Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selanik-İzmir feribot seferleri başlıyor

İzmir ile Selanik hattında altı yıllık hayal gerçek oluyor. Türk ve Yunan yetkililerin ve denizcilerin ortak çalışmaları sonuç verdi. Eylül ayı itibariyle Yunanistan’ın Selanik kentinden İzmir’e feribot seferleri başlayacak. Hem araç hem de yolcu taşıyacak Smyrna di Levante feribotunun haftada üç sefer düzenlemesi ve Midilli Adası’nda da mola vermesi bekleniyor.

Selanik ile İzmir arasındaki feribot seferi için geri sayım başladı. GRTimes’ın haberine göre Levante Ferries tarafından Smyrna di Levante feribotuyla düzenlenecek seferler, eylül ayı sonuna doğru başlayacak.

Yolculuk 12 saat sürecek, Midilli’de mola verecek

Haftada üç sefer düzenlemesi planlanan feribot, hem araç hem de yolcu taşıyacak. Açıklanan rotaya göre feribot, 2 Ekim’e kadar Midilli Adası’nda da mola verecek. Yolculuğun 12 ya da 13 saat sürmesi planlanıyor.

16 milyon euro yatırım yaptı

2015 yılında kurulan Levante Ferries, Selanik-İzmir rotası için 16 milyon euro yatırım yaptı. 160 metre uzunluğundaki Smyrna di Levante, 930 yolcu ve 55 araç taşıma kapasitesine sahi. 210 yatak kapasitesi bulunan feribotta 77 yolcu kabini bulunmakta.

Öte yandan haberde iki şehir arasındaki seferlerin daha önce başlamasının istendiği fakat Smyrna di Levante’nin yenilenmesi ve koronavirüs salgını nedeniyle ertelendiği belirtildi.

İlk adım 2016’da atılmıştı

2016 yılında İzmir’de düzenlenen 4. Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nde dönemin Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve dönemin Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, söz konusu hattın açılacağını kamuoyuna duyurmuş ve çalışmaların başlatıldığını açıklamıştı. 2019 yılında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çipraş, her iki ülkenin de hattın açılması için girişimlerin hızlandırılması konusunda görüş birliğine varıldığını kamuoyuna duyurmuştu.

Çipras ve Erdoğan

Fakat söz konusu hattın gelişimi, Ankara-Atina ilişkilerinin seyri ve koronavirüs salgını nedeniyle aksamıştı.

Ankara-Atina hattında son yılların en gergin dönemi yaşanıyor

Türkiye siyasî tarihinde her zaman inişli-çıkışlı seyreden Ankara-Atina ilişkileri şu günlerde en gergin dönemlerinden birini yaşıyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önce “Benim için artık Miçotakis diye bir yok”; daha sonra ise “Yunanistan maalesef yola gelmeyecek” sözleri ile Atina’yı sert bir dille eleştirmişti.

Kaynak: GRTimes

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.