Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Savaşın başından bu yana ilk ziyaret: Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna’ya gidiyor

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin davetiyle bugün Ukrayna’nın Lviv kentine gidiyor. Erdoğan’ın bu ziyareti, Rusya’nın saldırılarının başladığı 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’ya düzenlediği ilk ziyaret olma niteliği taşıyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, bugün Ukrayna’nın Lviv kentinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya gelecek. Görüşmenin ardından Zelenskiy, Erdoğan ve Guterres ortak bir basın toplantısı da düzenleyecek. Erdoğan ile Zelenskiy’nin üçlü görüşme öncesi Potoçki Sarayı’nda ikili bir görüşme yapması da öngörülüyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başladığı 24 Şubat’tan bu yana ilk kez Ukrayna’yı ziyaret edecek olan Erdoğan, daha önce birçok kez Zelenskiy ile telefonda görüşmüştü. Öte yandan Erdoğan, 5 Ağustos’ta Rusya’nın Soçi kentine giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de ikili bir görüşme yapmıştı.

Erdoğan ile Zelenskiy son olarak 3 Şubat 2022’de yüz yüze görüşmüşlerdi. Türkiye ile Ukrayna arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey’in Onuncu Toplantısı’na katılmak amacıyla Ukrayna’ya giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkent Kiev’de Zelenskiy ile bir araya gelmişti.

Hangi konular ele alınacak?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan paylaşılan açıklamada, Erdoğan’ın hem Zelenskiy ile ikili görüşmesinde hem de üçlü görüşmede, tahıl koridoru ve savaşın sona ermesi için atılabilecek adımların değerlendirileceği belirtildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Söz konusu görüşmede Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ihracı amacıyla teşkil edilen mekanizmanın faaliyetlerinin artırılarak sürdürülmesi ile Ukrayna-Rusya Savaşı’nın diplomatik yollarla sona erdirilebilmesine yönelik olarak atılabilecek adımlar ele alınacak.”

İzleyin: Bugünkü zirvede neler konuşulacak? – Aydın Sezer yorumladı

Lviv’e dün (17 Ağustos) gelen Guterres’in ise yarın Karadeniz’deki Odessa Limanı’nı; 20 Ağustos Cumartesi günü ise İstanbul’daki Milli Savunma Üniversitesi’nde bulunan tahıl sevkiyatının yönetildiği Müşterek Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret etmesi planlanıyor.

22 Temmuz’da Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın en önemli sonuçlarından biri olan küresel gıda krizinin çözümü için İstanbul-Beşiktaş’taki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde önemli bir adım atılmış ve Ukrayna’nın limanlarında bekleyen tahılların Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına ulaştırılmasına olanak sağlayan, tam adıyla “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyeti Sevki Girişimi Belgesi”ne imza atılmıştı.

Öte yandan Reuters’ın haberine göre, üçlü görüşmede masada olacak konulardan biri de Zaporijya Nükleer Santrali’nde yaşananlar. Savaşın ilk günlerinde Rus kuvvetlerinin ele geçirdiği Zaporijya’nın yakınlarına son günlerde füze saldırıları düzenleniyor. Taraflar, söz konusu saldırılar için birbirlerini suçluyor. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, en son nisan ayında Ukrayna’yı ziyaret eden BM Genel Sekreteri Guterres’in bu hafta içinde Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefonda görüştüğü ve nükleer santralin güvenli işleyişi için istişarelerde bulunduğu kaydedildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.