Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yerebatan Sarnıcı bugün Kemal Kılıçdaroğlu ve Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla açılıyor: Süreç nasıl gelişti?

Bizans İmparatoru Justinianus tarafından yaptırılan Yerebatan Sarnıcı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı Kültürel Miras Koruma Şube Müdürlüğü tarafından restore edildi. Restorasyonun tamamlanmasının ardından sarnıç, bugün (22 Temmuz) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla saat 19:00’da açılacak.

Sarnıcın değişiminin ardından restore edilmiş hali sosyal medyada beğeniyle karşılaşırken, İBB Kültür Varlıkları Projeler Müdürü Merve Gedik, restorasyon sürecini sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla şöyle anlattı:

“Niteliksiz çıkış yapısını tarihi yarımada sirkülasyonuna daha uygun olacak şekilde giriş yapısı olarak belirledik ve arındırarak çağdaş bir cephe tasarımı ile tamamladık. Sarnıç içindeki tüm beton imalatları temizledik. Özellikle ağır, hantal betonarme yürüyüş yolunu kaldırarak sarnıçtan yüzlerce kamyon beton uzaklaştırdık. Yerine esnek, geçirgen, su yüzeyine daha yakın, sarnıcı daha derin deneyimleyebileceğimiz bir yürüyüş yolu yaptık. Sarnıcın deprem dayanımını artırmak için taşıyıcı olmadığını fark ettiğimiz demir gergileri, yoğun çabalarımız ile paslanmaz çelik olarak koruma kuruluna onaylatarak değiştirdik. Gergi sistemi istenildiğinde zarar vermeden yapıdan kolayca uzaklaştırılabilir. Sütunlarda, başlıklarda, taban tuğlalarında, tüm özgün yapı elemanlarında hassas konservasyon, temizlik çalışmaları yaptık. Sarnıcın genelinden izole Medusa’yı sarnıçla bütünleştirdik, yapıya özgü aydınlatma tasarımı ile sarnıcın tüm potansiyelini deneyimletmek istedik. 1500 yıllık geçmişine dokunmak, bir parçası olmak büyük keyifti.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.