Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (23 Ağustos 2022): Filistin lideri Abbas Türkiye’de

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu, sıcaklık 32 derece olacak. Ankara bulutlu 36 derece; İzmir güneşli 32, Antalya bulutlu 31, Diyarbakır güneşli 39 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu bugün Niğde’de. Kılıçdaroğlu, esnafı ziyaret edecek, grup toplantısı yapacak ve muhtarlar, STK temsilcileri ve kanaat önderleri ile buluşacak.

DEVA Partisi’nin aylık il başkanları toplantısı, partinin genel merkezinde yapılacak. Toplantıda DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan konuşacak.

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, hakkında açılan soruşturma gerekçe gösterilerek üç ay görevden uzaklaştırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü (22 Ağustos) kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlu’nu hedef alarak, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavı ile ilgili konuştu. Erdoğan, “Sınavı boykot çağrısı yapılmasını en başta milli iradenin tecelligahı olan Meclisimize saygısızlık olarak görüyoruz. Daha önce de öğretmenler arasında ayrımcılık yaparak onlara hakaret edenlerin bu konudaki gayretlerinin ciddiye alınacak bir tarafı yoktur dedi. CHP lideri Kılıçdaroğlu’ndan cevap gecikmedi. Öğretmenlere Twitter’dan seslenen Kılıçdaroğlu, “İlk atacağınız adım sendikalarınıza yönelik olsun. Bazı sendikalar bu rezaletin şakşakçısıdır. Oysa tüm güç sizin elinizdedir. En önce onları hizaya getirin” diye yazdı. İYİ Parti lideri Meral Akşener de konuyla ilgili, “Değerli meslektaşlarım, hiç merak etmeyin. Atatürk’ümüzün büyük vizyonuyla öğretmenlerimize hak ettiği itibarı yeniden kazandırmamıza çok az kaldı” dedi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 10 kuruş, euro kuru ise 17 lira 99 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 62 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 11 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 97,19 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin tüketici güven endeksi verilerini açıklayacak.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşecek. Erdoğan Abbas’ı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşılayacak, baş başa görüşme ve ortak basın toplantısının ardından resmi akşam yemeği verecek. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın açıklamasında, “Resmi görüşmelerde, Türkiye-Filistin ilişkileri, İsrail-Filistin ihtilafı bağlamındaki son gelişmeler ile diğer güncel bölgesel ve uluslararası konular hakkında fikir teatisinde bulunulacaktır. Ayrıca, Türkiye ile dost ve kardeş Filistin Devleti arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesine yönelik olarak atılabilecek adımlar ele alınacaktır” denildi.

Katıldığı bir partide dans ederken çekilen görüntüleriyle gündem olan Finlandiya Başbakanı Sanna Marin’in uyuşturucu testi negatif çıktı. Marin’in özel danışmanı, kapsamlı bir uyuşturucu testi yapıldığını söyledi. Marin’in bir partide dans edip şarkı söylediği video viral olmuş, sosyal medyada Marin, uyuşturucu testi yaptırmaya ve sonuçları halka açıklamaya çağrılmıştı. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Süper Lig’de 3. hafta heyecanı sona erdi. Haftanın kapanış maçında Fenerbahçe, sahasında Adana Demirspor’u Enner Valencia (2), Miha Zajc ve Alioski’nin golleriyle 4-2 mağlup ederek ligde liderliğe yükseldi. 

Premier Lig’in ilk iki haftasında galibiyet alamayan Manchester United ve Liverpool’un kapışmasında gülen taraf Kırmızı Şeytanlar oldu. United, Jadon Sancho ve Marcus Rashford’un attığı gollerle sahadan 2-1 galip ayrıldı ve bu sezonki ilk üç puanını aldı. Mohamed Salah’ın tek golü puan için yeterli olmayan Liverpool ise galibiyet hasretini sürdürdü.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.