Özkan fiyat artışına ilişkin şöyle konuştu: “Velilerin gelirleri TÜFE oranında artıyor. Özel okul velilerinin çoğunu ücretli çalışanlar oluşturuyor. Geçen sene yapılan düzenleme kısmen sınırlayıcı oldu çünkü enflasyon aralık ayında o kadar artmamıştı. Ancak mevcut hesaplama yöntemiyle bir sonraki eğitim-öğretim döneminde belli olacak fiyatlar muhtemelen yüzde 100’ün üzerinde olacak ve özel okul eğitim fiyatları bile çok artacak. Bu nedenle düzenleme yapılmalı ve taban fiyat TÜFE ile sınırlandırılmalı.”

“Ek hizmetlerdeki fiyat artışı kontrolsüz”

Ek hizmetlerin fiyatlarının “kontrolsüz” bir biçimde arttığını belirten Özkan, “Ek hizmetler olan yemek, servis, kıyafet, kitap gibi hizmetler zorunlu tutulamaz ancak fiili durumda bu uygulanmıyor. Özel okullar kitap setlerinin fiyatlarını açıklamaya başladı. Kitap setleri için istenen fiyat minimum 8-10 bin TL arasında değişiyor” dedi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.