Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope araştırdı – ÖSYM soruları matbaadan sınav yerine nasıl taşıyor?

Kamu Personel Seçme Sınavı’nın (KPSS) sorularının Yediiklim Yayınevi’nin soru kitapçıklarındaki sorularla aynı ve benzer çıkmasının ardından sınav güvenliğine ilişkin tartışmalar yeniden başladı. Medyascope, matbaadan çıkan soru kitapçıkları ve optik formların sınav yerlerine nasıl taşındığını araştırdı. 

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) her yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) Dikey Geçiş Sınavı (DGS), Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL), Jandarma Astsubay Temel Kursu Giriş Sınavı (JANA) ve Kamu Personel Seçme Sınavı’nın (KPSS) da aralarında olduğu öğrenci yerleştirme ve kurumlara personel alımı amacıyla yapılan 50 sınavın işlemlerini yürütüyor. 

ÖSYM’nin 31 Temmuz günü yaptığı KPSS sorularının, Yediiklim Yayınevi’nin soru kitapçıklarındaki sorularla aynı ve benzer olmasının ortaya çıkmasının  ardından soruşturma başlatıldı. Devlet Denetleme Kurulu (DDK), inceleme başlatırken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na da suç duyurusunda bulunuldu. Başsavcılık tarafından soruşturma başlatılması üzerine Yediiklim Yayınevi’nin Ankara’da bulunan iki binasında arama yapıldı.  

“40 gün dış dünyadan izole”

ÖSYM’nin görevden alınan başkanı Halis Aygün, CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat’ın sınav güvenliğine ilişkin TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesine verdiği yanıtta, sınav güvenliğine ilişkin şu bilgileri vermişti:

“Başkanlığımızca gerçekleştirilen aday kitlesi en büyük sınav olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı sınav evrakı, asgari 40 gün dış dünya ile tamamen izole edilmiş bir ortamda basılmaktadır. Kapalı dönemde uzman personel, yüklenici teknik personeli, sağlık personeli ve yardımcı personel olmak üzere 200’ün üzerinde personel çalışmakta, diğer sınavlarla birlikte kapalı dönem süreci yılda yaklaşık 320 gün ve bin 700 görevli ile gerçekleşmektedir. Sınav güvenliğini teminen baskı tesisinin en üst düzey güvenlik tedbirleri sağlanmış bir tesis olma zorunluluğu bulunmakla beraber aynı zamanda en az 420 TIR veya kamyonun yüklenmesine imkân sağlayacak park alanı olan, asgari 40 gün boyunca dış dünyadan izole olarak çalışan personelin konaklama ihtiyacını giderebilecek nitelikte bir tesis olma koşulunu da sağlaması gerekmektedir”

Sandıklarla kameraların göreceği yerde bulunan araçlara yükleniyor 

Medyascope, KPSS’nin iptal edilmesinin ardından soru kitapçıkları ve optik formların matbaadan sınav yerine nasıl taşındığını araştırdı.

Edinilen bilgiye göre; sınav kitapçıkları ve optik formlar, 47 yıldır tedarikçi firma Meteksan’da basılıyor. Taşımacılık işlemini ise, 15 yıldır Park-Gün Taşımacılık üstleniyor. Park-Gün Taşımacılık’a ait TIR’lar, yükleme yerlerine kameraların tüm ayrıntıları görebileceği şekilde yanaştıktan sonra sandık içerisinde bulunan soru kitapçıkları ve optik formlar polis gözetiminde araçlara yükleniyor. 

“Görevlilerin telefonları alınıyor, aileleri ile görüşemiyor”

Sınavlarda kullanılacak tüm malzemelerin taşınması öncesinde ve taşınması sürecinde işleyişin nasıl olduğuna ilişkin olarak Medyascope’a bilgi veren bir görevli şunları anlattı:

“Yükleme alanına girecek olan herkesin telefonları önceden alınıyor. Paketleme ve yükleme işini yapacak olan görevliler, yükleme, taşıma ve sınav işlemi bitene kadar yaklaşık bir ay süreyle Meteksan’ın kampüsünde kapalı kalıyor. Zorunlu haller dışında aileleri ile dahi görüşme ve temas olmuyor. Zorunlu durumlarda ise cep telefonu değil, Meteksan’ın sabit telefonları ile görüşme yapılıyor.”

Araçta üç görevli bulunuyor

Yükleme işleminin ardından harekete geçen araçlar, güzergah boyunca Uydu Takip Sistemi ile izleniyor. Araçlar için 85 kilometre hız limiti belirlenmiş durumda. Hız limiti geçildiğinde, ÖSYM merkezinde bulunan görevliler, araçta bulunan ÖSYM kuryesini arıyor. Taşımacılığın yapıldığı araçlarda, şoför, polis ve ÖSYM kuryesinin aralarında bulunduğu üç kişi bulunuyor. Polis ve ÖSYM kuryesi yol boyunca değişmiyor. Güzergah 600 kilometreden uzunsa, bu mesafeden sonrasında ikinci şoför aracı kullanıyor. İkinci şoför değişimin yapılacağı yere bir gün önce otobüsle gidiyor, bir gece dinleniyor ve ilk şoförden aracı alarak yola devam ediyor. İlk şoför ise burada kalıp dinleniyor ve sınavdan sonra dönen aracı teslim alıp tekrar Ankara’ya getiriyor. 

Mola yerleri ve mola süreleri önceden belli 

Araçlar, en geç dört buçuk saatte bir mola veriyor. Önceden belirlenen mola yerlerinde, mola süresi 45 dakikayı geçmiyor. Olağanüstü bir durum yaşanması halinde şoför durursa, ÖSYM görevlileri yine araçta bulunan ÖSYM kuryesini arayarak bilgi alıyor. Mola yerinde TIR’ların arkası, görevlilerin yemek yerken dahi görebileceği şekilde park ediliyor.

Merkez şifreyi iletmeden kilit açılmıyor 

Araç, illerde bulunan ÖSYM Sınav Koordinatörlüğüne ulaştığında ise TIR  indirme platformuna yine kameraların göreceği şekilde yerleştiriliyor. Aracın park etmesinin ardından şoför, aracın anahtarını ÖSYM görevlisi ve sınav koordinatörüne teslim ediyor. Araçlarda biri normal kilit, diğeri elektronik kilit olmak üzere iki kilit ve ayrıca bir de mühür bulunuyor. Sınavın yapılacağı gün, ÖSYM heyetinin gelmesiyle elektronik kilidin şifresi ÖSYM merkezden yerel görevliye iletiliyor tutanakla araç açılıyor. Buradaki sandıklar, yine polisin bulunduğu servis araçlarıyla sınav merkezine gönderiliyor. 

Sınav sonrası prosedür

Sınavın bitmesinin ardından da aynı prosedür bu kez tersine işletiliyor. Sınav cevap kağıtları ve ÖSYM’ye iletilecek belge ve tutanaklar yime sandıklara konularak il ÖSYM birimine yollanıyor, burada yine TIR’lara yükleniyor, kapılar kilitlenip mühürleniyor ve araç Ankara’ya dönüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.