Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (129) – Fırtınalı ilişki: Erdoğan ile Macron arasındaki beş polemik

Fransa’da beş yıldır devlet başkanlığı görevini yürüten Emmanuel Macron ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında fırtınalı bir ilişki var. En başta iyi bir dinamiği olan ikilinin arasındaki ilişki Macron’un İslam karşıtlığı, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlarını önceden bildirmemesi gibi birçok sebepten ötürü dalgalı bir hâl aldı. Medyascope, iki liderin keskin dillerini sakınmadıkları beş polemiği sizler için derledi. 

“Macron’un zihinsel noktada tedaviye ihtiyacı var” 

Samuel Paty adlı bir öğretmenin Ekim 2020’de, Hz. Muhammed karikatürleri göstermesi nedeniyle öldürülmesinin ardından Macron, karikatürlerin gösterilmesini ifade özgürlüğü olarak nitelemiş ve Fransa’daki bazı Müslüman toplulukların kontrolü ele geçirmekle tehdit ettiğini söyleyerek, “İslamcı ayrılıkçılığa” karşı savaşma sözü vermişti.

Bunun üzerine Erdoğan, Fransız mallarının boykot edilmesi çağrısında bulunmuştu ve “Bu Macron denen zatın Müslümanlarla, İslam’la derdi nedir? Macron’un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç özgürlüğünden anlamayan, kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inançtan insanlara bu şekilde davranan insana ne denebilir?” demişti.

“10 günde bir Erdoğan ile konuşmak zorunda olan benim”

Emmanuel Macron 2017’de Le Point dergisine verdiği röportajda, dünya lideri olmanın sanıldığı kadar “havalı” olmadığını anlatmaya çalışırken, “Her 10 günde bir Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuşması gereken kişi benim” demişti.

Bu ifadenin hemen akabinde Erdoğan sert bir tepki vermemişti. Erdoğan 1 Eylül 2017’de, “Doğrusu ben tabii ne demek istediğini çözme noktasında değilim. Onu sayın Macron’dan öğrenmek lazım. Benim bildiğim tek şey var, görüşme talebinde bulunduklarına göre ben görüşme talebini reddetmeyi arzu etmem. Çünkü dostları çoğaltmak isterim ve bize olumsuz nazarla bakanları da azaltmak isterim. Fakat ben o dergiye verilende bir olumsuzluk değil, tam aksine Türkiye’nin cumhurbaşkanı ile görüşmenin onlar için bir artı değer olduğunu düşünürüm” diye konuşmuştu.

Öte yandan eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yaptığı açıklamada Macron’a, “Recep Tayyip Erdoğan’ın seninle konuşmasının lütuf olduğunu unutma” diyerek tepki göstermişti.

“Macron Fransa’nın başına beladır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız Meclisi’nin Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ni tanımama yönünde verdiği tavsiye kararının ardından 4 Aralık 2020’de verdiği demeçte, “Fransa’nın bir defa arabulucu hüviyeti bu saatten itibaren kaybolmuştur. Macron Fransa’nın başına beladır. Macron ile Fransa çok çok tehlikeli bir dönemi yaşıyor. Temennim odur ki bir an önce Macron belasından Fransa kurtulur. Aksi takdirde sarı yeleklilerden kurtulamayacak. Bu sarı yelekliler sonra kırmızı yeleklilere dönüşebilir” diyerek Macron yönetimini eleştirmişti. 

Bu açıklamalara rağmen 2022’de yapılan başkanlık seçimlerini Macron’un kazanması Türkiye kamuoyunda ülkenin çıkarlarına uygun görülmüş ve Erdoğan da Macron’u seçim zaferinden ötürü tebrik etmişti.

“Macron kendi beyin ölümünü kontrol etsin”

Macron 8 Aralık 2019’da, ABD’nin NATO’ya danışmadan Suriye’den askerlerini çekmesini ve Türkiye’nin o dönem yürüttüğü Barış Pınarı Harekâtı’nı, NATO müttefiki olan Fransa’ya haber vermeden başlatmasını eleştiren, “ABD ile NATO müttefikleri arasında stratejik karar alma süreçlerinde hiçbir şekilde koordinasyon yok. Aynı zamanda bir diğer NATO üyesi Türkiye’nin çıkarlarımızın söz konusu olduğu bir bölgede, koordinasyonsuz saldırgan eylemleri var” demecinin ardından Erdoğan, “Fransa Cumhurbaşkanı Sayın Macron bak Türkiye’den sesleniyorum, NATO’da da söyleyeceğim, önce sen kendi beyin ölümünü bir kontrol ettir” diye cevap vermişti.

Devamında Erdoğan, “Türkiye’yi NATO’dan çıkarmak-çıkarmamak… Bu senin haddine mi? Böyle bir şeyin kararını senin verme yetkin var mı?” demişti.

“Rusya ile konuşan tek dünya gücünün Türkiye olmasını kim ister?”

Macron, dün (1 Eylül 2022) Fransız büyükelçilerinin Elysee Sarayı’ndaki toplantısında Rusya ile diyalogun devam ettirilmesi gerektiğini savunarak, “Türkiye’nin Rusya ile konuşmaya devam eden tek dünya gücü olmasını kim ister?” dedi.

Erdoğan bu açıklamaya henüz bir yanıt vermedi fakat Parti Sözcüsü Ömer Çelik konuya şöyle değindi:

“Fransa Cumhurbaşkanı Macron dış politikasını Türkiye ve Erdoğan düşmanlığı üzerinden yürütüyor. Macron göreve geldiğinden beri Erdoğan ile özel görüşmesinde farklı konuşuyor. Kamusal alana çıktığında ise farklı davranıyor. Macron’un bu tür davranışlarını kınıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.