Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Müslüman Kardeşler’in yayın organı Mekameleen TV, Türkiye’deki yayınlarını “mevcut koşullar” nedeniyle bitirdi

Türkiye’de yayın yapan Müslüman Kardeşler’in yayın organı Mekameleen TV, Türkiye’deki yayınlarını sonlandırma kararı aldı. Bu kararı “kimseden gizlenmeyen mevcut koşullardan” aldıklarını açıklayan televizyon kanalı, Türkiye’de bulunan stüdyolarını başka bir ülkeye taşıyacaklarını belirtti. Mekameleen TV’nin kapatılmasının AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyaretine denk gelmesi de dikkat çekti.

Müslüman Kardeşler’in Mısır’ın başkenti Kahire dışından yayın yapan “Mekameleen” isimli televizyon kanalı, dün (29 Nisan) Türkiye’de bulunan stüdyolarını kapattıklarını duyurdu. Kanal, Türkiye’de bulunan stüdyolarının başka bir ülkeye taşınacağını açıkladı.

“Faaliyetlerimizi ‘mevcut koşullardan ötürü’ sonlandırıyoruz”

Kanalın Twitter hesabından paylaşılan açıklamada, Mekameleen’in sekiz yıl önce yayın hayatına başladığı ve o günden bu yana Mısır halkı için “gerçeğin sesi” olmaya çalıştığı belirtildi. Mısır’da ve Arap bölgesinde yaşanan önemli olaylarda resmin tamamını anlattıklarının ve mazlumların sesi olduklarının vurgulandığı açıklamada, kanalın kapatılma nedeni olarak “kimseden gizlenmeyen koşullar” gösterildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Mekameleen Uydu Kanalı, sekiz yıl önce yayına başladığından bu yana, sevgili halkımız için gerçeğin sesi olmaya çalışıyor. Mısır’da ve Arap bölgesindeki önemli olaylarda, resmin tamamını aktarmak, adalet ve özgürlük değerlerini anlatmak, mazlumların ve tutukluların sesi olmak için yanınızda olduk.

Mekameleen yönetimi, kimseden gizlenmeyen koşullar nedeniyle ve kanalın tüm gerçeği aktarma misyonunu sürdürme kaygısıyla, kanalın yayınını, stüdyolarını ve tüm faaliyetlerini Türkiye dışına taşımaya karar vermiştir. Dünyanın farklı yerlerinden yayınlarımız yeniden başlatılacaktır. Kanal, Türkiye’deki stüdyolarını kapatacak ve önümüzdeki günlerde farklı dünya başkentlerinden yeniden yayına başlayacak.”

Türkiye’ye teşekkür

Kendilerine verilen bu fırsat için Türkiye’ye teşekkür edilen açıklamada, “Türkiye’ye, liderliğine ve Türk halkına geçmiş yıllardaki misafirperverlikleri için en derin teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan’dayken duyuruldu

Mekameleen TV’nin kapatılmasının AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyaretine denk gelmesi de dikkat çekti. Türkiye’nin son aylarda başta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve son olarak da Suudi Arabistan ile normalleşme arayışlarının bir koşulu olarak Müslüman Kardeşler’e ait medya kuruluşlarının durdurulması bulunuyordu. Medyascope’tan Senem Görür’e konuşan gazeteci İslam Özkan da Ankara ile Riyad arasındaki normalleşme hakkında, “Erdoğan’ın başta Müslüman Kardeşler ile ilgili olmak üzere birçok alanda radikal adımlar atması gerekiyor” demişti.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri de Ankara ile Kahire arasındaki ilişkilerin normale dönebilmesi için Türkiye’nin Mısır’ın prensiplerine göre adım atması gerektiğini söylemiş ve Mısır medyasında 10 şart sıralanmıştı. Bu şartlardan biri de “Körfez ülkelerine saldıran Müslüman Kardeşler’e ait medya kuruluşlarını durdurmak ve Müslüman Kardeşler’in herhangi bir siyasi faaliyetine kucak açmamak”tı.

“Ankara Müslüman Kardeşler dosyasını kapattı”

BAE Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid el Nahyan’ın (MBZ) 24 Kasım 2021’deki Ankara gezisinin yankılarını değerlendiren Abu Dabi’de yaşayan gazeteci Yusuf El Şerif de MBZ’nin Türkiye’ye resmi ziyarette bulunmasını sağlayan siyasi adımın Ankara’nın Müslüman Kardeşler dosyasını kapatması olduğunu söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.