Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FIBA EuroBasket 2022’deki takımların güç sıralamaları yayınlandı | Koç Ergin Ataman: “Bize %7 madalya şansı vermişler. Göreceğiz bakalım!”

2022 Avrupa Basketbol Şampiyonası bugün başlıyor. FIBA resmi sitesinde takımların güç sıralamasını açıkladı. A Milli Basketbol Takımı’nın başantrenörü Ergin Ataman ise resmi kurum olan  FIBA’nın böyle bir sıralama yapmasından dolayı tepki gösterdi. Medyascope Spor Servisi olarak ilk 10 sırayı sizler için çevirdik.

10) Finlandiya 

Gelecek sene oynanacak Dünya Kupası’na katılım hakkı kazanan ilk Avrupa takımı Finlandiya oldu. Geçtiğimiz hafta kazandığı İsrail ve Estonya galibiyetleriyle birlikte serisini sürdüren Finlandiya’da yıldız oyuncu Lauri Markkanen iki maçta toplamda 46 sayı attı. Markkanen, EuroBasket’te de sayı krallığı yarışında önemli isimler arasında yer alacak. Finlandiya büyük sahneye, yükselişteki ivmesiyle geliyor. 

2017’de katıldığı EuroBasket’te sürpriz sonuçlara imza atan Finlandiya bu defa grup aşamasını geçerek eleme turuna kalmayı amaçlıyor. Eleme turlarında ise her şey olabilir. 

9) Türkiye

Dünya Kupası Elemeleri’nde üst üste Letonya ve Sırbistan mağlubiyetlerini alan Türkiye en iyi durumunda gözükmedi. Türkiye, Sırbistan karşısında evinde 21 sayıdan geri gelmeyi başarsa da, son çeyrekte enerjisi yetmedi. Sırbistan karşılaşmasının ikinci yarısında etkili olan üçlü Cedi Osman, Alperen Şengün ve Furkan Korkmaz, Türkiye’nin EuroBasket’te başarısı adına kilit isimler olarak gözüküyor. 

Türkiye’nin A Grubu’nda liderlik yarışı içerisinde olması bekleniyor. Son 16 turunda çaprazdaki ölüm grubundan (B Grubu) gelecek takımla eşleşme açısından grup liderliği hayati önem taşıyor.

8) İtalya

İtalya güç sıralamasında kendini tekrardan ilk 8’in içerisine attı. Ancak EuroBasket’teki başarı şansları Danilo Gallinari’nin sakatlanması sonrasında oldukça azaldı. Ukrayna ve Gürcistan ile oynadığı karşılaşmalarda parlayan ve takımın yıldızlığını benimseyen Simone Fontecchio önderliğinde Milano’ya karışık duygular eşliğinde geliyorlar. 

Tahmin etmesi zor fakat İtalya elindeki hala yetenekli kadroyla en azından çeyrek final hedefleyecektir. 

7) İspanya 

 Dünya Kupası Elemeleri’nde İzlanda ve Hollanda gibi görece zayıf rakiplerle oynadıkları için yeterince test edilemediler. Hollanda deplasmanında maçın başında geri düşseler de, iki maçtan toplamda 52 sayı farkla iki galibiyet çıkartmayı başardılar. Ancak bu karşılaşmalar Lorenzo Brown’ın takıma alışması adına iyi bir şans oldu. 

İspanya EuroBasket’te çok kez madalya kazanmayı başardı. Ancak bu yıl eldeki kadro doğrultusunda daha farklı beklentiler ile turnuvaya geliyorlar. Tiflis’teki Grup A’da kazanacakları ivme sonraki turlarda üzerine koymak adına önemli olabilir.

6) Almanya 

EuroBasket’e gelmeden önce son şampiyon ve bu yılın da en önemli favorilerinden olan Slovenya’yı farklı şekilde mağlup eden Almanya formda geliyor. Önce deplasmanda İsveç’i ardından evinde Slovenya’yı mağlup eden takımda Dennis Schroder’in de daha fazla form tutması Almanya’nın elini güçlendiriyor. 

Almanya kendi evindeki turnuvada, B Grubu gibi zor bir grupta ilk üçün gerisinde kalacak gibi gözükse de hafife alınmaması gereken bir ekip.

5) Fransa 

İlk beş arasında çok az fark var. Fransa çok uzun zamandır EuroBasket zaferi için favoriler arasında gösteriliyor. Ancak Dünya Kupası Elemeleri’nde Bosna Hersek’e iki uzatma sonucunda mağlup olarak buraya geldiler. Turnuva oyunu daha acımasızdır ve daha iyi olmalarının gerektiğinin farkında olmalılar. 

Saraybosna’da almış oldukları mağlubiyet turnuva öncesi uyanmaları adına kritik olabilir. Açılış günü oynayacakları Almanya ve sonrasında oynayacakları Litvanya maçları sebebiyle ağırdan alacak vakitleri yok.

4) Litvanya

Litvanya yaz aylarını fazla göze batmadan, sessiz ve yenilmez bir şekilde işini yaparak geçirdi. Domantas Sabonis ve Jonas Valanciunas Karadağ ve Macaristan’ı mağlup etmek için kendilerini fazla zorlamaya gerek duymadı. Rokas Jokubaitis ise guard pozisyonunda sorumluluğu üstlenmeye devam ediyor. 

Slovenya ve Fransa B Grubu’nun favorileri. Ancak Litvanya’yı göz ardı etmemek gerekiyor. Eğer bu iki takımın arkasında kalırlarsa, Türkiye ile olası bir son 16 eşleşmesine ne dersiniz?

3) Yunanistan

Yunanistan için madalya şansı nedir? Dünya Kupası Elemeleri’nde Belgrad’da Sırbistan’a karşı inanılmaz heyecanı yüksek bir maç oynadılar. Giannis Antetokounmpo maçın kaybedilmesine rağmen 40 sayı kaydetti. EuroBasket’te de kuşkusuz en önemli güçler arasında yer alacak. Ancak Yunanistan’ın üzerinde birkaç sakatlık şüphesi var.

Yunanistan, Milano’daki C Grubu’nun en önemli favorisi konumunda. Ancak turnuva tablosu onları çeyrek finalde olası bir Slovenya/Fransa eşleşmesiyle erken final mücadelesi oynatabilir.

2) Slovenya

Slovenya için her şey Luka Doncic’in sahada ne kadar rahat olabildiğine bakıyor. Elemelerde Estonya’yı rahat geçtiler ancak Almanya deplasmanında 19 sayılık farkla mağlup oldular. Slovenya EuroBasket’teki en önemli favorilerden birisi ve bu yenilgi onların rehavete kapılmamalarını sağlayabilir.

Slovenya, turnuvaya geçen seneki Olimpiyat Elemeleri finalinin rövanşı olarak Litvanya karşılaşması ile başlıyor. Köln’deki müsabakada iki takımın da kanıtlayacak çok şeyi var.

1) Sırbistan

Sırbistan, elemelerdeki Yunanistan ve Türkiye galibiyetleri ile Dünya Kupası’na katılma umutlarını tekrardan canlandırdı. Evinde uzatmalı kazandığı Yunanistan galibiyeti ve İstanbul deplasmanında Türkiye’nin 21 sayıdan geri geldiği karşılaşmalarda ayakta kalmayı başardılar. İki kez NBA MVP’si Nikola Jokic’in liderliğinde, Sırbistan EuroBasket’i kazanabilecek durumda olduğunu gösterdi. 

EuroBasket’te kolay karşılaşma yok. Ancak Sırbistan’ın görece kolay bir grupta yer aldığını söylemek mümkün. Turnuvanın sonunda, madalya için oynamaları ve dünyanın en iyi oyuncusuna sahip olduklarının herkes tarafından kabul edilmesi bekleniyor.

Koç Ergin Ataman FIBA’nın resmi hesabından güç sıralaması yayınlamasına tepki gösterdi

Türkiye A Milli Erkek Basketbol Takımı Başantrenörü Ergin Ataman verdiği röportajda FIBA’ya güç sıralaması yayınlamasından dolayı tepki gösterdi. 

“FIBA bir güç dengesi yayınlamış. Ben bunu ilk kez görüyorum. Turnuvanın organizasyonunu yapan uluslararası federasyonun, böyle bir madalya öngörüsünde bulunması bana göre çok tartışılır. Herkes ve hakemler üzerinde bir baskı oluşturabilir. Onun için bunu çok yanlış bulduğumu söylüyorum. Bize örneğin %7’lik bir madalya şansı vermişler. Göreceğiz bakalım. Biz buraya madalya almak için geldik.”

Kaynak: FIBA

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.