Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İşte CHP’ye göre İstanbul’un 11 sorunu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, bugün (26 Ağustos) partisinin “80 Günde Devr-i Alem” isimli saha çalışmasın ilk verilerini paylaştı. Buna göre, araştırma için iki ayda İstanbul’da yaklaşık 2 milyon haneye gidildi, İstanbul’un en önemli 11 sorunu tespit edildi. Kaftancıoğlu, İstanbul’da 4 milyon hanenin yarısının kapısını çaldıklarını belirtti.

Temel ihtiyaçlara erişim 

CHP’nin raporuna göre araştırmaya katılanların yüzde 19,5’i temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Buna göre,

  • Zeytinyağı almakta çok zorlananların oranı yüzde 61,4.
  • Kırmızı et almakta çok zorlananların oranı yüzde 62,9.  
Temel ihtiyaçlara erişim tablosu

Yoksulluk ve nitelikli yoksulluk 

Araştırmaya katılanların yüzde 34,6’sı kendini dar gelirli olarak tanımladı. Ancak araştırmaya göre asıl problem, “nitelikli yoksulluk”. Yani Türkiye’de bir avukat, Almanya’da garson olmayı tercih ediyorsa, nitelikli yoksul oluyor. Araştırmaya göre dar 2018 seçimlerinde oy kullanmayanların yüzde 40’ı dar gelirli.  

Eğitim

Rapora göre, özellikle dar gelirli haneler açısından, en temel sorunlar okullar yeniden açıldığında yaşanıyor:

  • Kalem almakta zorlanıyorum: Yüzde 36,8
  • Defter almakta zorlanıyorum: Yüzde 47,1
  • Test kitabı almakta zorlanıyorum: Yüzde 64,7
Rapora göre en önemli konuların başında eğitime dönüş esnasındaki maddi zorluklar geliyor

İşsizlik

Özellikle eğitimli gençler arasında devasa bir işsizlik sorunu mevcut. CHP’ye göre bunun sorumlusu iktidara geldiği yıllarda yaklaşık 2 milyon olan üniversite öğrencisi sayısını, neredeyse 8 milyona çıkaran AKP. Başta İstanbul olmak üzere birçok üniversite mezunu genç, işsiz kalmamak için zincir marketlerde kasiyerlik, AVM’lerde özel güvenlik, çağrı merkezlerinde müşteri temsilciliği veya restoranlarda motokuryelik yapıyor.

Gençler

CHP’nin raporunda gençlerin en temel şikayetlerinin arasına demokrasi, özgürlükler ve ekonomik kriz olarak sıralandı. Rapor, gençlerin yüzde 62,5’inin yurtdışına yerleşmek istediğini ortaya koydu.

Kadınlar

Rapora göre toplumsal gerilimin artması, ekonomik kriz, erkek şiddeti, gelir adaletsizliği ve yoksulluk İstanbul’da konuşulan kadınların ilettiği en önemli sorunlar.

Göçmen, sığınmacı ve yabancı uyruklular 

Araştırmaya katılanların bir bölümü Türkiye’deki ekonomik krizden sığınmacıları da sorumlu tutuyor. Raporda şu tespitler yer aldı:

Göçmen alımı refah paylaşımını gerektirir ki bunun için de refahın büyük olduğu bir ülke olmak gerekir. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok kenti plansız göçün yarattığı sorunlar ile boğuşmakta. Türkiye toplumu, kiraların artışından, işsizlik oranının yükselmesinden, başta sağlık hizmeti olmak üzere kamusal hizmetlere erişimin zorlaşmasından, yoksullaşmadan doğan birçok olumsuzluk için ülkede bulunan göçmenleri/sığınmacıları sorumlu tutmaktadır. Yine yapılan plansız göç gelen sığınmacıların da daha fazla emek sömürüsüne, sosyal dışlanmaya maruz kalmasına neden olmaktadır. Kişi başı geliri 35 bin dolar ve üzeri olan birçok Avrupa ülkesinin kabul etmesi gereken sığınmacılar mevcut iktidar tarafından Türkiye’de tutulmuştur. Yaratılan sonuç hem Türkiye toplumu hem de Avrupa ülkelerine gitmek isteyen ama gidemeyen sığınmacılar adına olumsuzdur.”

Barınma, deprem ve kentsel dönüşüm

Rapora göre barınma, İstanbul’un en yeni ve en önemli sorunlarından:

“Sadece İstanbul’da 1 milyonun üzerinde boş konut varken vatandaşlarımız fahiş ev fiyatları veya kiralarla mücadele etmek zorunda bırakıldı. Enflasyon karşısında satın alma gücünü yitirmiş toplum ihtiyacı olan konutu alamadığı gibi olağanüstü rakamlara erişmiş kiralar karşısında piyasanın vicdanına itildi. Devletleşen AKP, konut politikası geliştirmek yerine kira artışına yüzde 25 yasal sınır getirerek sorunu çözeceğini varsayarken sorunu daha da büyütüyor. Türkiye’de kiracıların yalnızca yüzde 7,1’i kirasını ödemekte zorlanmıyor.”

Raporda tespit edilen diğer sorunlar sağlık, kaygı/belirsizlik ve uyuşturucu bağımlılığı.

CHP İstanbul İl Örgütü’nün öbek çalışmaları aslında bir seçim hazırlığı. Amaç CHP’nin oy potansiyelini hem görmek hem de artırmanın yolunu bulmak. Başka illerde de benzer çalışmalar yapılıyor. CHP bu konuda iddialı, bu öbek çalışmalarıyla oyunu yüzde 30’un üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.