Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adana’da saldırgan hasta yakınları hastane bastı- Hekimler polis eşliğinde hasta bakıyor

Adana’da, yaklaşık elli kişilik hasta yakını grubu Çukurova Devlet Hastanesi Acil Servisi’ni bastı. Can güvenliği tehdit altında olan hekimler ve sağlık çalışanları polis eşliğinde hasta bakıyor. Dün gece yaşanan olaya ilişkin Adana İl Sağlık Müdürlüğü, Çukurova Devlet Hastanesi Başhekimliği’nin “Olaya baskın demeyelim taşkınlık diyelim” görüşüne yer verilen açıklamasını paylaştı.

Adana Çukurova Devlet Hastanesi Acil Servisi yaklaşık elli kişilik saldırgan hasta yakını grubu tarafından çalışılamaz hale getirildi. Hekimleri ve sağlık çalışanlarını tehdit eden saldırganların hastası Balcalı Devlet Hastanesi’ne sevk edilirken olayla ilgili tutanak tutuldu. Hekim Birliği Yönetim Kurulu’nun verdiği bilgiye göre fiziki yaralı hekim veya sağlık çalışanı yok, hastaneye yeni hasta kabulü ise yapılmıyor. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının maruz bırakıldığı saldırı hakkında Medyascope’a bilgi veren Hekim Birliği Çukurova Devlet Hastanesi Temsilcisi Uzm. Dr. Işıl Bilal, olayı şöyle anlattı:

Saldırganlar tavandaki yeşil lambayı da kırdı

“Polis eşliğinde hasta bakılıyor”

“Yaklaşık 50 kişi hastaneyi basıp doktorları ‘Bizim hastamız ölüyor hastamızla ilgilenmiyorsunuz’ diyerek tehdit ediyor. Hekimler hastayla zaten ilgilenmiş tomografisi çekilmiş sadece evrak işlerini yapın diye söylenmiş. Hasta yakınları kızıp sağa sola saldırınca polis geliyor. Hasta başka bir hastaneye (Balcalı’ya) sevk edildi ve hasta yakınları da sonradan dağıldı. Şu an burada polis bulunuyor fakat hekimler hayati tehlikemiz var diye korkuyorlar. ‘Hasta yakınının tekrar gelip gelmeyeceğini nereden bilelim veya onların içinden biri olup olmayacağını nasıl bilebiliriz’ diyorlar ve haklılar. Şu an polis eşliğinde hasta bakılıyor.”

Saldırı sırasında doktorların ve sağlık çalışanlarının kendilerini korumak için farklı yerlere saklandıkları öğrenildi.

“Saldırganlara işlem yapılmıyor”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şubesi, saldırganlara yönelik herhangi bir işlem yapılmadığını sosyal medya hesabından şöyle duyurdu: “Çukurova Devlet Hastanesi’nde hasta yakınları camı çerçeveyi indiriyor. ‘O doktoru öldürmezsem adam değilim’ dediği herkes tarafından duyulan bir hasta yakını da var ve bir tane bile gözaltı yok.”

Başhekimlikten açıklama: “Baskın demeyelim taşkınlık diyelim”

Adana İl Sağlık Müdürlüğü, konuya ilişkin Adana Çukurova Devlet Hastanesi’nin açıklamasını yayımladı. Hasta yakınlarının görevi başındaki hekimleri ve sağlık çalışanlarını tehdit ettiğini duyuran başhekimlik, saldırganların acil servise zarar verdiğini belirtti. Hastanın çok sayıda yakınının hastaneye geldiğinin ve bu olayların yaşandığının duyurulduğu açıklamada, bu durumun hastanenin basılması olarak tanımlanmasının yanlış olduğuna, taşkınlık olarak tanımlanması gerektiğine dikkat çekildi.

Hedef göstermişlerdi

Saldırgan hasta yakını Mehmet Akçay’ın Konya Şehir Hastanesi’nde çalışan Uzman Doktor Ekrem Karakaya’yı görevi başındayken öldürmesi üzerine, Türkiye’nin neredeyse bütün illerinde hekimler ve sağlık çalışanları cinayeti protesto etmek için geçen hafta iki gün iş bırakmıştı.

Şiddet ve cinayet karşıtı eylemler üzerine; Konya’da cuma hutbesinde cemaati doktorlara karşı kışkırtan Kayalar Camisi İmamı Ahmet Gür, hekimlere yönelik cinayeti meşrulaştıracak ve teşvik edecek ifadeler kullanmıştı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Yönetim Kurulu Üyesi Salih Cora, hekimleri şımarıkla suçlayan tweet’ini tepkiler üzerine silmek zorunda kalmıştı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı da “Bir hekim hastasını bırakıp protestoya giremez” demişti.

Bahçeli: “TTB kapatılsın”

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise hekim eylemlerini 50-60 kişilik grupların yaptığını öne sürmüş, siyasi iktidarın istifaya davet edilmesini “küstahlık” diye nitelendirerek, Türk Tabipleri Birliği’nin kapatılması gerektiğini söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler