Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlk oyunu AKP’ye verecek genç seçmenler anlatıyor: “Erdoğan ilk kez kaybedebileceği bir seçime giriyor ama hâlâ kaliteli bir siyasetçi olduğunu düşünüyorum”

Yöneylem Araştırma Şirketi’nin ilk kez oy kullanacak seçmenlerle geçen mayıs ayında yaptığı ankette, gençlerin yüzde 21,2’sinin Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) oy vereceği belirtildi. İlk kez oy kullanacak Ahmet ve Ebrar ile AKP’yi destekleme süreçlerinin nasıl başladığını, ekonomik gidişat hakkında düşüncelerini ve AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki seçimleri kazanma ihtimalini konuştuk.

Yöneylem Araştırma Şirketi, ilk kez oy kullanacak 18-22 yaş arası gençlerin oy tercihlerini sorduğu anketin sonuçlarını geçen mayıs ayında açıkladı.

3 bin 444 genç seçmenin katıldığı araştırma, yeni seçmenin yüzde 36,9 oranında CHP’yi tercih ettiğini ortaya koydu. AKP’nin yüzde 21,2, HDP’nin yüzde 9, MHP’nin yüzde 5,1, İYİ Parti’nin yüzde 3,9, DEVA Partisi’nin yüzde 0,8 ve Saadet Partisi’nin yüzde 0,5 oy aldığı ankette oy kullanmayacağını söyleyenlerin yüzdesi ise 7,1’di.

Okuyun | İlk oyunu HDP’ye verecek genç seçmenler anlatıyor: “HDP destek verin dese bile Meral Akşener ya da Mansur Yavaş’a oy vermem”

İlk kez oy kullanacak gençlerden AKP’ye oy verecek Ebrar ve Ahmet ile konuştuk. Ebrar ve Ahmet, muhafazakar gelenekten gelen ve Erdoğan’ı destekleyen bir aileye sahip olduklarını belirtiyorlar.

Muhafazakar bir aileden gelmesine rağmen kendisini “seküler” olarak tanımlayan Ahmet, ekonomide de kendisini serbest piyasaya yakın olarak konumlandırıyor.

Okuyun | İlk oyunu DEVA Partisi’ne verecek genç seçmenler anlatıyor: “Ali Babacan’ın eskiden AKP’de görev alması onun için bir utanç değil, gurur kaynağıdır”

“Tek istediğim Türkiye’nin Kemalizm’den uzaklaşması”

AKP’ye oy verecek olmasının en büyük sebebinin ideolojik olduğunu söyleyen Ebrar kararını şöyle anlattı: 

“Annem ve babam her zaman Necmettin Erbakan’a oy verdiler hatta babam Erdoğan’a ilk kez 2011 yılında oy verdi. Onun haricinde ailemde herkes AKP’ye oy veriyor. Haliyle aileden bazı geleneklerin geçmesi çok normal. Ancak benim için AKP’yi destekleme önceliğim ailem değil ideolojimdir.” 

2002’den bu yana AKP’nin otoriterleştiğini düşünen Ahmet ise Kemalizm’den rahatsız olduğunu ve Kemalizm ideolojisiyle mücadele edecek en iyi seçeneğin AKP olduğunu düşündüğü için AKP’ye destek verdiğini dile getiriyor.

DEVA Partisi ilk kurulduğunda Ali Babacan ve partisine sıcak baktığını aktaran Ahmet, “Bir aralar DEVA Partisi’ne kendimi yakın hissediyordum ama CHP’yle işbirliği yapmaları benim açımdan hoş olmadı. DEVA Partisi, CHP’den uzaklaşırsa ben de AKP yerine DEVA Partisi’ne destek verebilirim” dedi. 

DEVA ve Gelecek Partisi’ne sıcak bakmayan Ebrar nedenlerini şöyle anlattı:

“Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ı önemli insanlar yapan kişi Erdoğan’dır. Gelecek Partisi’ne ‘yeşil AKP’ DEVA Partisi’ne ise ‘mavi AKP’ diyenler var. Ben de diyorum ki AKP’nin kendisi varken neden farklı bir versiyonuna oy vereyim?” İkinci bir çözüm sürecine gidilmesi durumunda AKP’ye oy vermeyeceğini açıklayan Ebrar, Çevremde ülkücü arkadaşlarım var, bana her zaman çözüm sürecini bir argüman olarak sunuyorlar. Açıkçası oy kullanabilseydim 2014 yılında AKP’ye bu yüzden oy vermezdim. Bugün için de dediklerim geçerli eğer AKP ikinci bir çözüm sürecine giderse AKP’ye ve Erdoğan’a oy vermem.” 

“Ekonomi 2002 yılına göre hâlâ daha iyi”

Ebrar ve Ahmet’e ekonominin gidişatı ile AKP’nin göç politikasını sorduk. Ekonomiden memnun olmadığını dile getiren Ebrar, “Ekonomiden memnun olma ihtimali yok ama ekonomi Tayyip Erdoğan’ın geldiği zamandan hâlâ daha iyi. Bunu zaten Mustafa Varank çok güzel açıkladı. 2002’den daha iyi olduğumuzu söyleyenleri de gördüm ama bu matematiksel olarak imkansız. Muhalefetten ekonomiyi düzeltebileceğine inandığım bir umut görsem belki fikrim değişir ama ben karşı tarafta da o vizyonu görmüyorum” dedi.

Ebrar’a AKP’nin mülteci politikasını sorduğumuzda ise bu politikalardan memnun olmadığını dile getirdi. Ekonominin kötü olduğunu düşünen Ahmet ise AKP’nin mülteci politikası hakkında şunları söyledi:

“Ben de Suriyelilerle tanıştım herhangi bir zararlarını görmedim. Tabii ki aralarında kötü olanlar vardır ama genellememek lazım. Mülteci politikası AKP’ye oy kaybettirir ama AKP’nin duruşunu ben tebrik ediyorum, mültecilerin gitmesi gibi herhangi bir dileğim yok.”

Okuyun | İlk oyunu CHP’ye verecek genç  seçmen anlatıyor: “Kılıçdaroğlu’nun partide yaşattığı değişim beni CHP’li yaptı”

“Erdoğan’ı Yavaş ya da Kılıçdaroğlu yenemez, İmamoğlu yenebilir”

İlk oyunu AKP’ye verecek gençlere Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki seçimleri kazanma ihtimalini sorduk. AKP’nin günden güne oy kaybettiğinin bir gerçek olduğunu öne süren Ahmet, “AKP’nin oyunun günden güne azaldığı bir gerçek. Ekonomiden dolayı acı çeken çok insan var. Erdoğan’ın kaybetme ihtimali var ama bu biraz seçim zamanında belli olur. Kılıçdaroğlu da Mansur Yavaş da bence Erdoğan’ı yenemez. Yenerse Ekrem İmamoğlu yenebilir, uzak bir ihtimal olsa da Abdullah Gül’ün de şansı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Abdullah Gül’ü aday olması halinde destekleyip desteklemeyeceğini sorduğumuzda ise “Abdullah Gül Millet İttifakı’nın adayı olursa desteklemem ancak bağımsız olarak aday olursa desteklerim” dedi.

Konu hakkında Ebrar ise şunları söyledi : 

“Ben Erdoğan’ın yarışta çok geride olduğunu düşünmüyorum ama Erdoğan 2002’den itibaren ilk kez kaybedebileceği bir seçime giriyor. Yine de Erdoğan’ın çok kaliteli bir siyasetçi olduğunu düşünüyorum.”

*Güvenlik gerekçesiyle kişilerin soy isimlerine yer verilmemiştir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.