Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık-Sen’den sağlıkta şiddet raporu: 47 saldırganın 14’ü hakkında hiçbir işlem yapılmadı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen), kamuoyuna yansıyan olayları esas olarak hazırladığı “Haziran Ayı Sağlıkta Şiddet Raporu”nu açıkladı. Rapora göre, haziranda hekimleri ve sağlık çalışanlarını hedef alan 32 şiddet olayı yaşandı. Olaylarda, 47 saldırgan, 42 sağlık çalışanını şiddete maruz bırakırken, saldırganların 14’ü hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, “Doktor Ekrem Karakaya’nın katledilmesi bu durumun ne denli ciddi olduğunu gözler önüne sermiştir. Suçlu aramayı bir tarafa bırakıp, sorunun kökten çözümü için herkesin seferber olması lazım” dedi. 

Haziran ayına ait sağlıkta şiddet raporunu açıklayan Sağlık-Sen, 6 Temmuz günü Konya Şehir Hastanesi’nde öldürülen Ekrem Karakaya’nın, “durumun vahametini hatırlattığını” belirtti. Her dört sağlık çalışanından birinin fiziksel şiddete uğradığına dikkat çekilen raporda, şiddete karşı “duyarlılığı artıracak toplumsal seferberlik” ve sağlık kuruluşlarında güvenliğin artırılması çağrısı yapıldı. Hastanelere X-ray cihazı yerleştirilmesinin olumlu bir gelişme olduğuna dikkat çekilen raporda, haziran ayında Sağlık-Sen’in tespit ettiği şiddet verileri paylaşıldı.

Rapora göre, 28’i sözlü ve fiili, dördü sözlü olarak gerçekleşen 32 şiddet vakasında 47 saldırgan, 22 doktor, 10 hemşire, üç güvenlik görevlisi, iki eczacı, beş diğer sağlık çalışanı olmak üzere, 42 sağlık çalışanını şiddete maruz bıraktı. 32 şiddet olayından 26’sına hasta ve hasta yakınları sebep oldu. Şiddet olaylarının 29’u hastanede, biri eczanede, biri aile sağlığı merkezinde ve biri sahada yaşandı. Şiddet uygulayan 47 saldırganın 14’ü hakkında herhangi bir işlem yapılmazken, gözaltına alınan 10 saldırgan ise serbest bırakıldı. 11 saldırgan hakkında soruşturma başlatıldı ve 12 saldırgan da tutuklandı.

Durmuş: “Suçlu aramayı bırakıp, kökten çözüm için seferber olmalıyız”

Şiddetin sağlık sistemini tehdit ettiğini vurgulayan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, öncelikli görevin Sağlık Bakanlığı’na düştüğünü ancak sorunun kökten çözümünün toplumsal duyarlılığı artırmakla mümkün olacağını belirtti ve “Doktor Ekrem Karakaya’nın katledilmesi bu durumun ne denli ciddi olduğunu gözler önüne sermiştir. Meselenin bu noktaya gelmesinde, suçlu aramayı bir tarafa bırakıp, sorunun kökten çözümü için herkesin seferber olması lazım” dedi.

Beyaz Kod veremiyorlar, şiddet olayları tespit edilenden daha fazla

Pek çok sağlıkta şiddet vakasında, hekimler ve sağlık çalışanları, cezasız kalacağını düşünerek ve kendi isimlerinin deşifre olacağından endişelenerek Beyaz Kod bildirimi ile şiddetten şikayetçi olmuyor. Beyaz Kod veremeyen hekimler ve sağlık çalışanları düşünüldüğünde, kayda geçmeyen veya kamuoyuna yansımayan şiddet olayları ile birlikte, sağlıkta şiddete ilişkin verilerin tam olarak gerçeği yansıtmadığı, istatistiklerden daha fazla şiddet olayı yaşandığı görülebilir. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.