Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesinin birinci yılı – Eski Afganistan cumhurbaşkanları ABD birliklerinin çekilme sürecini eleştirdi: “Utanç vericiydi”

Bugün (15 Ağustos), Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’i ele geçirmesinin birinci yıldönümü. Afganistan’ın iki eski cumhurbaşkanı, Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesinin birinci yıldönümünde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Alman medyasına konuştu. Eşref Gani ve Hamid Karzai verdikleri demeçlerde, Amerikan birliklerinin ülkeden çekilmesini eleştirdi.

Mayıs 2021’den itibaren Afganistan’da çok hızlı bir şekilde ilerleyen Taliban, 15 Ağustos 2021’de Afganistan’ın başkenti Kabil’i ele geçirmişti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Alman medyasına ayrı ayrı demeç veren eski Afganistan devlet başkanları Eşref Gani ve Hamid Karzai, Amerikan birliklerinin ülkeden çekilmesini eleştirdi.

Eşref Gani

2014’ten Ağustos 2021’e dek Afganistan’ın cumhurbaşkanı olan Eşref Gani, CNN’e verdiği demeçte, Taliban’ın Kabil’i ele geçirdiği sırada başkentten kaçma kararını savundu. Ülkeden kaçtığı için ciddi şekilde eleştirilere maruz kalan Gani, savunma bakanının kendisine şehrin artık savunulamayacağını söylediğini aktardı. 1986 yılından 1992’ye kadar görevde bulunan ve Taliban tarafından 1996’da elektrik direğine asılarak öldürülen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Necibullah’a atıfta bulunan Gani, “Taliban’a ve destekçilerine, Afgan cumhurbaşkanını bir kez daha aşağılama zevkini vermek istemediğim için ülkeden ayrıldım” dedi.

“Zehirlenmem için aşçılarıma 100 bin dolar teklif ettiler”

73 yaşındaki Gani, Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki yakın çevresinin güvensiz hale geldiğini belirterek, evdeki aşçılardan birine kendisini zehirlemesi için 100 bin dolar teklif edildiğini de öne sürdü.

Batı’nın Afgan hükümetine verdiği desteği eleştiren Gani, “Amerika tarafından ihanete uğradınız mı?” sorusunu ise yanıtsız bıraktı. “Ben böyle kelimeler kullanmayı reddediyorum” diyerek sözlerine başlayan Gani, “Suçlama ya da ihanet duygusuna kapılma lüksüm yok. Büyük güçler ulusal çıkarlarına göre karar verirler. Umuyorum ki bunların da sonuçlarını düşünmüşlerdir” diye konuştu.

Gani, ülkeden 5 milyon dolar ile kaçtığı yönündeki iddiaları ise “Bu, bir dezenformasyon kampanyasının parçası. Araştırdılar ve hiçbir şey bulamadılar” diyerek reddetti.

Gani, şu anda Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) sürgünde yaşıyor.

Hamid Karzai: “Amerika’nın Afganistan’dan çekilme şekli utanç vericiydi”

Eski cumhurbaşkanlarından Hamid Karzai de Deutsche Welle’ye (DW) verdiği röportajda, Amerikan birliklerinin ülkeden çekilmesini kınadı ve bu durumu “utanç verici” olarak nitelendirdi. Karzai, “ABD’nin Afganistan’dan çekilme şekli utanç vericiydi. Bu hem bizi rencide etti, hem de Amerikan halkı açısından inciticiydi” diye konuştu.

Hamid Karzai

2001-2014 yılları arasında görev yapan Hamid Karzai, Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesinden sonra Kabil’de kalmıştı. Karzai, bazı medya kuruluşlarının “rejimin tutsağı” olduğu yönündeki yorumlarını da kesin bir dille reddetti.

64 yaşındaki Karzai, DW’ye verdiği demeçte, kızların okula gitmesini sağlamak için mücadele vereceklerini söyledi. Karzai şöyle konuştu:

“Bu konuda taviz yok, Afgan kızların eğitimden mahrum bırakılmalarına izin vermemiz mümkün değil.”

Karzai kendisine yöneltilen “Afganistan kayıp bir ülke mi?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Hayır, kayıp bir ülke değil. Dünyanın bu bölgesindeki en eski ülkelerden ve medeniyetlerden biriyiz. Daha iyi olacağız. Bu dönem de geçecek ve kendi ayaklarımızın üzerinde ve güçlü olarak geri döneceğiz.”

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.