Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Fransa Bisiklet Turu: 18. etabın ardından

Fransa Bisiklet Turu’nun Lourdes-Hautacam arasında koşulan 18. etabını Jumbo-Visma takımından sarı mayolu Jonas Vingegaard kazandı.

Fransa Bisiklet Turu’nun Lourdes-Hautacam arasında koşulan 143,2 kilometre uzunluğundaki 18. etabını Jumbo-Visma takımından 25 yaşındaki Danimarkalı bisikletçi Jonas Vingegaard kazandı. Son 3,5 kilometre kala yaptığı atak ile etap galibiyetine giden sarı mayolu Vingegaard’ın ardından ikinciliği 1:04 farkla UAE Team Emirates sporcusu Sloven Tadej Pogacar aldı. Jumbo-Visma takımından Belçikalı bisikletçi Wout van Aert ise üçüncü sırayı elde etti.

18. etabın profili

Etabın son 50 kilometresinde yaşananlar ise şöyle:

50 kilometre kala: İnişte Nairo Quintana genel klasman grubunun önünde tempo yaparken, Tadej Pogacar da ikinci sıraya geliyor. Vingegaard ise hemen Pogacar’ın tekerleğine yapışıyor.

46 kilometre kala: Enric Mas kaçış grubundan düşüyor. Şimdi kaçış grubunun arkasında Izagirre, Meintjes ve Hamilton ile dörtlü bir takip grubu oluşturdular. Lider grubun 1:50 gerisindeler. Sarı mayo grubu ise 4:15 geride.

42 kilometre kala: Brandon McNulty takım arkadaşı Tadej Pogacar için ana grubun önüne gelerek tempo yapmaya başlıyor. 

40 kilometre kala: Kaçış grubundaki Wout van Aert temposu ile yarışı dağıtıyor. Takipteki sarı mayo grubunda yalnızca 10 bisikletçi kaldı. 

39 kilometre kala: Tadej Pogacar yeniden atağa kalkıyor. Vingegaard cevap vermekte gecikmiyor ancak Thomas düştü. Lider grup ile aralarında 2:20’lik fark bulunuyor.

36 kilometre kala: Geraint Thomas, sarı mayo grubunu tekrar yakalıyor ve atağını yaparak Pogacar ve Vingegaard’ı geride bırakıyor. Bu noktada genel klasman adına ikili adına büyük bir tehdit değil.

35 kilometre kala: Tadej Pogacar yeniden atağa kalkıyor, Vingegaard yine cevap veriyor. Bu esnada Thomas’ı da geride bırakıyorlar.

33 kilometre kala: Tırmanış zirvesini en önde geçen Wout van Aert maksimum puanı alıyor. Sarı mayo grubuyla aralarındaki fark 1:30.

29 kilometre kala: Tadej Pogacar yolun kenarındaki çakıl taşlı bölümde kayarak düşüyor. Ancak ciddi bir şeyi yok kalkıp yarışa devam edebiliyor. Vingegaard ise Pogacar’ı bekliyor. 

23 kilometre kala: Tadej Pogacar mekanik sorun yaşıyor. Şimdi ekip arabasını bekleyecek. Vingegaard ile konuşuyor ve Danimarkalı, Pogacar ekip arabasını beklerken tempo düşürüyor.

20 kilometre kala: Üçlü lider grup (Wout Van Aert, Thibaut Pinot ve Daniel Martinez) avantajlarını iki dakikanın üzerine çıkartıyor. Pogacar ve Vingegaard’ın arkasındaki Thomas, Benoot, Kuss, Houle ve Meintjes’in bulunduğu gruba karşı 15 saniyelik avantajı var. Quintana grubu ise 1:20 geride. 

15 kilometre kala: Pogacar ve Vingegaard arkadaki beşli ile birleşiyor. Lider üçlünün 2:20 avantajı var. Son tırmanış öncesi hazırlıklar yapılıyor. 

13 kilometre kala: 13,5 kilometre uzunluğunda yüzde 7.8 ortalama eğime sahip Hautacam tırmanışı bu yılki turun son tırmanışı. Jonas Vingegaard yanında iki takım arkadaşı ve önde Wout van Aert ile birlikte sarı mayoyu perçinlemek için önemli avantaja sahip. 

11 kilometre kala: Öndeki üçlünün arkadaki sarı mayo grubuyla arasındaki fark 1:40’a kadar indi. 

10 kilometre kala: Pogacar ve Vingegaard tempoları ile öndeki üçlüyle aradaki farkı 35 saniyeye kadar indirdi. 

9 kilometre kala: Lider gruptaki Wout van Aert atağını yapıyor. Thibaut Pinot düştü Dani Martinez takibe devam ediyor. 

7 kilometre kala: Sepp Kuss’un çektiği Vingegaard ve Pogacar sırayla kaçıştaki herkesi geçiyor. Önlerinde sadece van Aert ve Martinez kaldı. Aralarındaki fark yalnızca 30 saniye ve Geraint Thomas da düştü. 

5.5 kilometre kala: Lider ikilinin arkadaki üçlüye karşı avantajı yalnızca 15 saniye. Wout van Aert arkasındaki takım arkadaşları ile hareket etmek için ağırdan alıyor. 

5 kilometre kala: Martinez ve Kuss da geri düşüyor. Artık yalnızca van Aert, Vingegaard ve Pogacar kaldı. Şimdi Vingegaard için çalışma sırası van Aert’ta.

4.5 kilometre kala: Van Aert’ın temposu kaza sonrası sıkıntı yaşayan Pogacar’ı zorluyor ve son iki yılın şampiyonu geri kalıyor. 

3.5 kilometre kala: Görevini tamamlayan van Aert da artık sahneyi Vingegaard’ya bırakıyor. Vingegaard hem genel klasmandaki farkı açacak hem de ikinci etap galibiyetine koşuyor. Hautacam zirvesini sarı mayoyla geçen Danimarkalılar, 1996’da Bjarne Riis ve 2008’de Michael Rasmussen olmuştu. 

2.5 kilometre kala: Geraint Thomas mekanik sorun yaşıyor. Bisiklet değişimi yapacak. 

2 kilometre kala: Pogacar ile arasındaki farkı 40 saniyeye çıkaran Vingegaard genel klasmanda da avantajını 3 dakikanın üzerine çıkarıyor.

Son kilometre: Jonas Vingegaard, ülkesi Danimarka’dan başlayan turda genel klasman şampiyonluğuna doğru koşuyor. İkinci sırayı 1:04 geride bitiren Tadej Pogacar olurken, Wout van Aert ise 2:10 farkla üçüncü sırada yer alıyor. 

18. etabın özeti:

18. etabın ilk 10 sırası:

18. etabın ardından mayo tablosu:

Jonas Vingegaard : “Hâlâ sarı mayoyu taşıdığım ve lider olduğum için mutluyum. Bu sabah eşim ile kızıma onlar için kazanmak istediğimi söyledim ve başardım. Bunu onlar için yaptığımdan dolayı gururluyum. Şimdi Paris’ten önce iki etap var. Bu yüzden bu iki etaba odaklanmalıyız. Pogacar bugün virajı kaçırdı ve çakıl zemine girerek yere düştü. Onu bekledim. Tüm takım arkadaşlarıma teşekkür etmeliyim. Wout van Aert sonunda Pogacar’ı düşürmeyi başardı. Sepp Kuss inanılmazdı, Tiesj, Nathan, Christophe hepsi inanılmazdı.”

https://twitter.com/MaillotjauneLCL/status/1550158016510574594?s=20&t=sFfzooTMGqpuIbtJg6FBOg

Tadej Pogacar: “Çakıl taşlı zeminde kaydım ve düştüm. Vücudumda ufak bir yanık oldu ama başka bir sorun yok iyiyim, devam edebildim. Sınırlarımı zorladım, pes etmedim, bundan dolayı gurur duyuyorum. Bugün en iyi olan kazandı.”

Tur bugün Castelnau-Magnoac-Cahors arasında koşulacak 188,3 kilometre uzunluğundaki 19. etap ile devam edecek.

19. etabın profili

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.