Akın Gürlek fon krizi hakkında konuştu: “Suç yapılanması tespit edildi”

İSTANBUL (Medyascope) – Adalet Bakanı Akın Gürlek, fon krizine yönelik soruşturma hakkında konuştu. Gürlek, “Soruşturmada kapsamlı organize piyasa dolandırıcılığı ve suç yapısı tespit edildi” dedi.

Akın Gürlek'ten fon krizi açıklaması: "Suç yapılanması tespit edildi"
Akın Gürlek’ten fon krizi açıklaması: “Suç yapılanması tespit edildi”

Adalet Bakanı Akın Gürlek, fon krizine yönelik soruşturmanın son durumunu değerlendirdi. Soruşturmada organize bir yapıya ulaştıklarını söyleyen Gürlek, “Soruşturmada kapsamlı organize piyasa dolandırıcılığı ve suç yapısı tespit edildi” dedi.

Gürlek, süreci ilk andan itibaren gündemlerine aldıklarını ve gerekli bilgileri toplamayı sürdürdüklerini belirterek “Bu soruşturmanın hiçbir karanlık noktası kalmayacak” dedi. Devletin bütün kurumlarının teyakkuza geçtiğini aktaran Gürlek, “Biz millete yanlış yapana, malına el uzatana sahip çıkmayacağız” dedi.

Yapının borsa vurgunuyla sınırlı olmadığını savundu

Gürlek, soruşturmaya konu yapının basit bir borsa yapılanması olmadığını, kapsamlı bir suç yapılanması niteliği taşıdığını öne sürdü. Yapı içindeki ilişkilere de değinen Gürlek, “İçindeki isimler arasında hiyerarşik iş birliğinin delillerine ulaştık” dedi ve organize yapının bütün bağlantılarını araştıracaklarını söyledi.

Soruşturmanın piyasa aktörleri üzerinden başladığını hatırlatan Gürlek, “Geldiği noktada üst düzey finans bürokrasisini de kapsayan bir suç yapılanmasına şahit oluyoruz” dedi.

Gürlek, denetim kurumlarına ilişkin iddiasını da şu sözlerle dile getirdi:

“Üst düzey denetim mekanizmalarımızda sızan şebekenin varlığı bugün itibarıyla oldukça belirgin bir hale gelmiş ve sorumlular hukuk önüne bir bir çıkarılmaya başlanmıştır.”

112 kişi tutuklu

Gürlek soruşturma kapsamında 433 kişinin şüpheli olduğunu söyledi, “112 kişi tutuklu olup, 186 kişi hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmaktadır. 38 şahıs firaridir hakkında yakalama kararı çıkarılmıştır. 359 gerçek kişi ve 111 tüzel kişi hakkında banka hesaplarına bloke tedbir işlemi uygulanmaktadır” diye konuştu.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş