Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hem başbakan hem beşbakan: Eski Avustralya Başbakanı Scott Morrison’ın kendisini gizlice beş bakanlığa atadığı ortaya çıktı

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, selefi Scott Morrison’ın bir önceki kabinede kendisini gizlice beş farklı bakanlığına eş bakan olarak atadığını açıkladı. Meclise yanlış bilgi vermekle suçlanan ve milletvekilliğinden istifa etmesine yönelik çağrılar yapılan Morrison, koronavirüs salgını nedeniyle böyle bir yöntemi seçtiğini ve yetkilerini yalnızca bir petrol arama lisansı için kullandığını belirtti. 

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, pazartesi günü (15 Ağustos) Avustralya Parlamentosu’ndaki konuşmasında, selefi Scott Morrison’ın başbakanlık görevinin yanı sıra kendisini sağlık bakanı, içişleri bakanı, maliye bakanı, kaynaklar bakanı ve sanayi ve bilim bakanı olarak atadığını iddia etti. 

Scott Morrison

Albanese konuşmasında eski başbakanı denge ve denetleme mekanizmalarının altını oymakla suçladı ve önümüzdeki günlerde danıştay başkanından konuyla ilgili tavsiye alacağını belirtti:

“[Morrison] gizlice hareket etti, işlerini hükümetten ve Avustralya halkının kendisinden sakladı. Kimin hangi görevi yürüttüğü ve neyden sorumlu olduğu hakkında parlamentoyu yanlış yönlendirdi. Bu üzücü kabahat yalnızca Bay Morrison’a değil kabinede olup bitenleri izleyen meslektaşlarına da ait.”

Kendi partisinden Morrison’a istifa çağrıları

Eski İçişleri Bakanı Karen Andrews ise Morrison’ın görevini kendisinden aldığını bilmediğini belirtti ve eski başbakanın milletvekilliğinden istifa etmesi gerektiğini söyledi: “Kesinlikle hiçbir bilgim yoktu, ne başbakandan ne de bakanlıktan bana bir şey söylenmedi.”

Morrison’ın bir mülteci botuna müdahale haberini seçim günü açıklayabilmek için kendisini içişleri bakanlığına eş bakan olarak atadığı belirtildi.

Morrison’dan savunma

Morrison dünkü açıklamasında kendini beş farklı yere eş bakan olarak atamasının ardında yatan nedenin koronavirüs salgını olduğunu ve bu hamlelerinin salgına karşı önlem niteliği taşıdığını belirtti. Morrison ayrıca, elde ettiği yetkileri yalnızca Yeni Güney Galler eyaleti kıyılarında, o zamanki kaynaklar bakanı tarafından engellenen bir petrol arama çalışmasına izin vermek için kullandığını söyledi. 

2018 yılında Ulusal Parti ile koalisyon hükümeti kurarak başbakan olan Liberal Partili Scott Morrison, 2022 yılındaki olağan genel seçimlerde İşçi Partili Anthony Albanese’e mağlup olmuştu. 

Kaynak: Guardian, ABC Avustralya

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.