Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlk oyunu DEVA Partisi’ne verecek genç seçmenler anlatıyor: “Ali Babacan’ın eskiden AKP’de görev alması onun için bir utanç değil, gurur kaynağıdır”

Yöneylem Araştırma Şirketi’nin ilk kez oy kullanacak seçmenlerle geçen mayıs ayında yaptığı ankette, gençlerin yüzde 0,8’i Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi’ne oy vereceklerini belirtti. İlk kez oy kullanacak Melih*, Fatih* ve Eren*’e DEVA’yı destekleme süreçlerinin nasıl başladığını, Genel Başkan Ali Babacan’a yöneltilen eleştiriler hakkındaki düşüncelerini ve 2023 sonrasında DEVA Partisi’ni nerede gördüklerini konuştuk.

Yöneylem Araştırma Şirketi, ilk kez oy kullanacak 18-22 yaş arası gençlerin oy tercihlerini sorduğu anketin sonuçlarını geçen mayıs ayında açıkladı. 3 bin 444 genç seçmenin katıldığı araştırma, yeni seçmenin yüzde 36,9 oranında CHP’yi tercih ettiğini ortaya koydu. AKP’nin yüzde 21,2, HDP’nin yüzde 9, MHP’nin yüzde 5,1, İYİ Parti’nin yüzde 3,9, DEVA Partisi’nin yüzde 0,8 ve Saadet Partisi’nin yüzde 0,5 oy aldığı ankette oy kullanmayacağını söyleyenlerin yüzdesi ise 7,1’di.

Okuyun: İlk oyunu HDP’ye verecek genç seçmenler anlatıyor: “HDP destek verin dese bile Meral Akşener ya da Mansur Yavaş’a oy vermem”

Yöneylem Araştırma Şirketi’nin yaptığı ankette yüzde 0,8’le ilk kez oy kullanacak gençlerden, DEVA Partisi’ne oy verecek Fatih, Eren ve Melih ile konuştuk. Muhafazakâr gelenekten gelen ve yoğunlukla AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a destek veren bir aileye sahip olduğunu anlatan Melih, kendisini liberal ve serbest piyasaya yakın konumlandırıyor. Benzer aile yapısına sahip olan Fatih de mevcut konjonktürde kendisini herhangi bir ideolojiye yakın görmediğini ancak özgür düşünceye önem verdiğini vurguluyor.

Okuyun: İlk oyunu İYİ Parti’ye verecek genç seçmen anlatıyor: “Milliyetçi ya da ülkücü değil, vatanperverim”

Annesinin ulusalcı CHP’li, babasının ise solcu bir HDP seçmeni olduğunu anlatan Eren ise eskiden solcu olduğunu ancak zamanla liberalizme yakınlaştığını söylüyor.

Okuyun: İlk oyunu Zafer Partisi’ne verecek genç seçmenler anlatıyor: “2023 seçimlerinde Zafer Partisi’nin barajı geçeceğine eminim”

“DEVA Partisi’nin ifade özgürlüğüne verdiği önem beni partiye yakınlaştırdı”

DEVA Partisi’ne destek vermesinin en büyük sebebinin Ali Babacan ve partinin ekonomi politikaları olduğunu söyleyen Melih, “Ali Babacan’ın bakanlık dönemindeki başarıları ve ekonomik planının bana daha uygun olması beni DEVA Partisi’ne çekti. Çoğu partinin ekonomi konusunda popülist vaatler verdiğini düşünüyorum, bana realist gelmiyor. DEVA Partisi de bana tam uymuyor ama kendime daha yakın hissediyorum” diyor.

Fatih, DEVA Partisi’nin muhalefet anlayışına yeni bir renk kattığını düşünüyor: “DEVA’nın iktidara gelmeden, iktidara geldiklerinde neler yapacağını kamuya açıklayan eylem planları bulunuyor. Bunu çoğu partide göremiyoruz.”

Melih ve Fatih gibi, DEVA Partisi’nin ekonomi planına olumlu bakan Eren’i partiye en yakın hissettiren husus ise ifade özgürlüğü:

“İlk başlarda DEVA Partisi’ne önyargılı bakıyordum ama zamanla kendimi partiye yakın hissetmeye başladım. DEVA Partisi’nin ifade özgürlüğüne verdiği önem beni partiye yakınlaştırdı. Parti ifade özgürlüğünde bulunduğu çizgiden uzaklaşırsa ben de partiden uzaklaşırım.”

Eren ve Melih, DEVA Partisi’nin zorunlu askerliği kaldırma vaadini de değerli bulduklarını aktarıyor.

Okuyun: İlk oyunu CHP’ye verecek genç seçmen anlatıyor: “Kılıçdaroğlu’nun partide yaşattığı değişim beni CHP’li yaptı”

“Ali Babacan’ın eski AKP’li olması onun için bir utanç değil, gurur kaynağıdır.”

Medyada Ali Babacan’a yöneltilen eleştirileri sorduğumuz Melih, şu yanıtı veriyor: “Bu eleştirilerin bazılarını abartılı buluyorum ama bazı eleştirilere de katılıyorum. Sonuçta uzun süre AKP’de görev yaptı. Babacan’ın 30 Ağustos’taki vals çıkışını da anlayamadım ama bunlar benim için küçük problemler, oy vermemek için bir sebep olarak görmüyorum.”

Eleştirilerin çoğuna katılmayan Eren de AKP’nin 2002-2007 arasındaki icraatlarını doğru buluyor. Babacan’ın daha önce AKP’de görev yapmasıyla ilgili eleştirileri anlamlı bulmadığını söyleyen Fatih, “Ali Bey’in eski AKP’li olması onun için bir utanç değil, gurur kaynağıdır. Ali beyden eski AKP’li olduğu için pişman olmasını bekleyen bir kadro var ama bu doğru değil. Ali bey uzun süre AKP’de yer almıştır ve AKP bu ülkeyi belli bir süre iyi yönetmiştir” diye konuşuyor.

“Altılı masanın çıkaracağı ortak adayı sonuna kadar destekliyorum”

2023 Genel Seçimleri’nde ilk kez oy kullanacak gençlere cumhurbaşkanı adayı tercihlerini ve DEVA Partisi’nin geleceğini de sorduk. Eren, ideal adayın eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ya da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olduğunu düşünüyor. Eren, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu karşısında Abdullah Gül aday olursa, oy tercihini Gül’den yana kullanacağını söylüyor.

Fatih ise altılı masanın ortak adayına oy verecek: “Altılı masanın çıkaracağı ortak adaya güveniyorum ve altı liderin belirlediği isim kim olursa olsun sonuna kadar desteklerim. Altılı masa ortak aday belirleyemediği takdirde ise birinci adayım Ali Babacan.”

İdeal adayı belirlemek için anketlere odaklanmak gerektiğini düşünen Melih, “Anketlerde Ali Babacan’ın oy yüzdesi yüksek olsaydı kendisini isterdim ama şu an kendimi Ekrem İmamoğlu’na daha yakın hissediyorum” diyor.

Kılıçdaroğlu’nun aday olması durumunda kendisine oy vereceğini belirten Melih, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Kılıçdaroğlu’na oy veririm ama bu riskli bir seçim, Kılıçdaroğlu’nun halkta bir karşılığı yok. Çevremdeki kimseden Kılıçdaroğlu’yla ilgili olumlu bir şey duymuyorum. Annem bir 28 Şubat mağduru olarak Kılıçdaroğlu’nu samimi buluyor ama düşüncelerinin partinin genel düşüncesini yansıttığını düşünmüyor.”

DEVA Partisi’nin geleceğine olumlu bakan Melih, seçimlerinden sonra AKP’nin dağılacağını ve seçmenlerin bir kısmının DEVA Partisi’ne yöneleceğini düşünüyor. Seçimlerden sonraki süreçle ilgili konuşan Fatih, “DEVA Partisi’nin büyük bir potansiyeli var ama 2023 sonrasını şimdiden görmek zor. Çünkü seçimden sonra Türk siyaseti yeniden şekillenecek, bu süreçte DEVA Partisi doğru adımlar atarsa başarılı olacaktır” diyor.

  • Editör notu: Haberde güvenlik gerekçesiyle röportaj yaptığımız kişilerin soyisimleri kullanılmamıştır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.