Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Papa Francis “tövbe haccı” için Kanada’ya gitti: Kilise okullarındaki istismarlar için özür diledi

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis, Kanada’daki yatılı kilise okullarında yerli çocukların maruz bırakıldığı fiziksel şiddet ve cinsel istismardan dolayı özür diledi.

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis, 1831 ile 1996 yılları arasında Kanada’daki yatılı okullarda fiziksel şiddete ve cinsel istismara maruz bırakılan yerli çocuklardan özür diledi. 

Kanada ziyaretini tövbe haccı olarak tanımlayan Papa, gezisinin ilk durağı Edmonton kentinde, yerli halkın liderleri, yatılı kilise okullarından sağ kurtulanlar ve siyasilerle halka açık bir etkinliğe katıldı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun da katıldığı etkinlikte Papa, Edmonton’ın güneyindeki Maskwacis topluluğundaki eski Ermineskin Yatılı Kilise Okulu’nda yerli çocuklardan ve istismardan kurtulanlardan özür diledi.

Papa ayrıca özrünün bir ilk adım olduğunu ve suistimaller hakkında “ciddi bir soruşturma” açılması gerektiğini ekledi. Papa Francis, Kanada’daki yatılı okulların çoğunu yöneten ve işleten Roma Katolik Kilisesi’nin birçok üyesinin eylemleri nedeniyle üzüntü, öfke ve utanç duyduğunu dile getirdi.

Papa, okul sistemini “feci bir hata” olarak nitelendirdi ve pek çok Hıristiyan tarafından işlenen kötülükler için yerli halktan af diledi.

Mezarlıkta dua etti

Papa ilk olarak yerel kilisede liderlerle bir araya geldi. Daha sonra yatılı okul öğrencilerinin işaretli bulunduğu Ermineskin Cree Ulus Mezarlığı’nda dua etti. Özür diledikten sonra Papa, arka planda bir Cree onur şarkısı söylenirken yerli bir lider tarafından kendisine hediye edilen geleneksel bir başlık taktı.

Papa burada, yerlileri temsilen bir kadına, Vatikan’dan getirdiği ve yatılı kilise okullarında kalırken ölen bir çocuğa ait ayakkabıları verdi.

Ne olmuştu?

Kanada Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, 1831-1996 döneminde kiliseye bağlı yatılı okullar hakkında 2015’te dört bin sayfalık bir rapor yayımlamıştı. Raporda, en az dört bin 200 yerli çocuk kiliseye bağlı yatılı okullarda fiziksel şiddete ve cinsel istismara maruz bırakıldığı ya da ihmal sonucu hayatını kaybettiği belirtilmişti. Komisyon, bu yaşananları kültürel soykırım olarak nitelendirmişti.

Kanada’da Katolik Kilisesi’nin kontrolündeki yatılı kilise okullarından bazılarının bahçesinde ise resmi kayıtlarda olmayan çok sayıda çocuk mezarı bulunmuştu.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.