Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır Müslüman Kardeşleri’nin sürgündeki lideri İbrahim Münir: “Bundan böyle iktidar mücadelesi yürütmeyeceğiz”

Mısır yönetiminin “terör örgütü” olarak kabul ettiği Müslüman Kardeşler, dokuz yıl önce kendilerini devirenlere karşı yeni bir iktidar mücadelesi başlatmayacaklarını açıkladı. Müslüman Kardeşler’in sürgündeki lideri İbrahim Münir, “Siyasi partiler arasındaki seçimler devlet tarafından organize edilse bile iktidar mücadelesini reddediyoruz” dedi. Öte yandan Münir, Türkiye’deki hiçbir Müslüman Kardeşler üyesinin kendisini baskı altında hissetmediğini söyledi.

Müslüman Kardeşler’in Rehberlik Meclisi Başkanlığı’nı vekaleten üstlenen İbrahim Münir, Reuters’a konuştu. Mısır’da 1928 yılında kurulan Müslüman Kardeşler’in uzun süredir şiddeti reddettiğini vurgulayan Münir, “Biz şiddeti tamamen reddediyoruz. Şiddetin Müslüman Kardeşler’in ideolojisinin dışında olduğunu düşünüyoruz. Sadece şiddet ve silah kullanımını değil, Mısır’da iktidar için herhangi bir mücadeleyi de reddediyoruz” diye konuştu.

Ülkede yasaklı olduğu için doğrudan seçimlere katılamayan Müslüman Kardeşler, daha önceki parlamento seçimlerinde bağımsız adaylarla yarışmıştı. “Siyasi partiler arasındaki seçimler devlet tarafından organize edilse bile iktidar mücadelesi yürütmeyi reddediyoruz. Bu, tarafımızdan tamamen reddedilmektedir” diyen Münir, Mısır’da bir daha sandığa gitmeyeceklerinin altını çizdi.

İbrahim Münir

Mısır’da 1950’lerde ve 1960’larda iki kez hapse atılan ve son 40 yılını İngiltere’de sürgünde geçiren 85 yaşındaki Münir, Müslüman Kardeşler’in daha önce de zor zamanlar atlattığını fakat şimdilerde kuruluşundan bu yana en zorlu dönemini yaşadığını söyledi: “Kesinlikle bu sefer daha önceki zamanlardan ve daha önceki sınavlardan daha zorlu geçiyor.”

Münir, Müslüman Kardeşler’in bu krize nasıl yanıt vereceği konusunda iç bölünmeler yaşadığını ve grup içindeki durumun istikrara kavuşması halinde yeni bir liderin seçileceğini de duyurdu. Münir, iki yıl önce Müslüman Kardeşler’in lider vekilliği görevini üstlenmişti.

Kahire’nin 2020 yılında “terör örgütleri” listesine eklediği Müslüman Kardeşler’in binlerce destekçisinin Mısır’da hapiste tutulduğu ve sayılarının beş ile altı bin arasında değiştiği haberleri hakkında da konuşan Münir, kaç kişinin hapiste tutulduğunu bilmediğini fakat birçok kişinin malvarlıklarına el konulduğunu söyledi.

Mısır devletine ait basın merkezi ise Reuters’ın yorum talebine yanıt vermedi. Kahire yönetimi, Müslüman Kardeşler’e karşı alınan güvenlik önemlerinin ülkedeki istikrarın sağlanması için gerekli olduğunu savunuyor.

Ortadoğu’da dengeler değişiyor

Türkiye, Temmuz 2013’te Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin, Muhammed Mursi’yi darbe ile devirmesine en sert tepki gösteren ülkelerden biri olmuş ve Mısır ile ikili temaslarını en alt düzeye indirmişti. Türkiye’nin Mısır’daki darbeyi ve Sisi’yi ağır bir dille eleştirmesi, Mısır’ın yeni yönetiminin en büyük destekçileri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından da olumsuz karşılanmış ve Ankara’nın bu ülkelerle ilişkilerini de olumsuz etkilemişti.

Ortadoğu’daki Müslüman Kardeşler destekçilerin kendilerine yakın gördükleri Türkiye ve Katar’ın, son zamanlarda Müslüman Kardeşler hareketinin karşısında olan BAE, Mısır ve Suudi Arabistan ile ilişkilerini normalleştirmeye çalışması dengeleri değiştirdi. Türkiye ve Katar daha önce İhvan destekçilerine sığınma teklif etmişti.

2021 yılının sonlarından itibaren Türk dış politikasında bazı normalleşme adımları atılmaya başlanmış, Mısır ile de 2013’ten bu yana düşmanca seyreden ilişkilerde beyaz bir sayfa açılmıştı. Mısır yönetimi Ankara’dan, Türkiye topraklarında faaliyet gösteren televizyon kanallarının kapatılmasını ve Kahire hükümetine yönelik eleştirileri yumuşatmasını istemişti. Son olarak Türkiye’de yayın yapan Müslüman Kardeşler’in yayın organı Mekameleen TV, 29 Nisan’da Türkiye’deki yayınlarını sonlandırma kararı almıştı. Bu kararı “kimseden gizlenmeyen mevcut koşullardan” aldıklarını açıklayan televizyon kanalı, Türkiye’de bulunan stüdyolarını başka bir ülkeye taşıyacaklarını belirtmişti.

“Türkiye’deki Müslüman Kardeşler üyeleri baskı altında değil”

Türkiye’deki Müslüman Kardeşler üyelerinin henüz bir baskı altında olmadığını düşünen Münir, şöyle konuştu: “Şu ana kadar bir baskı görmedik ya da hissetmedik. Fakat Türkiye devletinin, halkının huzur ve güvenliğini sağlamak için ne gerekiyorsa yapmaya hakkı vardır.”

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile “seçilmiş” muhalif gruplar arasında haftalar içinde başlaması beklenen siyasi diyaloğun ciddi bir girişim olmadığını savunan Münir, şöyle konuştu: “Sisi, Müslüman Kardeşler’i ya da diğer grupları görmezden gelerek sonuç alamaz. Diyaloğa gerçekten ihtiyaç var fakat herkesi içermesi gerekiyor.”

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.