Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Başhekimliğin “taşkınlık” dediği saldırıda hekimlerin ölümle tehdit edildiği ortaya çıktı -“Beyaz Kod veremiyoruz”

Hasta yakını saldırganlar, Adana Çukurova Devlet Hastanesi’nde dün (10 Temmuz) hekimleri ve sağlık çalışanlarını şiddete maruz bırakmıştı. Başhekimlik ise yaptığı açıklamada olayın “baskın” değil “taşkınlık” olarak tanımlanması gerektiğini vurgulamıştı ancak olay yeri tutanağında, saldırganların silahlı olduğu ve hekimleri ölümle tehdit ettiği ortaya çıktı. Hekimler ve sağlık çalışanlarının saldırganların isimlerini öğrenmesinden korktukları için bireysel Beyaz Kod veremedikleri de tutanaklara geçti.

Adana’da dün (10 Temmuz) yaşanan saldırıya ilişkin Çukurova Devlet Hastanesi Başhekimliği’nin açıklamasını paylaşan Adana il Sağlık Müdürlüğü, hasta yakınlarının görevi başındaki hekimleri ve sağlık çalışanlarını tehdit ettiğini duyurmuştu. Başhekimlik açıklamasında, saldırganların acil servise zarar verdiği, çok sayıda hasta yakınının hastaneye geldiği doğrulanmış fakat olayın “hastanenin basılması” olarak tanımlanmasının yanlış olduğu, “taşkınlık” olarak tanımlanması gerektiği vurgulanmıştı.

Hasta yakını saldırganların hekimleri ve sağlık çalışanlarını ölümle tehdit ettiği ise olay yeri tutanağında yer aldı. Saldırıya maruz bırakılan hekimler ve sağlık çalışanlarının ifadelerinde Beyaz Kod vermekten korktukları da kayıtlara şöyle geçti:

Ölüm tehditi tutanakta

“Kanı alındıktan sonra tomografiye gönderilmek üzere hasta yakınlarından sekreterlikten kayıt-barkod alınması istenmiştir. Bu esnada dışardan gelenlerle birlikte onlarca hasta yakını ‘Kimlik olmasa bakılmayacak mı’ diyerek bağrışmaya başlamıştır. Dr. ……. bağırışları duyunca hastanın stabil olduğunu hasta yakınlarına söylemesine rağmen, hasta yakınları Dr. ……….. in üzerine yürümüş ve Dr. ….. diğer hastalarına bakmak için sarı alandan ayrılmıştır ve diğer hastalara bakmak üzere muayene masasına geçmiştir. Daha sonra onlarca hasta yakını acil servisimizde bulunan kamu mallarına fiziksel hasarlar vermiş, arbede yaşanmış kalabalık içerisinde doktor kelimesiyle ve doktorlara ithafen ölüm tehditleri edilmiştir. Yine kalabalıktan doktorlar kelimesiyle ve-veya doktorlara ithafen küfür ve hakaretler duyulmuştur.

Ölümle tehdit ederek doktor aradılar

Bunun üzerine tüm doktorlar acil serviste hizmet verimini bırakmak zorunda bırakılmıştır. Can güvenliği için kendilerini doktor odasına kilitlemişlerdir. Bu esnada acil servis odalarının kapılarını zorlayarak ölüm tehditleriyle hasta yakınları doktor aramaya başlamıştır. Alanda birebir muhatap oldukları hemşirelere doktorları sormuş ve onların da üzerlerine yürümeleri üzerine hemşireler de can güvenliği için alanı terk edip saklanmıştır. Doktor ve hemşire odalarında bulunduğumuz 21:15-23:15 arasında kimliği belirsiz hasta yakınları tarafından ölüm tehdidi-hakaret sözleri duyulmaya devam etmiştir.

“Silahlı kişiler sebebiyle doktorlar mahsur kaldı, hastalar kaçmaya çalıştı”

Hastane acili önünde ‘O doktorlar ne de olsa çıkacak, vuracağım onları’ denildiği duyulmuştur. Arbede esnasında bazılarının silahlı olduğunu gördüğümüz, kapılara pencerelere vuran onlarca hasta yakınından can güvenliğimizi korumak için saklanmamız sebebiyle acil serviste işleyiş durmuş o esnada birincil değerlendirme, tanı, tetkik, ikincil değerlendirme, tedavi ve takip gibi sağlık hizmetleri verilememiş bu sağlık hizmetlerini alan veya almak için bekleyen hastalardan bazıları acil servisi korkuyla terk etmiş bir çoğu geri dönmekten endişe ettiği için mağdur olmuştur. Yine bu esnada ayaktan ve 112 ile yeni hasta kabulü yapılamamıştır.”

“Bize ulaşacakları için Beyaz Kod veremiyoruz”

“Tamamı tehdit altında olan doktorlar ve hemşireler olarak çete-örgüt halinde hareket eden bu şahıslar hakkında adli süreçte ismimizi öğrenmelerinden korktuğumuz için bireysel şikayetçi olamıyor, Beyaz Kod veremiyoruz.”

“Şiddeti doğuran, vatandaşları sağlık çalışanlarına karşı kışkırtan zihniyettir”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi, CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Çukurova Devlet Hastanesi’nde doktor ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırı hakkında Medyascope’a şunları söyledi:

“Ülkemizde ve sağlık camiasında infial yaratan Konya’da Doktor Ekrem Karakaya’nın katledilmesinin üzerinden daha birkaç gün geçmemişken, Adana Çukurova Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde yaşanan bu dehşet verici olay hekimlerin ve sağlık çalışanlarının hiçbir can güvenliği olmadığını bir kez daha gözler önüne serdi. Sağlık çalışanları şiddet karşısında o kadar savunmasız ki Beyaz Kod bile veremez durumda. Can güvenliklerinin sağlanamayacağı endişesiyle şikayetçi bile olamıyorlar. Bu şiddet ortamını doğuran hekimleri, sağlık çalışanlarını hedef gösteren, hekimlik mesleğini değersizleştiren, vatandaşları sağlık çalışanlarına karşı kışkırtan zihniyettir. Bu zihniyetle mücadele için TBMM Sağlık Komisyonu’nu acilen etkin bir sağlıkta şiddet yasası çıkarmak için olağanüstü toplantıya çağırmıştık. Adana’daki son olay göstermiştir ki sağlık çalışanlarının güvenliği için hastane polis noktaları tekrar oluşturulmalı, hastanede polis sayısı artırılmalı, hastane girişlerine x-ray cihazları konularak içeriye silah ve kesici aletle girilmesi engellenmelidir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.