Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: Erdoğan, Esad ve Putin, Özbekistan’da bir araya gelebilir

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Muhalefetle Suriye’deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım” sözleriyle başlayan Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme iddiaları gündemde yerini korurken İran basınında ilgi çeken bir iddia ortaya atıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında üçlü bir görüşme yapabileceği öne sürüldü.

İran’ın yarı resmî haber ajansı Tasnim News, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın 15-16 Eylül’de Özbekistan’ın Semerkand şehrinde düzenlenecek Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi’nde bir araya geleceğini ileri sürdü. Haberde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Erdoğan’ın yanı sıra Esad’ı da söz konusu zirveye davet ettiği ve üç lider arasında bir zirve düzenleneceği de iddia edildi.

Soçi Zirvesi’nin ardından da uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü’nün toplantısına katılacağını şu sözleriyle duyurmuştu:

“Eylül ayında Şanghay Beşlisi, Özbekistan’da toplanacak. Görüşmemizde Sayın Putin de rica etti; nasip olursa biz de inşallah oradaki toplantıya katılacağız.”

Haberde yer alan bilgiye göre Putin, Suriye Devlet Başkanı Esad’ı da söz konusu toplantıya davet etti.

Ne olmuştu?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 13. Büyükelçiler Toplantısı’nın kapanış oturumunda yaptığı “Muhalefetle Suriye’deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım” açıklaması, akıllara “Ankara ile Şam 11 yılın ardından yeniden masaya mı oturacak?” sorusunu gündeme getirmişti.

18 Ağustos’taki Lviv ziyaretinin ardından uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ilk kez Şam ile normalleşme iddialarına değinmiş ve Suriye ile ileri seviye adımlarının temin edilmesi gerektiğini şu cümlelerle anlatmıştı:

“Bizim Esed’i yenmek, yenmemek gibi bir derdimiz yok ki. Eğer Türkiye’de muhalefet olayı böyle bir noktaya taşıyorsa bu muhalefetin hem kalitesini hem de gramını ortaya koyar. Biz istiyoruz ki buradaki süreci daha fazla uzatmayalım. Bizim Suriye’nin topraklarında gözümüz yok. Çünkü Suriye’nin halkı bizim kardeşlerimiz. Orada bizim öyle bir derdimiz yok. Onların topraklarının bütünlüğü bizim için önem arz ediyor. Rejim bunun idraki içinde olmalı. Bunları da yine aynı şekilde Sayın Putin’le Soçi ziyaretimizde görüştük. Temennim odur ki inşallah önümüzdeki dönemle ilgili Suriye’de hem anayasa bir an önce yapılır, bu iş sağlama bağlanır hem de halkın bütün bu noktadaki sıkıntılarını giderecek adımlar atılır.”

Kaynak: Tasnim News

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.