Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu Roboski aileleri ile helalleşti: “Adaleti sağlayacağız”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün (4 Ağustos) eşi Selvi Kılıçdaroğlu’yla, 28 Aralık 2011’de savaş uçaklarının bombalaması sonucu öldürülen 34 kişinin aileleriyle helalleşmek için Roboski’ye gitti. Aileler ile görüştükten sonra açıklama yapan Kılıçdaroğlu, “Bu olayı aydınlatacağıma dair söz vermek için buraya geldim. Adalet olmalı, olay aydınlatılmalı. Olay aydınlatıldıktan sonra ancak helalleşme olabilir” dedi.

Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte sabah saatlerinde Roboski aileleri ile görüşmek için Şırnak’a gitti. Kılıçdaroğlu havalimanında “gençlerin umudu Kılıçdaroğlu”, ve “hak, hukuk, adalet” sloganları ile karşılandı.

Kılıçdaroğlu’nun Roboski ziyaretine, eşi Selvi Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de eşlik etti.

Okuyun: Kılıçdaroğlu Roboski aileleri ile helalleşmek için bölgeye gidiyor

Ziyaret öncesi Roboski’de yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Aileler ile yaklaşık iki saat görüşen Kılıçdaroğlu, daha sonra açıklamalarda bulundu.

Okuyun: HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü: “Kılıçdaroğlu’nun Roboski ziyareti helalleşme ve hesaplaşma için olumlu”

Roboski katliamının aydınlatılması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bu olayı aydınlatacağıma dair söz vermek için buraya geldim. Adalet olmalı, olay aydınlatılmalı. Olay aydınlatıldıktan sonra ancak helalleşme olabilir. Ölenler geri gelmeyecek, ben bunun farkındayım. Hepimiz de biliyoruz zaten. Ama bir şekliyle annelerin acılarının dindirilmesi lazım” dedi.

Okuyun: CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: “İkna odalarına sokulan kızlarımızla, Roboski’yle, Sivas ve Kahramanmaraş mağdurlarıyla, Diyarbakır Hapishanesi mahkûmlarıyla, darbecilerin astığı gençlerle helalleşeceğiz”

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Kılıçdaroğlu: “Adaleti sağlayacağız”

“28 Aralık 2011 tarihinde, burada çok acı bir olay yaşandı. 34 evladımızı kaybettik. Bunların 18’i, 18 yaşından küçüktü. Acı halen dinmiş değil. Eğer ülkeye adalet gelecekse bu acının dindirilmesi lazım. Olayın aydınlatılması lazım.

Bu olayı aydınlatacağıma dair söz vermek için buraya geldim. Adalet olmalı, olay aydınlatılmalı. Olay aydınlatıldıktan sonra ancak helalleşme olabilir. Ölenler geri gelmeyecek, ben bunun farkındayım. Hepimiz de biliyoruz zaten. Ama bir şekliyle annelerin acılarının dindirilmesi lazım. Anneler evlat acısı ile hâlâ ve hâlâ yaşıyorlar ve adalet istiyorlar bizden. Biz bu adaleti sağlayacağız. Adaleti sağlamak bizim görevimizdir. Eğer adaleti sağlarsanız o zaman toplumda kucaklaşmayı, toplumda huzuru, barışı sağlamış olursunuz. Aksi halde annelerin yüreğindeki ateş sönmüyor ve sönmeyecek.”

Kılıçdaroğlu’ndan KPSS açıklaması

KPSS’nin iptali hakkında da konuşan Kılıçdaroğlu “Ben boşuna Milli Eğitim Bakanlığı’nın kapısına gitmedim. KPSS’de hakkı elinden alınan evlatlarımızın da hakkını ve hukukunu korumak zorundayız” dedi.

Ne olmuştu?

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011’de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait F-16 uçaklarının bombardımanıyla 34 sivil öldürüldü. “Roboski katliamı” olarak anılan olayda yaşamını yitiren 34 kişiden 28’i Encü ailesine mensuptu ve bombalamadan Encü ailesinden Servet Encü kurtulabildi.

Genelkurmay Başkanlığı bombardımanın ardından “28 Aralık 2011 tarihinde saat 18:39’da tespit edilen grubun PKK’nın kullandığı yolları kullanması sebebiyle vurulmasına karar verildiğini ve operasyonun TSK 21.37-22.24 arasında gerçekleştiğini” açıklaması yaptı. Olayın ardından “yanlış istihbarat” tartışmaları yaşandı, istihbaratın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından verildiği iddiaları ortaya atıldıysa da bu konuda resmî bir açıklama yapılmadı. Daha sonra ise öldürülen 34 kişinin Irak’tan Türkiye’ye mazot ve sigara getiren Kürt vatandaşların oluşturduğu bir kaçakçı kafilesi olduğu açıklandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.