Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Fransa Bisiklet Turu’nun şampiyonu Jonas Vingegaard kimdir?

2022 Fransa Bisiklet Turu’nda yeni bir süper yıldız doğdu. Jumbo-Visma takımından 25 yaşındaki Danimarkalı Jonas Vingegaard, geçen yılki ikinciliğinin ardından Tadej Pogacar’dan rövanşı aldı ve genel klasman şampiyonu oldu. 

Danimarka’nın Hillerslev kentinde 1996’da doğan Jonas Vingegaard, spora küçük yaşlarda futbol ve hentbol oynayarak başladı. 2007 yılında henüz 11 yaşındayken Danmark Rundt’ta seyirci olarak yerini alan Jonas, orada etkilenerek yerel amatör bisiklet kulübü The Cykle Ring’e kayıt oldu ve bisiklet sporuna adımını attı. Burada geçen beş yılın ardından 2013’te Aalborg Cykle Ring takımına geçiş yapan Danimarkalı, 2014-2016 yıllarını da Odder CK ile geçirdi. 

2016 yılında performansını yükselten Jonas, Danimarka UCI Continental takımı ColoQuick-Cult’ın dikkatini çekti ve profesyonel bisiklete ilk adımlarını burada attı. 2016 yılında Çin Turu’nda elde ettiği ikincilik ile ilk profesyonel başarısını elde etti. 2017 yılında Viborg GP’de de ikincilik elde ettikten sonra, 2018’de 25 yaş altı bisikletçilerin yarıştığı Tour de I’Avenir’de takım zamana karşı etabını kazanarak ilk önemli galibiyetini kazandı. Daha sonra Tour du Loir-et-Cher gençler klasmanını lider bitirdi.

2019 yılında UCI WorldTour ekiplerinden Jumbo-Visma takımına transfer oldu. Polonya Turu’nda aldığı etap galibiyetiyle birlikte, her şeyin başladığı Danmark Rundt’ta da ikinciliği elde etti. 2021 yılında ise Settimana Internazionale di Coppi e Bartali’de genel klasman ve puan klasmanında zirveyi elde eden Vingegaard, iki de etap galibiyetini hanesine yazdırdı. Aynı yıl takımı Jumbo-Visma ile Fransa Bisiklet Turu’na katıldıktan sonra genel klasmancı Primoz Roglic’in turu yarıda bırakmasının ardından takımının genel klasman liderliğini üstlenen Vingegaard, turu ikinci sırada tamamlayarak gelecek adına ışık verdi.

Tour de France 2021’in 11. etabı: Önde Jonas Vingegaard, arkasında genel klasman lideri Tadej Pogacar.

Jumbo-Visma adına 2020 ve 2021 Fransa bisiklet turlarında yaşanan hayal kırıklıklarının ardından takımına moral veren genç Danimarkalı, bu yıl da tura gelirken Roglic ile beraber takımın en önemli iki ismi arasında yer alıyordu. 

Jumbo-Visma takımı bu yıl tura gelirken artık geçmişte yaşanan hayal kırıklıklarını tekrarlamak istemiyordu ve Roglic’in yine ilk etaplarda yaşadığı sorunların ardından sıralamada geri düşmesiyle birlikte takımın genel klasmanda liderliğini Jonas Vingegaard üstlendi. Aldığı bu yükü başarıyla taşıyan Vingegaard, 11. etapla birlikte Tadej Pogacar’ı tahtından indirerek aldığı sarı mayoyu son ana kadar başarıyla taşıdı ve takımının Fransa Bisiklet Turu genel klasman şampiyonluğu hasretini sona erdiren isim oldu. Herkesin aklına yeni bir süper yıldız mı doğuyor soruları gelirken, 25 yaşındaki Vingegaard’nun, 23 yaşındaki Tadej Pogacar ile rekabeti önümüzdeki yıllara da damga vuracak gibi görünüyor.

Jonas Vingegaard tur boyunca sportmen tavırları, sempatik kişiliğiyle birlikte olağanüstü performansı ile gönüllerde taht kurdu. İlk olarak 17. etabın iniş bölümünde kaza yapan genel klasmandaki en büyük rakibi Tadej Pogacar’ı beklemesi, ardından yanına geldiğinde de onun elini sıkması büyük takdir topladı. Pogacar da rakibine centilmen davranışından ötürü teşekkür etti. 

Vingegaard’nun etabın ardından yaptığı açıklama: “Bugün kız arkadaşım ve kızım için kazanmak istediğimi onlara söylemiştim. Onlar için kazandığımdan dolayı çok mutlu ve gururluyum. Tadej virajı alamadı ve çakıl taşlı bölüme girerek düştü. Bisiklet onun altında kayboldu ve ben de onu bekledim.”

Ardından, 20. ve genel klasman için önem taşıyan son etapta artık neredeyse genel klasman şampiyonluğunu garantiledikten sonra, etap galibiyetini takım arkadaşı Wout van Aert’a bırakan Vingegaard, gönülleri bir kez daha fethetti. Finiş sonrasında etap galibiyetini elde eden Wout van Aert gözyaşlarını tutamazken, basın toplantısında da Vingegaard’nun övgüyle bahsetti. 

Wout van Aert: “Çok duygulandım. Bugün takım halinde turu kazandık bu çok özel. Hem etabı hem de sarı mayoyu kazanmak bizim için rüya gibi bir senaryoydu. Jonas Vingegaard çok güçlü ve çok iyi bir adam. Onunla aynı takımda olduğum için gururluyum. Tüm takım arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Harika üç hafta geçirdik.”

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.