Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kosova ile Sırbistan arasında tansiyon yükseldi: Priştine, gerilim yaratan plaka düzenlemesini bir ay erteledi

Kosova ile Sırbistan arasında tansiyon bir kez daha yükseldi. Kosova hükümetinin Sırbistan ile arasındaki sınır geçişleri için getirdiği plaka düzenlemesine Kosovalı Sırplar yolları kapatarak cevap verdi; ülkede siren sesleri duyuldu. NATO’nun Kosova Gücü’nün (KFOR) “Müdahaleye hazırız” açıklamasının ardından Priştine hükümeti, söz konusu kararı bir ay ertelediğini duyurdu.

Kosova’nın kuzeyinde yer alan ve ağırlıklı olarak Sırpların yaşadığı Mitroviça’da dün (31 Temmuz) öğle saatlerinde siren sesleri duyulmaya başlandı. Basında çıkan haberlere göre, Kosovalı Sırpların siren sesleri üzerine sınırları kapattığı aktarıldı.

Söz konusu gerilim, bugünden itibaren Kosova’ya giriş yapan kişilerin ülkede kaldıkları süre boyunca Sırp kimlikleri yerine geçici bir belge taşımalarını; Sırbistan tarafından verilen araç plakalarına sahip Kosovalı Sırpların ise araç plakalarını Kosova tarafından verilen plakalar ile değiştirmek zorunda kalacağını duyurmasının ardından meydana geldi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic dün halka seslendiği konuşmasında Kosovalı Sırpların durumunu değerlendirmiş ve “Kosovalı Sırplar daha fazla zulme tahammül etmeyecek” demişti.

“Biz barışı arayacağız ama teslim olmayacağız” diyerek sözlerine devam eden Vucic, “Sırbistan, Miloşeviç ve Tadiç zamanında olduğu gibi kolayca yenebileceğiniz bir ülke değil” ifadelerini kullanmıştı.

Albin Kurti

Kosova Başbakanı Albin Kurti ise bölgede yaşanan gerginlikten ötürü Vucic’i sorumlu tutmuştu. “İyi tanıdığımız Sırp ulusal şovenizmi ile karşı karşıyayız” diyen Kurti, şöyle konuşmuştu:

“İlerleyen saatler, günler ve haftalar zorlu ve sorunlu olabilir. İyi tanıdığımız Sırp ulusal şovenizmi ile karşı karşıyayız. Siz vatandaşlarımız ve demokratik cumhuriyetimiz için gece gündüz çalışacağız, görevimizin başında olacağız. Birlikte, ülkenin her köşesine yerleştirerek düzen ve kanunu sağlamayı başarıyoruz.”

İki taraftan da gelen açıklamaların ardından Kosova’nın kuzeyindeki protestocular kamyonlarıyla Jarinje ve Bernjak sınır kapılarına giden yolları kapattı. Kosova polisi de bu protestoların da ardından sınırdaki geçişleri kapattığını açıkladı.

Türkiye’den sağduyu çağrısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da gerginliğin artmasının ardından hem Sırp hem de Kosovalı mevkidaşları ile görüştüğünü açıkladı. Türkiye’nin Balkanların barış ve istikrarına her zaman önem vermekte olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, “Gerilimi azaltmak için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

NATO’dan açıklama: “Gerekirse müdahaleye hazırız”

NATO’dan yapılan açıklamada ise Kosova’nın kuzeyindeki güvenlik durumunun gergin olduğu belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: “NATO’nun Kosova Gücü (KFOR), durumu yakından takip ediyor ve istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahale etmeye hazır.”

Karar ertelendi

Pazartesi gece yarısı yürürlüğe girmesi beklenen kararın ardından Kosovalı Sırplar yollara barikat kurdu ve protestocular sokaklarda ateş açtı. Söz konusu kararın yürürlüğe girmesi Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) ile yapılan istişarelerin ardından bir ay süre ile ertelendi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, kararın ertelenmesinin ardından gerilimin azalmasını beklediğini söyledi.

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de kararın ertelenmesinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada iki ülkeye seslendi ve diyaloğu sürdürme çağrısı yaptı.

Kosova, Şubat 2008’te bağımsızlığını ilan etmişti. Fakat kuzeyde yaşayan 50 bin Kosovalı Sırp, Kosova’yı ve kurumlarını reddediyor; Belgrad tarafından verilen plaka ve belgeleri kullanıyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.