Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rektörü eleştirdiği için üniversiteden uzaklaştırılan İlknur Uyan’ı AYM haklı buldu: “Psikolojik açıdan yıprandım”

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ankara Gar katliamıyla ilgili basın açıklamasında Mersin Üniversitesi rektörünün şeref ve itibarını zedeleyici ifadeler kullandığı gerekçesiyle bir ay okuldan uzaklaştırılan öğrencinin eğitim hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Eğitim hakkı ihlal edilen İlknur Uyan, “Psikolojik açıdan çok yıprandım, eğitim haklarım elimden alınmış oldu. Karar, demokratik hakkımızı kullandığımızı ortaya koydu” diye konuştu. 

Mersin Üniversitesi, 2017’de Ankara Garı saldırısını protesto eden öğrenciler hakkında soruşturma başlattı. İlknur Uyan isimli öğrenci, açılan soruşturmaya tepki göstermek için Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan basın açıklamasına katıldı. Üniversite yönetimi, basın açıklamasında “üniversitenin rektörüne yönelik şeref ve haysiyeti zedeleyici nitelikte ifadeler kullanıldığını” belirterek, Uyan’a bir ay okuldan uzaklaştırma cezası verdi. Uyan, konuyu yargıya taşıdı. Resmi Gazete’de bugün (5 Ağustos) yayımlanan karara göre Anayasa Mahkemesi (AYM), Uyan’ın eğitim hakkının ihlal edildiğine karar verdi. 

“O süreç çok zor olmuştu”

Okulu bitirdiğini belirten İlknur Uyan, o dönem yaşadıklarını ve karara ilişkin görüşlerini Medyascope’a şöyle anlattı:

“O süreç zor olmuştu. Eğitim hayatımdan uzaklaşmıştım. Bir ay uzaklaştırma almıştım ve final dönemine yakındı. Disiplin cezası, okulumun uzamasına neden oldu. Akademik kariyer yapmayı düşünüyordum. Cezam bittikten sonra hocalarla konuşunca akademiyle ilgilenebileceğimi, sorun olmayacağını söylediler. O süreçte psikolojik açıdan çok yıprandım, eğitim haklarım elimden alınmış oldu. Dönemimin uzaması demek, eğitim masraflarımın da artması demekti. Çok çalışarak uzayan dönemi kapattım ama kapatamayabilirdim. Biz demokratik haklarımızı kullandığımızı defalarca belirttik. Anayasa Mahkemesi’nin kararı, demokratik hakkımızı kullandığımızı ortaya koydu.”

“İfade özgürlüğüne yönelik müdahaleler azalmalıdır”

İlknur Uyan’ın avukatı Eren Gönen ise AYM’nin gerekçeli kararında, “Eğitimin derecesi arttıkça, öğrencinin ifade özgürlüğüne yönelik müdahaleler azalmalıdır” ifadesinin önemli olduğunu vurguladı. Gönen, karara ilişkin olarak Medyascope’a şu değerlendirmeyi yaptı:

Av. Eren Gönen

“AYM, ‘Bir öğrenci, memur, yurttaş, yapmış olduğu açıklamalardan kaynaklı olarak çalışmış olduğu yerde disiplin cezasına maruz kalmamalı’ diyor. Şiddet çağrısı yapmayan bir eylem için üniversite öğrencisinin eğitim hakkının engellenemeyeceği vurgulanıyor. Buna burs almak, yurtta barınmak da dahil.  Karar, eylemlere katıldıkları için öğrencilere verilen cezaların kaldırılması, bursların kesilmesinin ve yurttan atılmaların önüne geçilmesi için bir emsal karar olacaktır diye düşünüyorum. Burs kesme cezalarının iptal edilmesi için biz avukatların, toplumsal mücadele yürüten yurttaşların haklarını kullanması noktasında elini kuvvetlendiren bir karar oldu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.