Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vergi gelirlerinin düştüğü Japonya’da hükümet gençlere seslendi: “İçki için”

Vergi gelirlerinin düştüğü Japonya’da hükümet, gençleri içki tüketimine teşvik etmenin yeni yollarını arıyor. Hükümet, genç kuşaktaki bu trendi tersine çevirmek için yeni bir adım attı ve “Çok yaşa Sake” anlamına gelen “Sake Viva” kampanyasını başlattı.

Japonya’da genç kuşak, ebeveynlerine kıyasla daha az içki tüketiyor. Bu durum da ülkede vergi gelirlerinin düşmesine yol açıyor. Japonya Ulusal Vergi Dairesi, söz konusu trendi tersine çevirebilmek için yeni bir kampanya başlattı. Hükümetin de destek verdiği kampanyanın ismi “Çok yaşa Sake” anlamına gelen “Sake Viva“. Kampanya ile yetkililer, endüstriyi ve ekonomiyi canlandırmak istiyor.

İsmini Japonya’nın ulusal içkisi Sake’den (pirinç rakısı) alan kampanya ile içki tüketimini daha çekici hale getirecek fikirler bulunması hedefleniyor. Kampanya kapsamındaki yarışmaya 20 ile 39 yaş arasındaki kişiler katılabilecek ve gençlerin alkole duyduğu ilgiyi artıracak iş fikirlerini sunacak.

Yarışmacıların geliştirdikleri iş fikirlerini sunmak için eylül ayına kadar vakitleri var. Finale kalan fikirler ise uzmanların desteğiyle geliştirilecek ve projenin son hali kasım ayında kamuoyuna açıklanacak.

Japonya Ulusal Vergi Dairesi adına yarışmayı yürüten grup, içki satışlarındaki düşüşe koronavirüs salgınıyla değişen alışkanlıkların ve nüfusun yaşlanmasının neden olduğunu belirtti.

Kamuoyu nasıl tepki verdi?

Japon medyasına göre kampanya karşısında kamuoyunun kafası biraz karışık. Kimileri sağlıksız bir alışkanlığın hükümet tarafından teşvik edilmesini eleştirirken, kimileri ise kampanya için ilginç fikirler ortaya atıyor.

Dünyanın en yaşlı nüfuslarından birine sahip Japonya’da, resmi verilere göre, 2020 yılında tüketilen içki miktarı 1995’in gerisinde. 1995’te kişi başı yıllık ortalama 100 litre olarak ölçülen içki miktarı, 2020’de 75 litreye düşmüş durumda.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.